Manipularea prin tăcere a presei ruse

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presa Rusia

Ca să dovedim tăcerea stupefiantă a Federaţiei Ruse după episodul scandalos de anulare a rezultatelor alegerilor pentru primăria Chişinăului, am decis să realizăm o revistă a presei ruse din Federaţia Rusă şi din Republica Moldova. Perioada aleasă – 25.06.2018-13.07.2018 – nu este întâmplătoare.

Analiză realizată de Radu Cupcea*

25 iunie 2018 este data când Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a confirmat deciziile instanţelor anterioare prin care au fost invalidate alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău.

RIA Novosti, agenţia publică de ştiri şi informaţii social-politice, economice şi financiare din Moscova, a redat subiectul fără să critice acţiunea, cum probabil se întâmpla dacă învingea Ion Ceban. În prima zi a publicat două ştiri despre faptul că alegerile din capitala R. Moldova au fost declarate de către Curtea Supremă de Justiţie a R. Moldova nule. În total agenţia rusă a publicat în intervalul studiat în jur de 6 ştiri cu referire la anularea scrutinului şi protestele ulterioare. În niciun articol nu am găsit vreo referire la preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, cel care guvernează de facto republica, decât următoarea remarcă: „Partidul Democrat, la fel ca şi partidele lui Năstase şi Sandu, optează pentru integrarea europeană. Dar aceste trei forţe se bat pentru acelaşi electorat şi se consideră rivale“. Restul ştirilor sunt despre Igor Dodon (8 articole), despre Transnistria (2 articole), premierul Pavel Filip (4 articole care redau acuzaţiile aduse de Filip Uniunii Europene după ce aceasta a decis să anuleze orice plată de asistenţă macrofinanciară pentru R. Moldova).


Sursa foto: captură ria.ru

captură foto Ria

Kommersant.ru a publicat în această perioadă patru ştiri despre anularea alegerilor. Niciun rând critic la adresa actualei guvernări. Doar într-un singur articol, „Europa degustă democraţia moldovenească (rus. Европа дегустирует молдавскую демократию)“, autorii o citează pe deputata comunistă Inna Şupac după o vizită efectuată la Bruxelles. Conform spuselor doamnei Şupac, la Bruxelles, există două grupuri diferite: „unul crede că trebuie acţionat ferm pentru a reîntoarce Republica Moldova la democraţie iar celălalt crede în argumentul lui Vladimir Plahotniuc, citez, partidul său este singurul care poate continua parcursul European şi poate rezista preşedintelui rus Vladimir Putin“. În rest, doar ştiri ce redau fidel declaraţiile lui Igor Dodon.

Sursa foto: captură kommersant.ru

captură kommersant

Publicaţii mari precum Vedomosti, Izvestia, nu au pomenit nimic despre alegeri sau despre viaţa politică de la Chişinău, pe când agenţia de presă Regnum duce o bătălie cu România şi Uniunea Europeană. Titluri precum „Moldova şi România: rasismul, memoria scurtă şi degradarea morală“ sau „Moldova ar trebui să sufere: UE a oprit finanţarea“, au invadat paginile site-ului de ştiri.

Doar două ştiri au relatat, sumar, ce s-a întâmplat la Chişinău. Una din ele făcea referire la constituirea unei mişcări de rezistenţă a opoziţiei şi societăţii civile împotriva lui Vladimir Plahotniuc şi Igor Dodon. Nimic despre cauza protestului îndreptat împotriva celor doi. În toată perioada analizată au publicat 24 de articole cu referire la Republica Moldova, din care două erau atacuri la adresa unirii R. Moldova cu România, patru relatau reacţia negativă a UE asupra evenimentelor legate de anularea alegerilor, trei despre Transnistria şi două despre Igor Dodon.

În acelaşi timp, publicaţiile ruse de la Chişinău, exceptând Sputnik Moldova care este o maşinărie de ştiri, au fost apatice, pe alocuri dezinteresate, şovăielnice în ce priveşte responsabilitatea actualei guvernări de cele întâmplate. Unele din ele au lăudat realizările lui Pavel Filip. 

RTR Moldova a realizat în perioada 25.06.2018, ziua în care Curtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova a menţinut decizia de a anula alegerile din Chişinău, până astăzi, în jur de 15 ştiri despre Andrei Năstase şi anularea scrutinului. Majoritatea au redat întâmplări de pe agenda opiniei publice, declaraţii ale membrilor Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, în special cele menite să liniştească publicul rus. La Chişinău nu se protestează pentru nicio „unire“. Acestea sunt nişte fleacuri, cam asta au transmis câteva posturi ruse. Un exemplu este ştirea despre interviul pe care liderul PPDA l-a oferit televiziunii ruse TvRain „Năstase, despre zvonurile că ar vrea Unirea: Aiureli! Îmi iubesc ţara Republica Moldova“.

Sursa foto: captură RTR Moldova

Imagine indisponibilă

În aceeaşi perioadă lui Igor Dodon sau PSRM-ului le-au fost dedicate peste 15 ştiri pozitive: „Dodon pleacă la Bruxelles“ (ştirea redă declaraţiile unui europarlamentar, iar în plus cum va trebui preşedintele să răspundă la întrebări foarte „dure“ adresate de aleşii europeni); „Recep Erdogan a câştigat din primul tur alegerile prezidenţiale din Turcia. Igor Dodon îl invită în Republica Moldova“; „Igor Dodon şi soţia sa, în primul rând la inaugurarea preşedintelui Turciei, Recep Tayyıp Erdoğan“ ş.a.m.d. Numai ştiri pozitive în care Dodon face sau hotărăşte chestiunile zilei pentru Republica Moldova. La fel de răsfăţaţi de jurnaliştii ruşi de la RTR sunt şi membrii Partidului Democrat din Moldova. Despre aceştia şi acţiunile lor identificăm în jur de 28 de apariţii. Niciuna nu critică decizia de anulare a alegerilor. Ba dimpotrivă, una din ele redă integral mesajul transmis de preşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care critică decizia Parlamentului European de a bloca finanţarea Republicii Moldova „Vlad Plahotniuc: Prin votul de ieri din Parlamentul European s-a dat semnalul că cetăţenii moldoveni nu sunt trataţi în mod egal“. În urma analizei noastre desprindem faptul că Plahotniuc şi colegii săi de guvernare sunt menajaţi de către postul rusesc.

Komsomolskaya Pravda, ediţia din Republica Moldova, nu critică nici ea anularea alegerilor din capitala Republicii Moldova. Dacă despre opoziţie relatează ştiri ce sugerează că liderii săi sunt divizaţi şi puşi pe scandal „Андрей Нэстасе и Майя Санду решили "кинуть" ЛДПМ и молдавских либералов?, trad. Andrei Năstase şi Maia Sandu au decis să „arunce“ PLDM şi liberalii moldoveni?)“ sau „Дорин Киртоакэ меняет ориентацию: Майя Санду и Андрей Нэстасе его отвергли - пора ехать в Кремль!, trad. „Dorin Chirtoacă se reorientează: Maia Sandu şi Andrei Năstase l-au respins: e timpul să meargă la Kremlin!“, ultimul fiind o ironie la adresa liberalilor care au scăzut în preferinţele alegătorilor pro-europeni, despre democraţi şi Plahotniuc numai de bine. Lângă ştirile cu realizări ale executivului se strecoară şi câte o declaraţie a liderului majorităţii, oligarhul Vlad Plahotniuc, pe care autorii ruşi nu-l numesc aşa aproape niciodată. Exemplele ne sunt la îndemână: „Плахотнюк: Резолюция, созданная Майей Санду и Андреем Нэстасе против граждан Молдовы, не достигнет своей циничной цели, чтобы граждане пострадали в финансовом плане, trad. Plahotniuc: Rezoluţia creată de Maia Sandu şi Andrei Năstase împotriva cetăţenilor moldoveni, nu-şi va atinge scopul cinic“.

Sursa foto: captură kp.md

captură kp

Articolul debutează cu asigurarea că „Partidul Democrat îşi menţine angajamentul faţă de procesul de reformă şi introducerea bunelor practici occidentale“. Apoi, în aceeaşi publicaţie, urmează un alt material în care Igor Dodon îl acuză pe Năstase că a încălcat legea electorală intenţionat pentru a se victimiza ulterior, „Президент Молдовы: Очевидно, что Андрей Нэстасе нарушал законодательство о выборах преднамеренно, trad. Preşedintele Republicii Moldova: Este evident că Andrei Năstase a încălcat în mod intenţionat legislaţia privind alegerile“. Jurnaliştii ruşi de la Chişinău înţeleg foarte bine faptul că binomul Plahotniuc-Dodon există, funcţionează şi acţionează împotriva unor reforme adevărate sau a unei apropieri de Uniunea Europeană. Acest fapt explică şi atitudinea lor atât de îngăduitoare faţă de actualul regim politic. Orice persoană neutră care va citi presa rusă din Republicii Moldova va înţelege că ostilitatea ei se îndreaptă spre lideri precum Maia Sandu, Andrei Năstase, Dorin Chirtoacă, Mihai Ghimpu şi în niciun caz împotriva lui Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu, Pavel Filip sau Iurie Leancă.

Un alt ziar rusesc foarte accesat în Republica Moldova, publicaţia Аргументы и факты в Молдове (trad. Argumente şi fapte), are paginile acoperite cu ştiri şi reacţii din partea preşedintelui pro-rus Igor Dodon şi a deputatului socialist Bogdan Ţîrdea. Publicaţia nu prea scrie despre democraţi nici de bine, nici de rău. În ultima apariţie îl pune pe Plahotniuc în aceeaşi oală cu opoziţia pro-europeană. Ultimul titlu în acest sens sună asa: „Jocul Partidului Democrat cu Departamentul de Stat“. Articolul nesemnat subliniază faptul că Plahotniuc îndeplineşte comenzile Statelor Unite şi întăreşte, cu privire la anularea alegerilor, poziţia lui Năstase la alegerile din toamnă. Critică faptul că Uniunea Europeană a tăcut atunci când Renato Usatîi a fost scos din cursa prezidenţială sau Inna Popenko din cea locală şi acuză Washingtonul de toate intrigile din Republica Moldova.

Concluzii: presa rusă s-a făcut că nu vede invalidarea de la Chişinău

Concluziile sunt clare şi trebuie să ridice semne de întrebare. De ce presa rusă a „ratat“ un subiect atât de gras precum identificarea vinovaţilor de invalidarea alegerilor de la Chişinău? De ce a tăcut şi tace despre Vladimir Plahotniuc sau Partidul Democrat care ar fi, chipurile, principalul obstacol al Rusiei în Republica Moldova? Presa rusă nu a făcut o campanie de presă din asta, cu puţine excepţii nici nu a menţionat subiectul sau nu a subliniat gravitatea lui. Cu atât mai puţin a încercat să identifice şi să critice vinovaţii. Critic a vorbit mai mult despre UE, NATO, America şi România decât despre guvernarea de la Chişinău sau de majoritatea politică sub care s-a întâmplat invalidarea primarului ales.

În realitate, este ceva foarte putred în Republica Moldova....

*Radu Cupcea este doctorand la Universitatea din Bucureşti şi cercetător la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite