Liderul de la Kremlin resetează relaţiile cu omologul român!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că nimic nu este întâmplător în viaţă. Dacă dau credit acestei ipoteze, atunci se justifică să scriu aceste rânduri, din moment ce mă aflam în coloana de maşini stopată la un semafor, exact în dreptul porţilor deschise de la Palatul Cotroceni, pe unde a ieşit generalul Nikolai Platonovici Patruşev, emisarul special trimis de preşedintele Rusiei, la omologul român.

Recent scriam, pe acest website, că este necesar un dialog, între liderul de la Kremlin şi cel de la Cotroceni.

Care au nevoie, în egală măsură, de acest moment de consultări marcate de francheţe, precum va fi şi întâlnirea, din luna septembrie, dintre şeful statului american şi omologul rus.

Sigur că opiniei publice trebuia să i se dea şi o explicaţie.

Şi aceasta a fost “că principalul obiectiv al prezenţei secretarului Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, generalul Nikolai Platonovici Patruşev, la Palatul Cotroceni a fost semnarea unui memorandum, care vizează colaborarea, dintre Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.”

O afirmaţie previzibilă.

Dar care nu conferă decât o idee generală, despre o restartare a dialogului dintre puterea răsăriteană şi aliatul Statelor Unite, la vest de Nistru.

Este firească deschiderea cooperării dintre “structurile de securitate şi de poliţie ale României şi ale Federaţiei Ruse”.

Asta într-un moment când, de la traficul cu carne vie, la deplasarea unor membri ai unor structuri insurgente, paleta de provocări antisociale şi antistatale vizează ordinea de drept, atât în state democratice, cât şi în cele  conduse într-un stil autoritar.

Este însă evident, că generalul Nikolai Platonovici Patruşev nu a venit doar pentru ca şeful statului român să îi reitereze scopul instalării interceptoarelor americane la Deveselu!

Aici, pentru oficialii americani, ruşi şi români, lucrurile sunt deja clare.

Scutul va fi instalat.

Iar în situaţii de criză, până să sune, la telefonul conectat la Moscova, ofiţerul de serviciu american, radarele ruseşti, din sudul federaţiei, vor stabili, cu exactitate matematică, dacă vine vreo rachetă intercontinentală, din Coreea de Nord sau din Iran.

Rostul prezenţei, la Cotroceni, a generalului Nikolai Platonovici Patruşev este însă altul.

Putin ştie să îşi facă bine temele.

Recent, la postul de televiziune Rusia de Azi/RT, în limba engleză, a folosit pretextul unei întâlniri cu jurnaliştii, pentru a trimite un semnal clar, Statelor Unite, vizând promovarea unei politici de conciliere reciprocă, bazată pe compromisuri negociate.

Dintr-o asemenea perspectivă a venit şi generalul Patruşev la Bucureşti.

Preşedintele Vladimir Putin ia în serios cele 48 de ore, din septembrie, când va discuta, între patru ochi, cu omologul american, soarta multor arealuri controversate, din punct de vedere geopolitic. 

Unul fiind Transnistria.

Unde nu va fi niciun nou război.

Dar adevărul este că Vladimir Putin nu are un interlocutor credibil la Chişinău.

Dintr-un asemenea motiv, o întâlnire, până în septembrie, aşa cum am mai scris, nu doar este de dorit, dar şi are şanse tot mai mari, mai ales acum, ca să aibă loc, între preşedinţii Rusiei şi României.

Pentru că lui Putin îi plac interlocutorii care ştiu ce vor.

Şi se exprimă franc. Fără ocolişuri.

Exact în acest moment, al prezenţei emisarului rus la Bucureşti, un sondaj realizat de INSCOP Research, în intervalul de timp 28 mai - 3 iunie, plasează Armata României, pe primul loc în topul instituţiilor executive.

Organismul militar românesc fiind reprezentat, în teatrul de război, din Afganistan, de unităţi militare experimentate, special antrenate pentru misiuni de luptă. 

Iar poziţia Kremlinului fiind clară. Rusia nu îşi doreşte plecarea NATO din Afganistan.

Vin evenimente interesante, incredibile acum un an de zile.

Iar până la dialogul din luna septembrie, cu preşedintele Statelor Unite, şeful statului rus va avea o întâlnire cu omologul român. Nu doar de curtoazie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite