Liderul cecen Ramzan Kadîrov anunţă că este pregătit să moară pentru Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramzan Kadîrov (în centrul imaginii), cu chipul lui Putin imprimat pe tricou FOTO Arhivă
Ramzan Kadîrov (în centrul imaginii), cu chipul lui Putin imprimat pe tricou FOTO Arhivă

Ramzan Kadîrov, preşedintele Republicii Cecenia, s-a declarat pregătit să moară pentru şeful său de la Kremlin Vladimir Putin şi să renunţe la funcţia sa dacă acesta din urmă îi cere, transmite Reuters.

„Sunt pregătit să mor pentru el (preşedintele rus Vladimir Putin, n. red.), să mă supun tuturor ordinelor sale“, a spus liderul cecen Ramzan Kadîrov într-un interviu difuzat duminică seară de postul public de televiziune Rusia-1.

Un fost rebel islamist aflat la putere de zece ani în Cecenia, o republică rusă din nordul Caucazului, Ramzan Kadîrov nu este la prima declaraţie de acest gen. Ultima sa intervenţie are loc în perspectiva alegerilor prezidenţiale din Rusia, cu prilejul cărora Vladimir Putin şi-a manifestat intenţia de a reînnoi conducerile regionale.

„Sunt infanteristul lui Putin“, a adăugat Kadîrov, lăudându-şi apoi activitatea ca preşedinte al Ceceniei.

Luni dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat noul jurământ al liderului cecen. „Ramzan continuă să fie preşedintele Republicii“ Cecenia, a spus el, îndepărtând posibilitatea înlocuirii lui.

După două războaie sângeroase pentru independenţa Ceceniei, desfăşurate între 1994 şi 1996, apoi între 1999 şi 2000, Kremlinul pare mulţumit să-l aibă la conducerea acestei republici cu majoritate musulmană pe Kadîrov, care îşi exercită puterea cu o mână de fier.

În vârstă de 41 de ani, Ramzan Kadîrov este acuzat de organizaţiile pentru drepturile omului de arestări arbitrare, torturi contra opozanţilor şi reprimarea minorităţilor sexuale. El a respins duminică seară aceste acuzaţii, susţinând că sunt fără fundament.

Întrebat dacă este pregătit să demisioneze, a răspuns: „Pot spune că acesta este visul meu“. „Cândva a fost nevoie de oameni ca mine pentru a lupta, pentru a pune lucrurile în ordine. Acum avem ordine şi prosperitate (…) şi a sosit timpul schimbărilor în Republica Cecenă“, a afirmat Kadîrov.

El a mai fost întrebat şi pe cine ar vedea drept succesor al său. „Aceasta este prerogativa conducerii statului. Dacă mă întrebaţi, există câteva persoane care sunt 100% capabile de a îndeplini aceste responsabilităţi la cel mai înalt nivel“, a spus liderul cecen, fără a oferi alte detalii.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite