Macron aduce cazul Navalnîi în atenţia ONU: „Rusia trebuie să facă lumină”. Linia roşie trasată de preşedintele francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi-a reiterat solicitarea ca Rusia „să facă lumină” în cazul Navalnîi şi a subliniat că nu va tolera folosirea armelor chimice.

Într-un discurs cu prilejul celei de-a 75-a Adunări Generale a ONU, Emmanuel Macron a declarat că nu va accepta depăşirea unor linii roşii, printre care folosirea armelor chimice. Mesajul a vizat Rusia lui Putin.

„Nu vom tolera utilizarea de arme chimice în Europa, în Rusia sau în Siria. În numele securităţii colective, spun din nou aici că Rusia trebuie să facă lumină în cazul tentativei de asasinat a unui opozant politic cu Noviciok”, a declarat preşedintele francez, referindu-se la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic de acest tip aflat pe lista Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

„Această clarificare trebuie să fie rapidă şi fără cusur, deoarece vom face în aşa fel încât să fie respectate liniile roşii”, a insistat liderul de la Elysee.

Această declaraţie survine după ce Franţa a confirmat găsirea unor urme de Noviciok în corpul lui Navalnîi, aşa cum a conchis iniţial Germania. Şi Suedia a ajuns la aceeaşi concluzie în urma analizării probelor furnizate de Germania.

La scurt timp după anunţarea acestei concluzii, Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin. În timp ce preşedintele francez cerea clarificări în cazul Navalnîi, liderul de la Kremlin încerca o diversiune, dezvăluie „Le Monde”. Mai exact, Putin respingea responsabilitatea statului rus în acest caz şi induce ideea pistei letone, întrucât inventatorul Noviciok locuieşte în prezent acolo. Mai mult, preşedintele rus a declarat că nu exclude ipoteza ca Navalnîi să se fi otrăvit singur, deoarece opozantul rus a „simulat stări de rău în trecut”. Însă Macron a respins aceste ipoteze, notează „Le Monde”.

Solicitată să deschidă o anchetă în cazul Navalnîi, Rusia refuză cu încăpăţânare.

Considerat cel mai important adversar politic al lui Putin, juristul Aleksei Navalnîi s-a simţit rău la 20 august în timp ce se întorcea cu un avion de la Tomsk la Moscova. Internat de urgenţă la Omsk, opozantul a fost transferat două zile mai târziu la Berlin pentru a primi îngrijiri medicale. Testele efectuate într-un laborator militar german arată că a fost otrăvit cu Noviciok, o substanţă dezvoltată de sovietici ca armă chimică şi moştenită de ruşi. Aleksei Navalnîi a fost externat miercuri.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite