Lavrov a vorbit în faţa a peste 500 de jurnalişti: Acuză SUA de ultimatumuri, cere ridicarea sancţiunilor şi le transmite japonezilor să renunţe la Kurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE
Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a susţinut marţi dimineaţă o conferinţă de presă maraton cu peste 500 de jurnalişti locali şi străini, făcând, cu acest prilej, o prezentare a vederilor Moscovei asupra agendei internaţionale.

Şeful diplomaţiei ruse a abordat diverse chestiuni sensibile la nivel internaţional, începând de la rediscutarea Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF) până la scandalul spionilor dintre Moscova şi Washington.

Tratatul INF

În opinia lui Lavrov, Tratatul INF este o „victimă a politicii SUA“.

El a acuzat administraţia de la Washington că nu face decât să formuleze solicitări şi ultimatumuri, aşa cum s-a întâmplat în cadrul negocierilor pe tema INF eşuate marţi la Geneva. Potrivit lui, negociatorii americani prezenţi la Geneva au cerut distrugerea rachetei 9M729 şi nu au vrut să asculte poziţia omologilor lor ruşi.

„Este clar o manifestare a politicii de suprimare a tuturor acordurilor din domeniul stabilităţii strategice“, a apreciat ministrul rus de Externe.

SUA şi NATO afirmă la rândul lor că racheta 9M729 încalcă prevederile Tratatului INF, semnat în 1987 de preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan şi ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov.

Conflictul armat din estul Ucrainei

În ceea ce priveşte procesul de pace din Donbas, Lavrov aruncă vina asupra Ucrainei în stagnarea lui şi solicită Franţei şi Germaniei să o convingă să negocieze direct cu forţele separatiste.

El consideră că „este absolut ireal“ ca doar autorităţile de la Kiev să aibă un cuvânt de spus în acest dosar, nu şi rebelii proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Războiul din Siria

Lavrov spune că Rusia intenţionează să lupte până la capăt în Siria, în scopul înfrângerii teroriştilor.

„Cuibul terorismului este acum în Idlib (provincie din nord-vestul Siriei, n. red.), unde al-Nusra îi controlează pe aproape toţi radicalii“, subliniază el.

Despre sancţiuni

Sancţiunile economice sunt „tentative de dicta“ şi trebuie ridicate, a declarat ministrul rus, îndemnându-i pe occidentali să facă primul pas.

Statele din Occident au impus sancţiuni economice Moscovei drept răspuns la anexarea peninsulei Crimeea şi la susţinerea oferită de armata rusă forţelor separatiste proruse din estul Ucrainei.

Afacerea Whelan

Americano-britanicul Paul Whelan a fost reţinut pe 28 decembrie la Moscova în timp ce făcea activităţi ilegale în camera sa de hotel, a ţinut să precizeze Lavrov.

Pe de altă parte, el a pus la îndoială legitimitatea procesului de schimbare a numelui Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei şi a declarat că ţara sa nu se bucură de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Totodată, le-a transmis japonezilor să accepte posesia Rusiei asupra Insulelor Kurile. „De ce Japonia este singura ţară care nu acceptă consecinţele celui de-al Doilea Război Mondial“, s-a întrebat şeful diplomaţiei ruse.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite