VIDEO Putin a răspuns întrebărilor jurnaliştilor ruşi şi străini. Rusia va lucra cu oricare dintre preşedinţii SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin FOTO AP
Preşedintele rus Vladimir Putin FOTO AP

Cea de-a 11-a întâlnire anuală cu presa a preşedintelui rus Vladimir Putin a fost dominată de războiul din Siria şi mai ales de tensiunile cu Turcia, faţă de care liderul rus a fost extrem de vehement

La sala de conferinţe din World Trade Center din Moscova, 1.390 de reprezentanţi ai presei ruse şi străine au fost întâmpinaţi cu plăcinte şi turte, iar primele întrebări de la cea de-a 11-a sesiune anuală de întrebări şi răspunsuri a lui Putin s-au axat pe problematica economică a ţării şi pe prognozele şefului statului rus privind anul care vine. Putin a răspuns că nu intenţionează să facă modificări în cadrul Guvernului de la Moscova, dar a recunoscut necesitatea ca

bugetul Federaţiei Ruse pentru 2016 să fie „ajustat“ din cauza scăderii preţurilor la energie, bugetul rus fiind dependent de încasările din vânzarea de materii prime energetice, al căror preţ a scăzut dramatic în acest an.

Guvernul, ţinând cont de valoarea exporturilor, se aşteaptă la o creştere economică de 0,7% în 2016, urmată de 1,9% în 2017 şi de 2,4% în 2018.

„Am calculat bugetul pe anul viitor la o cotaţie de 50 de dolari pe baril. Este o evaluare foarte optimista azi. Acum este deja 38 de dolari. De aceea, va trebui să corectam câte ceva aici.  Acum, acesta  este mai mic şi volatilitatea este foarte mare.“, a spus Putin.

„Nu ne vom grăbi să facem schimbări în buget precum reduceri la cheltuielile sociale. Totuşi, guvernul, desigur, s-a pregatit pentru diferite scenarii. Economia Rusiei a depăşit criza. Cel puţin vârful crizei“, a mai declarat preşedintele rus..

Liderul de la Kremlin nu vede o depăşire a tensiunilor cu Ankara în timpul actualei conduceri turce

Privitor la relaţia cu Turcia, liderul de la Kremlin a calificat acţiunile conducerii de la Ankara în cazul incidentului legat de bombardierul rusesc drept „duşmănoase“.

Putin a declarat că incidentul s-ar putea explica prin faptul că cineva din conducerea turcă a decis „să-i lingă pe americani undeva“.

După desfăşurarea bateriilor de rachete antiaeriene S-400 Triumf în Siria, Turcia nu va putea, la fel ca înainte, să încalce spaţiul aerian al Siriei fără a fi pedepsită, a declarat Putin, în conferinţa de presă care a reunit 1.390 de reprezentanţi ai presei ruse şi străine.

„Autorităţile turce credeau că noi vom pleca de acolo (din Siria, n.r.). Nu, Rusia nu este ţara care să facă asta. Dimpotrivă, noi ne-am consolidat prezenţa în Siria, am mărit numărul avioanelor de luptă. În Siria nu exista niciun sistem rusesc de apărare antiaeriană, acum astfel de sisteme există şi, în plus, dintre cele mai moderne', a adăugat liderul rus.

„Dacă mai devreme Turcia zbura şi încălca spaţiul aerian al Siriei, acum nu are decât să se încumete“, a insistat preşedintele rus. 

„Turcia a acţionat contrar propriilor interese doborând bombardierul rus“, a declarat Valdimir Putin joi, în conferinţa de presă de la sfârşitul anului, apreciind că nu vede nicio posibilitate de depăşire a tensiunilor în timpul actualei puteri turce.

Însă Rusia a fost dispusă să ajute Turcia, a spus Putin, care s-a declarat şocat de faptul că Ankara nu a încercat să-şi explice această acţiune, ci a cerut imediat ajutorul NATO.

„Rezoluţia privind Siria prevede o nouă Constituţie, alegeri anticipate şi formarea unui Guvern de coaliţie

Cât priveşte Siria şi vizita secretarului de stat american John Kerry la Moscova, preşedintele rus a precizat că „Rezoluţia privind Siria prevede o nouă Constituţie, alegeri anticipate şi formarea unui Guvern de coaliţie, iar John Kery a venit la Moscova cu proiectul rezoluţiei ONU privind Siria, pe care Moscova „o va susţine, dar nu în mod necondiţionat“.

Rusia va continua campania în Siria până începe procesul politic

Operaţiunea militară rusă în Siria va continua până începe procesul politic, a declarat Putin, adăugând că, atunci când sirienii vor decide că a venit vremea încetării luptei şi lansării negocierilor, Moscova îşi va înceta operaţiunile.

„Nu vrem să fim noi mai sirieni ca sirienii“, a subliniat Vladimir Putin.

Liderul rus a spus că nu este sigur dacă Rusia are sau nu nevoie de o bază permanentă în Siria.

Armamentul rus - precum rachete de croazieră lansate de pe mare şi din aer - oferă Moscovei suficientă putere de foc să lovească un inamic, a declarat liderul de la Kremlin, apreciind că s-ar putea să nu fie necesară o bază rusă permanentă în Siria.

El şi-a reiterat ideea că poporul sirian este cel care este necesar să stabilească cine conduce ţara.

      

Întrebări incomode pentru Putin de la o jurnalistă rusă 

Jurnalista Ecaterina Vnukova de la publicaţia „Znak” l-a întrebat dacă s-a aşteptat ca fiii procurorului General, Iuri Ceaika să facă afaceri tenebre cu statul, ca şoferiii de TIR să fie presaţi pentru a nu ieşi la proteste, despre asasinatele la comandă puse la cale de guvernatori. 

Soluţionare cât mai rapidă posibil a conflictului din estul Ucrainei

Rusia vrea o soluţionare rapidă a conflictului din estul Ucrainei, a declarat Vladimir Putin joi, în întâlnirea anuală cu presa.

„Suntem interesaţi să vedem conflictul (din estul Ucrainei n.r.) soluţionat cât mai rapid posibil", a spus Putin, în spatele căruia se afla o hartă a Rusiei ce include Peninsula ucraineană Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în martie 2014, înaintea izbucnirii conflictului din regiunea Donbas. Comunitatea internaţională nu a recunoscut această anexare.

Liderul de la Kremlin a îndemnat Guvernul ucrainean să aprobe rapid un pachet legislativ cu privire la organizarea unor alegeri locale în Ucraina, dar a afirmat că autorităţile ucrainene avansează încet în această problemă.

El a declarat că Moscova vrea ca acest conflict să fie soluţionat şi este pregătită să-şi folosească influenţa pe care o are pe lângă rebelii proruşi din estul Ucrainei pentru a se ajunge la un compromis.

Putin a anunţat că Rusia va discuta despre un posibil schimb de prizonieri cu Ucraina.

El a reiterat că Moscova nu are trupe guvernamentale în estul Ucrainei, adăugând însă că acolo au fost oameni care au „efectuat anumite sarcini militare“.

Întrebat dacă Moscova este pregătită să accepte un schimb - implicând doi militari ruşi pe care Kievul susţine că-i deţine şi pilotul ucrainean Nadejda Savcenko plus alţi prizonieri -, Putin a răspuns că orice schimb trebuie să fie „egal“ şi că este necesar ca detaliile să fie discutate cu autorităţile ucrainene.

image

Rusia va lucra cu oricare din preşedinţii SUA, dar Donald Trup este „genial şi fovaorit“

Despre viitoarele alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, preşedintele rus a declarat că „Rusia va lucra cu toţi preşedinţii Statelor Unite. Suntem deschişi“, a sublinia liderul de la Kremlin. 

„Suntem pregătiţi să cooperăm cu orice preşedinte votat de poporul american. Ei sunt cei care încearcă să ne spună nouă cu cine să votăm“, a subliniat  liderul de la Kremlin în conferinţa sa anuală de presă.  După întîlnirea sa de marţi cu secretarul de stat American John Kerry, Putin a apreciat că Washingtonul este pregătit să „se îndrepte către soluţionarea problemelor care pot fi soluţionate doar prin eforturi comune“.

Despre candidatul republican la investitura pentru prezidenţialele americane, Donald Trump, Vladimir Putin a declarat că este un „om genial şi plin de talent“, şi că este „favorit incontestabil în cursa prezidenţială" .

Subiectul fetelor sale, ocolit cu graţie 

Vladimir Putin nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informaţia privind faptul că Ekaterina Tihonova ar fi una dintre fiicele sale. Liderul de la Kremlin a ocolit întrebarea directă dacă Tihonova este sau nu fiica sa şi a afirmat că ai fetele sale au învăţat şi lucrează în Federaţia Rusă, menţionând că nu îşi scoate copiii în public din motive de securitate. 

Putin, care vreme îndelungată a refuzat să ofere detalii despre viaţa sa privată, a menţionat că fiicele sale, Maria şi Katerina, vorbesc trei limbi străine, trăiesc în Rusia şi nu se implică în afaceri sau în politică, dar a refuzat să precizeze dacă acestea lucrează.  „Sunt mândru de ele. Continuă să studieze şi să îşi facă treaba", a precizat liderul de la Kremlin.

South Stream: Guvernul bulgar a privat poporul de 3 miliade de dolari

În ceea ce priveşte proiectul gazoductului South Stream, preşedintele rus a acuzat guvernul de la Sofia că a privat poporul bulgar de 3 miliarde de dolari prin renunţarea la construcţia conductei pe teritoriul bulgar.

Moscov, pregătită să-şi restabilească relaţiile cu Georgia

Rusia este pregătită să-şi restabilească relaţiile cu Georgia, o fostă republică sovietică, relaţii răcite în urma războiului de cinci zile din august 2008.

Moscova este pregătită inclusiv să anuleze regimul de obligativitate a vizelor impus georgienilor, a mai anunţat Putin.

Numindu-l pe Mihai Saakaşvili, preşedintele Georgiei în timpul războiului-fulger cu Rusia, în funcţia de guvernator al unei regiuni din Ucraina, Kievul a  „scuipat poporul ucrainean în faţă“, a apreciat Putin.

Peste 1.300 de jurnalişti au fost acreditaţi la conferinţa ce a durat trei ore şi la care a participat inclusiv Ksenia Sobciak de la postul Dojd, care a intrat într-o dispută cu Putin în cursul evenimentului de anul trecut.

Putin a creat această tradiţie a întâlnirii cu presa în 2001, din cauza numeroaselor solicitări pe care le-a primit de la jurnaişti, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Vladimir Putin la intalnirea anuala cu presa FOTO AP
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite