Kremlinul prezintă condiţiile unei întâlniri Putin-Zelenski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski se pot întâlni în cadrul formatului Normandia, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat pentru presa rusă că liderul de la Kremlin nu exclude posibilitatea unei întrevederi cu noul preşedinte al Ucrainei.

„Aceste aspecte sunt luate în considerare. O astfel de întâlnire necesită pregătiri şi parcurgerea tuturor proceselor legate de formarea noii conduceri din Ucraina“, a spus Peskov.

„Acum trebuie să avem răbdare, să aşteptăm formularea abordării părţii ucrainene“, a adăugat el, citat de Vedomosti.

Potrivit lui Peskov, nu există o alternativă la procesul Normandia.

Un novice în politică, actorul de comedie Volodimir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, a fost învestit luni în funcţia de preşedinte al Ucrainei. Este al şaselea preşedinte postsovietic al ţării vecine, fiind ales pe fondul unei nemulţumiri generale faţă de corupţie şi oligarhie.

Zelenski a declarat că prioritatea sa este să pună capăt conflictului cu separatiştii proruşi din Donbas. De asemenea, a cerut sporirea sancţiunilor împotriva Rusiei, care a anexat Crimeea în martie 2014 şi oferă sprijin rebelilor separatişti proruşi din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk.

„Nu vom depăşi agresiunea rusă singuri“, a afirmat Zelenski într-o întâlnire cu responsabili americani avută la scurt timp după ceremonia de învestire.

Vladimir Putin nu l-a felicitat, în timp ce Moscova s-a arătat deranjată de această declaraţie a lui Zelenski.

Noul preşedidinte ucrainean cu vicepreşedintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič. „Ucraina este pregătită să meargă spre UE, cu paşi corecţi şi oneşti“, a dat asigurări el.

Compus din Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania, formatul Normandia este un cadru de negocieri destinat soluţionării conflictului din Donbas.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite