Lavrov face declaraţii provocatoare înainte de întâlnirea cu Blinken: Arctica „este teritoriul” Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Lavrov FOTO Arhivă
Serghei Lavrov FOTO Arhivă

Arctica este o zonă de influenţă a Rusiei, a proclamat luni ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care avertizează Occidentul pe tema ambiţiilor sale în regiune, cu câteva zile înaintea unui importnat summit regional, relatează AFP.

„Este clar pentru toată lumea, de mult timp, că acestea sunt pământurile noastre, teritoriul nostru”, a proclamat Lavrov, care denunţă veleităţi ofensive ale NATO şi Norvegiei în Arctica.

Pe de altă parte, secretarul american de Stat Antony Blinken a început duminică un turneu consacrat Arcticii - o nouă miză a rivalităţii cu China, şi o primă ocazie de testare a relaţiilor deteriorate cu Rusia înaintea unui eventual summit al lui Joe Biden cu Vladimir Putin.

Blinken se întâlneşte luni cu lideri danezi, după care efectuează o vizită în Islanda, la o reuniune ministerială a Consiliului Arcticii, prevăzută miercuri şi joi.

La Reykjavik, în centrul atenţiei se află reuniunea sa tête-à-tête cu omologul său rus Serghei Lavrov - prima reuniune de nivel înalt între cele două puteri aflate la cuţite.

Arctica, un vast teritoriu cu condiţii extreme, în jurul Polului Nord, s-a impus în ultimii ani în competiţia geopolitică mondială dintre cele opt ţări riverane membre ale Consiliului Arcticii - Statele Unite, Rusia, Canada, Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda şi Islanda - vizând resursele naturale, căile de navigaţie şi poziţia strategică ale acesteia.

Regiunea mai provoacă, spre marea nemulţumire a Washingtonului, apetitul Chinei, un simplu „observator” în Consiliu, dar care se revendică drept un stat „cvasi-arctic”.

Antony Blinken şi Serghei Lavrov urmează să treacă în revistă „toate aspectele relaţiilor bilaterale - bune, rele şi între cele două”, a anunţat un purtător de cuvnt al diplomaţei americane, Ned Price. Aspecte „rele” riscă însă să fie preponderente, în contextul în care Washingtonul acuză Kremlinul de amstec în alegeri şi de atacuri cibernetice în serie.

Hotărât să-şi afişeze fermitatea, pentru a marca o ruptură cu un Donald Trump acuzat de complezenţa faţă de Vladimir Putin, Joe Biden a mers până la a-şi cataloga omologul drept un „criminal”, iar cele două puteri rivale şi-au impus sancţiuni reciproce încă de la începutul mandatului democratului la Casa Albă.

Însă politica externă a noului Guvern american se vrea totodată foarte pragmatică, capabilă să găsească un teren de înţelegere cu cei mai răi inamici ai Statelor Unite acolo unde America are  interesul s-o facă, de exemplu în lupta împotriva modificărilor climatice sau dezarmării.

Acesta este de altfel obiectivul reuniunii de la Reykjavik, care ar urma să conducă la confirmarea unui prim summit Putin-Biden în Europa, în iunie.

„Noi vrem să testăm posibilitatea de a ne face relaţia cu Moscova mai stabilă şi mai previzibilă”, anunţa Ned Price.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite