Kremlinul a trecut la represalii împotriva rudelor colaboratorilor lui Navalnîi. Tatăl unui aliat al opozantului rus a fost arestat la Rostov-pe-Don

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ivan Jdanov reţinut în timpul unui protest la Moscova FOTO mstrok.ru
Ivan Jdanov reţinut în timpul unui protest la Moscova FOTO mstrok.ru

Ivan Jdanov, şeful Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK), un ONG înfiinţat de opozantul rus Aleksei Navalnîi, a anunţat luni că tatăl său a fost arestat în weekend într-o încercare a Kremlinului de a pune presiuni asupra sa.

Ivan Jdanov, 33 de ani, unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Navalnîi, a declarat că tatăl său, un pensionar stabilit în Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, a fost arestat sâmbătă pentru un presupus abuz în serviciu. Cu o zi înainte, poliţia i-a percheziţionat domiciliul şi l-a interogat până târziu noaptea.

În opinia lui Jdanov, ale cărui cuvinte sunt preluate de portalul Meduza, este vorba de o încercare a Kremlinului de a pune presiuni asupra sa pentru a renunţa la organizarea de noi manifestaţii antiguvernamentale.

Iurii Jdanov, 66 de ani, a lucrat ca funcţionar într-o localitate din regiunea Neneţ, în nordul Rusiei, şi s-a pensionat în vara anului trecut.

Autorităţile ruse îl acuză că a recomandat alocarea unei locuinţe sociale unei femei a cărei familie primise deja o subvenţie de acest tip. Dar, explică fiul său, alocarea locuinţei fusese anulată.

Urmărirea penală împotriva tatălui meu, care suferă de „multe boli”, reprezintă un „nivel nou de josnicie şi de ticăloşie la care a coborât administraţia prezidenţială”, a declarat Ivan Jdanov.

„Este cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla. Nu am nicio îndoială că acest dosar are legătură cu mine şi cu ceea ce fac eu”, a insistat el, precizând că a aflat abia luni că tatăl său a fost plasat într-un centru de detenţie din Rostov-pe-Don.

Arestarea lui Iurii Jdanov survine la nicio săptămână de la apelul fiului său pentru organizarea în această primăvară a celor mai ample proteste anti-Kremlin din istoria modernă a Rusiei.

Marţea trecută, Ivan Jdanov şi colegii săi au lansat o campanie politică intitulată „Free Navalny”, care îşi propune să strângă 500.000 de aderenţi.

„Un protest cu 500.000 de participanţi va fi cel mai mare din istoria Rusiei moderne”, a apreciat Jdanov în momentul lansării campaniei.

„Vom desfăşura un miting paşnic pe străzile tuturor oraşelor din Rusia”, a afirmat Leonid Volkov, un alt colaborator apropiat al lui Navalnîi.

Aleksei Navalnîi, 44 de ani, execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate într-o colonie penitenciară pentru încălcarea regimului unei eliberări condiţionate în 2014. Autorităţile ruse susţin că Navalnîi s-a sustras obligaţiei de a se prezenta la poliţie între august şi decembrie 2020, interval de timp în care opozantul s-a aflat în Germania pentru se vindeca după ce fusese otrăvit cu un agent neurochimic din gama Noviciok. Navalnîi a declarat în instanţă că nu avea cum să se prezinte la poliţie deoarece a intrat în comă, după care a urmat o perioadă de recuperare. El le-a reproşat autorităţilor ruse că nu au ţinut cont de informările regulate pe care le-a transmis în legătură cu situaţia sa. Arestat la mijlocul lui ianuarie, în momentul reîntoarcerii în Rusia, Aleksei Navalnîi a denunţat decizia încarcerării sale, precizând că este motivată politic.

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă la sfârşitul lui ianuarie în peste o sută de oraşe din Rusia pentru a-şi arăta sprijinul faţă de Navalnîi. Forţele de ordine au reacţionat în forţă şi au reţinut mai mult de zece mii de manifestanţi.

În plus, numeroşi colaboratori ai lui Navalnîi, între care purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîş, şi fratele său au fost plasaţi în arest la domiciliu şi riscă să fie condamnaţi în dosare penale.

Mai multe ţări occidentale a cerut eliberarea lui Aleksei Navalnîi, dar Rusia a respins această solicitare şi a catalogat-o drept un amestec în afacerile sale interne. Totodată, Rusia refuzat să deschidă o anchetă în cazul otrăvirii opozantului, aşa cum au cerut numeroase ţări, organizaţii de apărare a drepturilor omului şi instituţii internaţionale.

Aleksei Navalnîi este convins că a fost otrăvit de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) din ordinul preşedintelui Vladimir Putin.

O anchetă jurnalistică internaţională a scos la iveală mai mulţi agenţi FSB implicaţi în operaţiunea de otrăvire a lui Navalnîi şi modul lor de operare. În ciuda probelor, regimul Putin susţine în continuare că este nevinovat.

Hristo Grozev, jurnalistul platformei de investigaţii Bellingcat care a dezvăluit în premieră numele agenţilor FSB implicaţi în tentativa de otrăvire a lui Navalnîi, se află acum sub protecţia poliţiei austriece, după ce a primit ameninţări că viaţa îi este în pericol ca urmare a anchetelor sale.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite