VIDEO Cât a pierdut Rusia în urma sancţiunilor Occidentului? 50 de miliarde de dolari, răspunde liderul de la Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunţat, în cadrul sesiunii de întrebări şi răspunsuri în direct cu cetăţenii ruşi, care sunt pierderile suferite de pe urma regimului de sancţiuni. Astfel, Rusia a pierdut peste 50 de miliarde de dolari, Uniunea Europeană – 240 de miliarde, SUA – 17 miliarde, iar Japonia – 27 de miliarde.

UPDATE Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat cifrele ce ţin de pierderile economice ale UE, SUA şi Rusiei de pe urma regimului de sancţiuni.

Putin a indicat că, în perioada sancţiunilor occidentale, instituite în 2014 şi sub incidenţa cărora Rusia se află şi în prezent, Moscova a pierdut 50 de miliarde de dolari, în timp ce pierderile Uniunii Europene se cifrează la 240 de miliarde.

Preşedintele rus Vladimir Putin a mai declarat joi că nu vor exista schimbări fundamentale în atitudinea Occidentului faţă de Rusia, chiar dacă Moscova ar face concesii şi ar fi de acord să îndeplinească toate cerinţele oponenţilor ei, potrivit TASS.

„Vor fi oare schimbări dacă am capitula complet şi am scuipa pe interesele noastre naţionale fundamentale? S-ar putea să fie unele semnale externe, dar în mod radical nu se va schimba nimic“, a subliniat preşedintele rus în cadrul tradiţionalei sale sesiuni de întrebări şi răspunsuri în direct cu cetăţenii ruşi, aşa-numita 'Linie directă'.

Putin a afirmat că ţările occidentale, în special Statele Unite, exercită presiuni chiar şi asupra acelor state cu care nu au diferenţe politice.

„Uitaţi-vă la China. Ea nu are niciun fel de legătură cu Crimeea şi Donbasul. Suntem acuzaţi că ocupăm Donbasul (estul Ucrainei). Este evident o absurditate totală, minciuni. China nu are nimic de-a face cu aceasta, iar taxele (vamale) la produsele sale cresc continuu', a spus şeful statului rus, referindu-se în continuare la 'atacul împotriva Huawei“. „Există doar o singură explicaţie: de a contracara dezvoltarea Chinei, care a devenit un concurent global al unei alte puteri globale - Statele Unite“, a afirmat Vladimir Putin.

Întrebat dacă Moscova s-ar putea împăca cu Occidentul, preşedintele rus a răspuns: „Rusia nu s-a certat cu nimeni!“, potrivit RIA Novosti şi Lenta.ru.

Putin a indicat că, în perioada sancţiunilor occidentale, instituite în 2014 şi sub incidenţa cărora Rusia se află şi în prezent, Moscova a pierdut 50 de miliarde de dolari, în timp ce pierderile Uniunii Europene se cifrează la 240 de miliarde.

Promisiuni pentru ruşi că vor trăi mai bine 

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis ruşilor joi că există semne că anii în care salariile au scăzut se apropie de sfârşit şi că un nou program al guvernului va aduce un nivel de trai mai ridicat, conform Reuters. 

 În sesiunea anuală de întrebări şi răspunsuri, televizată în direct, Putin a declarat că nivelul de trai scăzut, salariile mici, sistemul de sănătate precar şi îngrijorările privind depozitarea deşeurilor sunt cele mai importante probleme ale Rusiei.

O persoană care a sunat din regiunea Samara a povestit cât de greu este să întreţii o familie cu doar 10.000 de ruble (140 de euro) pe lună. „Când va deveni viaţa mai bună?”, a întrebat el.

„Este adevărat că veniturile au scăzut în ultimii ani. Cea mai mare scădere a avut loc în 2016, dar acum veniturile au început să îşi revină”, a afirmat Putin, dând vina pe volatilitatea din trecut a pieţei de energie.

Un program public major de cheltuieli numit Proiectele Naţionale va ridica nivelul de trai, a promis el.

„Rezultatele ar trebui să se simtă în acest an şi în următorul”, a afirmat Putin.


O nouă ediţie, cea de-a 17-a la număr, a emisiunii „Linie directă cu Vladimir Putin” are loc joi, 20 iunie. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus a subliniat că înregistrarea întrebărilor adresate şefului statului rus a început pe 9 iunie. 

Dmitri Peskov a menţionat că, în cadrul acestor pregătiri, Putin a avut încă de marţi o serie de reuniuni cu înalţi responsabili ministeriali şi ai Administraţiei Prezidenţiale.

Cât despre întrebările deja trimise, peste un milion, acestea privesc mai ales teme sociale, precum salariile, pensiile, sistemul de sănătate, învăţământul şi mediul.

În ceea ce priveşte politica externă, cetăţenii sunt interesaţi în special de relaţiile cu SUA şi cu UE şi întreabă despre măsuri menite să îmbunătăţească acele relaţii.

La fel cum s-a procedat anterior, Linia Directă cu Putin, ajunsă la a 17-a ediţie, va începe la ora 09:00 GMT (12:00 ora Moscovei) şi are o durată programată de circa trei ore, urmând să fie transmisă în direct la posturile de radio şi televiziune naţionale.

La ediţia de anul trecut liderul de la Kremlin a răspuns timp de 4 ore şi 20 de minute la peste 70 de întrebări, primite prin apeluri telefonice, video şi mesaje text, recordul absolut fiind cel din 2013, când Putin a rămas în direct 4 ore şi 47 de minute pentru a răspunde la 85 de întrebări.

Aceasta este prima întâlnire a lui Putin cu cetăţenii după ce popularitatea sa a intrat pe un trend descrescător ca urmare a degradării situaţiei economice şi a adoptării unei reforme nepopulare a sistemului de pensii vara trecută. Conform unui sondaj al Centrului de Studii a Opiniei Publice (VTSIOM), 64,5% dintre persoanele intervievate aprobă modul în care preşedintele gestionează problemele ţării, procent care era de 78% în iunie 2018, înainte ca guvernul să anunţe în mod neaşteptat creşterea vârstei de pensionare. Vladimir Putin se confruntă şi cu o scădere a cotei de încredere, care în luna mai era de 31,7%. 

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite