Manifestaţie în oraşul natal al lui Putin împotriva fraudelor electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiune de protest în Rusia FOTO EPA
Acţiune de protest în Rusia FOTO EPA

Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat în centrul oraşului Sankt Petersurg, din nord-vestul Rusiei, şi au manifestat în semn de protest faţă de ultimele alegeri locale, denunşându-le ca fiind „trucate“, relatează AFP.

Scandând sloganuri precum „Jos falsificatorii!“, manifestanţii au denunţat marţi victoria guvernatorului interimar Aleksandr Beglov, susţinut de putere şi operaţiuni de renumărare a voturilor decise de către autorităţi în circumscripţii în care opoziţia a obţinut victoria.

Unii manifestanţi purtau pancarte cu mesaje ca „Sunt furios“, „Încetaţi să ne mai minţiţi“ sau „Am dreptul să aleg“.

„Puterea ne-a furat democraţia. Este abominabil, nu mai putem tolera asta“, a declarat pentru AFP o locuitoare în vârstă de 45  de ani, Galina Iaşcenko.

„Ne vom apăra. Ei au transformat alegerile în farsă şi răspund prin reprimare (...). Puterea care răspunde cu bâta cererii unor alegeri oneste trebuie să plece“, a declarat Boris Vişnevski, un reprezentant local al opoziţiei, membru al Partidului Iabloko (liberal).

Ruşii au fost chemaţi la urne la 8 septembrie, în alegeri municipale şi regionale care au provocat un val uriaş de contestare la Moscova şi, în mai mică măsură, la Sankt Petersburg, al doilea cel mai important din ţară.

Candidaţii favorabili Kremlinului au obţinut majoritatea în ţară, însă puterea a suferit o înfrângere în Parlamentul Moscovei, unde a pierdur aproximativ o treime din mandate.

La Sankt Petersburg, Aleksandr Beglov a obţinut o victorie în turul întâi, în urma retragerii principalului său opozant comunist, care a apreciat că „zarurile au fost trucate“.

Scrutinul a fost urmat de o săptămână de renumărări, iar activişti din opoziţie au făcut cu schimbul pentru a supraveghea urnele şi a evita fraude sau ca buletinele să dispară.

La mai bine de o săptămână de la alegeri, şapte comisii electorale locale nu au transmis încă rezultatele definitive ale alegerilor.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite