Locuitorii din oraşul rus Belgorod, treziţi de bombardamentele care se înteţesc: „Acum suntem şi noi loviţi. Zgomotul e diferit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Twitter
Foto Twitter

Războiul a devenit asurzitor, iar bombardamentele au crescut în intensitate în Belgorod, un oraş de mărime mijlocie din Rusia, aflat la 40 km de graniţa cu Ucraina, relatează The Guardian.

„Duminică, am fost din nou treziţi de explozii. Şi nu ştim niciodată dacă cei care trag sunt ei sau suntem noi”, spune Vladimir, un proprietar de magazin din oraş.

La fel ca şi alţi localnici,Vladimir a fost mai întâi martor la masarea militară a Rusiei, care a desfăşurat mii de soldaţi în apropiere de Belgorod, înainte să declanşeze invazia la sfârşitul lunii februarie.

„Când s-a pornit conflictul, obişnuiam să auzim zgomotul făcut de lansările de rachete către Ucraina. Dar acum suntem şi noi loviţi. Este un zgomot diferit”, spune el.

Pe măsură ce războiul s-a prelungit, după ce Rusia a eşuat în obiectivul iniţial de a captura rapid Kiev, în ultimele săptămâni, oficialii din Belgorod şi alte oraşe de graniţă din Rusia, au raportat o serie de atacuri din partea forţelor ucrainene.

Deşi Ucraina nu şi-a asumat reponsabilitatea pentru ele, a comentat totuşi incidentele ca fiind o răsplată binemeritată sau o lege a karmei, la trei luni de când Rusia şi-a invadat vecina.

Seria de atacuri ucrainene a început pe 1 aprilie când un atac lansat cu două elicoptere a lovit un depozit petrolier din Belgorod.  A fost o schimbare a dinamicii războiului după atacurile devastatoare ale Moscovei, aducând elementul neaşteptat şi inimaginabil până atunci al ripostei pe teritoriul Rusiei.

„Se discută mult despre ce se întâmplă, desigur. Atmosfera din oraş este destul de încordată. Viaţa continuă, însă uneori e imposibil să ignorăm pur şi simplu, de pildă un fum gros învăluind oraşul”, spune Anna, o profesoară.

Doar în ultima săptămână oficialii din Belgorod au înregistrat cel puţin trei atacuri. Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgrod, a afirmat că un atac lansat asupra unei mici localităţi s-a soldat cu moartea unui civil.

Pe parcursul săptămânii trecute, forţele ucrainene au recâştigat localităţi capturate de ruşi la nord şi nord-est de Harkov, împingând trupele ruse tot mai aproape graniţa cu Belgorod.

Deşi experţii militari sunt aproape unanim de acord că forţele ucrainene nu vor înainta totuşi peste graniţă, contraofensiva lor recentă a stârnit oarecare alarmă printre localnicii din Belgorod şi alte oraşe de graniţă.

Într-o sesiune recentă de întrebări cu localnicii, Gladkov  a fost nevoit să-i liniştească pe alegătorii săi în privinţa unei potenţiale ameninţări militare asupra oraşului. El a trebuit totuşi să recunoască că unele părţi ale regiuni sunt în mijlocul unor „bombardamente constante”.

Totodată, a ridicat nivelul de alertă la galben, adică nivelul doi din trei, şi a întărit patrulele de poliţie din oraş, spune Anna.

Două incendii izbucnite la clădirile Ministerului Apărării al regiunii Belgorod, dar şi avarierea unui pod important de cale ferată au fost de natură să întărească speculaţiile cum că sabotori ucraineni ar fi activi pe teritoriul rusesc. 

Deocamdată, în condiţiile în care oficialii ruşi nu au comentat incidentele, cauza lor rămâne un mister.

Nikita Parmenov, jurnalist la portalul independent Fonar spune că lipsa  informaţiilor despre exploziile recente a dat naştere „îngrijorărilor şi zvonurilor potrivit cărora ucraineni s-ar fi înfiltrat în oraşele şi localităţile din regiune”.

Cu toate astea, spune ea, nu sunt semne că aceste ameninţări ar fi stimulat un val de patriotism printre localnici.

„Mulţi dintre cei de aici au legături directe cu Ucraina, vorbesc cu rudele lor de peste graniţă. Simţim că avem o înţelegere mai bună a ceea ce se petrece decât majoritatea celorlaţi din alte regiuni”, spune jurnalista care are o mătuşă la Odessa cu care a ţinut legătura în tot acest timp.

„Entuziasmul pentru operaţiunea specială pare amuţit. A dezbinat deja unele familii, în timp ce altele preferă să nu discute deloc despre conflict cu prietenii şi fraţii din Ucraina”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite