Lavrov reacţionează cu insinuări şi acuzaţii la adresa Occidentului în cazul Navalnîi. Apeluri la eliberarea opozantului rus: Reacţia MAE român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE
Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avut marţi dimineaţă o reacţie fermă în cazul Navalnîi, plină de insinuări şi acuzaţii la adresa Occidentului, precum şi de scuze pentru regimul pe care îl reprezintă în lume. Şeful MAE român, Bogdan Aurescu, figurează printre diplomaţii care au reacţionat imediat în legătură cu arestarea opozantului rus.

Cu o tentă uşor ironică, Serghei Lavrov încearcă să distragă atenţia de la fondul cazului Navalnîi amestecând fel şi fel de lucruri şi aruncând cu acuzaţii în direcţia Occidentului. Una peste alta, şeful diplomaţiei ruse vrea să inoculeze ideea că nu ţara sa are probleme, mai ales cu aplicarea legii, ci alţii, pe aspecte diverse, evocând, între altele, o aşa-numită „criză a liberalismului”. „Am văzut cum s-au agăţat de ştirea de aseară despre întoarcerea lui Navalnîi în Rusia. Simţim cât sunt de fericiţi să facă comentarii, care sunt aproape la fel. Sunt fericiţi, pentru că politicienii occidentali cred că vor fi capabili să abată atenţia de la cea mai profundă criză în care a căzut modelul de dezvoltare liberală”, a declarat Lavrov în faţa presei.

Potrivit şefului MAE rus, cazul Navalnîi a fost umflat „artificial” de occidentali şi prezentat „complet inadecvat”.

El s-a luat din nou din Germania, susţinând că nu a trimis „dovezi concrete” care să justifice deschiderea unui dosar penal în legătură cu otrăvirea opozantului rus.

„Probabil că ar trebui să ne gândim la imaginea noastră, dar nu suntem domnişoare care merg la bal”, a mai spus Lavrov.

Justiţie în slujba regimului

Aleksei Navalnîi, 44 de ani, principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat duminică seara la întoarcerea la Moscova. Avionul cu care opozantul s-a întors de la Berlin, după aproape cinci luni de tratament şi recuperare, a fost redirecţionat de autorităţile ruse de pe aeroportul din Vnukovo pe cel din Şeremetievo. La Vnukovo, Navalnîi era aşteptat de sute de simpatizanţi de-ai săi, care au cerut demisia lui Putin şi eliberarea Rusiei de sub regimul său. Peste 50 de simpatizanţi de-ai lui Navalnîi au fost reţinuţi duminică seara la Vnukovo.

Navalnîi a fost arestat oficial pentru încălcarea termenilor unei pedepse la închisoare cu suspendare pe care o primise acum mai bine de cinci ani. Opozantul afirmă că nu este vinovat, iar dosarul este fabricat, la fel ca toate celelalte deschise pe numele său.

De altfel, regimul Putin s-a folosit adesea de supunerea justiţiei în faţa politicii pentru a-l elimina pe concurentul Navalnîi, recurgând inclusiv la modificări ale legii şi la aplicarea unei condamnări pentru a-l împiedica pe opozant să se prezinte la alegerile prezidenţiale.

Înainte de a pleca de la Berlin, Navalnîi a declarat că nu îi este teamă să se întoarcă în Rusia. Odată sosit la Moscova, el a spus că se simte bucuros că a revenit acasă. A fost arestat la punctul de verificare a paşapoartelor.

Apeluri la eliberare

Ţările Occidentale au reacţionat în lanţ după arestarea sa. Ministrul german de Externe Heiko Maas a îndemnat luni Rusia să-l „elibereze imediat”. Aleksei Navalnîi „a luat decizia de a se întoarce în Rusia pentru că el o consideră casa sa personală şi politică”, apreciază Maas. Faptul că a fost arestat imediat ce a sosit în ţară „este complet de neînţeles”, a denunţat şeful diplomaţiei germane.

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a spus că regimul Putin încearcă să-şi reducă la tăcere criticii. La fel ca Maas, Pompeo a cerut ca Navalnîi să fie „eliberat imediat şi necondiţionat”. „Liderii politici încrezători nu se tem de vocile concurente, nici nu comit violenţe împotriva lor sau reţin pe nedrept oponenţii politici”, a spus el, înţepându-l pe Putin.

Marea Britanie, Franţa, Italia şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au transmis de asemenea cereri de eliberare a lui Navalnîi. Guvernul britanic s-a declarat „foarte îngrijorat”: „În loc să persecute victima acestei teribile infracţiuni, autorităţile ruse ar trebui să investigheze cum a ajuns să fie folosită această armă chimică pe teritoriul Rusiei”, a subliniat Londra, referindu-se la Noviciok.

S-a întors în ţară în pofida ameninţărilor

Navalnîi a fost otrăvit în luna august a anului trecut, când se afla într-o deplasare de campanie la Tomsk, în Siberia. Internat de urgenţă la Omsk, la 20 august, după ce i s-a făcut rău în avion şi a intrat în comă, opozantul a fost transferat două zile mai târziu la Berlin, la insistenţele familiei sale şi după lungi dispute cu autorităţile ruse. A ieşit din comă în Germania, a urmat un program de recuperare şi şi-a exprimat intenţia de a reveni în Rusia.

Duminică, deşi a fost avertizat că va fi arestat odată ce va ajunge la Moscova, el s-a îmbarcat într-un avion al companiei Pobeda.

„Ştiu că am dreptate. Nu mă tem de nimic”, a spus Navalnîi la aterizare, cu câteva minute înainte de a fi reţinut. „M-aţi aşteptat mult?”, i-a întrebat pe poliţiştii de frontieră. Şi-a sărutat soţia, Iulia - care a venit cu el din Germania -, după ce poliţiştii l-au avertizat că vor folosi forţa dacă el nu se supune ordinului de a-i însoţi. În ciuda solicitărilor, avocatului său nu i-a fost permis să fie prezent. Activistul a fost dus ulterior la o secţie de poliţie din Moscova.

Într-un comunicat emis duminică seară, Administraţia Penitenciară din Rusia a transmis că Navalnîi „este căutat din 29 decembrie 2020 pentru că a încălcat în mod repetat perioada de eliberare condiţionată”. El va rămâne în arest până la o decizie a unui judecător.

Separat, autorităţile ruse au lansat un nou caz penal împotriva lui Navalnîi, acuzându-l că a cheltuit în interes personal 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro) din donaţii.

Otrăvit cu Noviciok

Trei laboratoare europene - Germania, Suedia şi Franţa - au concluzionat că opozantul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din gama Noviciok, dezvoltată în epoca sovietică în scopuri militare. Concluzia a fost confirmată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), în ciuda dezminţirilor Moscovei.

Opozantul este convins că serviciile speciale ruseşti (FSB) au încercat să-l asasineze la ordinul lui Vladimir Putin. De fapt, o anchetă jurnalistică internaţională arată că FSB a fost pe urmele sale şi a acţionat în repetate rânduri, inclusiv la Tomsk şi la Omsk. Unii dintre agenţii FSB implicaţi în operaţiunea Navalnîi au fost expuşi în cadrul anchetei.

În opinia mai multor experţi, întoarcerea lui Navalnîi este un ghimpe pentru Kremlin. Dacă l-ar fi lăsat liber, Kremlinul ar fi arătat slăbiciune. Şi-a asumat, în schimb, riscul unui nou scandal.

Aurescu: „Inacceptabilă” şi „nedemocratică”

Într-o reacţie rară privind Rusia, şeful MAE român, Bogdan Aurescu, consideră că arestarea lui Navalnîi este inacceptabilă, iar represiunea împotriva opoziţiei ruse este nedemocratică.

„Arestarea liderului opoziţiei ruse Navalnîi, la reîntoarcerea acestuia în Rusia, după ce şi-a revenit în urma otrăvirii cu noviciok, este inacceptabilă. Represiunea împotriva opoziţiei, doar pentru că este opoziţie, este pur nedemocratică“, a scris Bogdan Aurescu în engleză, pe contul său de Twitter.

Aurescu a avut această reacţie duminică seară, la scurt timp după arestarea lui Navalnîi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite