Lege privind separarea internetului din Rusia de restul lumii, votată la Moscova. Cum ar urma să funcţioneze noul „runet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Dumei, camera inferioară a Parlamentului din Rusia, au votat marţi, 12 februarie, o lege care priveşte securizarea internetului rusesc în eventualitatea izolării de reţeaua informatică globală.

Legea votată în Duma prevede ca datele generate de companii şi persoane private din Rusia să rămână stocate în interiorul ţării, în loc să fie distribuite la nivel global, relatează corespondentul Euronews la Moscova.

Propunerea legislativă ar urma să mai treacă prin două runde de votare în Duma, iar ulterior să fie trimisă în camera superioară a parlamentului, după care, în caz de adoptare, să fie semnată de preşedintele Vladimir Putin.

Propunerea legislativă avertizează în privinţa unei presupuse "naturi violente a Stategiei Naţionale de Cybersecuritate adoptată în septembrie 2018 în Statele Unite ale Americii", în care Rusia este acuzată "fără dovezi" de atacuri informatice.

Acuzaţii privind atacurile informatice lansate de Rusia în lume sunt făcute cu regularitate în ultimii ani şi din ţări ale Europei sau de către diverse instituţii internaţionale.

Legea votată marţi la Moscova se numeşte Programul Naţional de Economie Digitală, iar iniţiatorii, care au primit sprijinul preşedintelui Vladimir Putin, spun că autorităţile din Rusia trebuie să se asigure că resursele stocate intern pot asigura funcţionarea internetului în eventualitatea unui cyber-atac de proporţii lansat din afara ţării. Într-o astfel de situaţie, Rusia ar urma să se izoleze informatic de restul lumii.

Practic, companiile mari de telecomunicaţii din Rusia ar urma să creeze în următoarea perioadă propriul sistem de adrese de internet, cunoscute în limbaj tehnic drept Domain Name System (DNS), pentru a putea continua să opereze în cazul în care conexiunea cu serverele internaţionale ar fi întreruptă.

Un experiment vizând separarea internetului de restul lumii ar urma să fie făcut în Rusia înainte de 1 aprilie.

Există numeroase voci critice în Rusia în legătură cu această iniţiativă. Costurile estimate oficial pentru implementarea sistemului s-ar ridica la 270 de milioane de euro, dar companiile de telecomunicaţii se plâng că, în realitate, cheltuielile ar fi mult mai mari.

Opoziţia din Parlament arată că, de fapt, este doar o strategie complexă a Puterii de la Moscova de a izola cetăţenii ruşi de restul lumii în diverse momente, cum ar fi perioadele în care au loc alegeri. În plus, spun opozanţii, operatorii de internet ar avea control discreţionar asupra tuturor informaţiilor furnizate de persoane sau companii. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite