Kremlinul denunţă atacul SUA asupra Siriei drept „agresiune împotriva unui stat suveran şi o încălcare a dreptului internaţional“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că atacul american asupra bazei aeriene siriene Shayrat este o „agresiune împotriva unui stat suveran şi o încălcare a dreptului internaţional“, a anunţat vineri Kremlinul, transmite The Associated Press.

Kremlinul apreciază că bombardarea bazei aeriene din Siria reprezintă un „prejudiciu însemnat la adresa relaţiilor dintre Rusia şi SUA“. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, „armata siriană nu deţine arme chimice“, fapt care a fost confirmat şi de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. 

Potrivit lui Peskov, Putin crede că Statele Unite au efectuat acest atac sub un pretext minor. Peskov a mai declarat că Statele Unite au ignorat incidente anterioare de utilizare a armanetului chimic de către rebeli sirieni.

Moscova solicită reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU

„Rusia a fost notificată că se pregăteşte o operaţiune de război în Siria. Toate consecinţele vor fi suportate de cei care au declanşat acest atac”, a declarat Vladimir Safronkov, reprezentantul Rusiei la ONU.

„În primul rând, Rusia va solicita o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Acest atac poate fi considerat un act de agresiune comis de Statele Unite asupra unui stat membru ONU", a declarat Victor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

Comisia pentru Apărare a Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a avertizat că operaţiunea americană ar putea conduce la deteriorarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia şi la extinderea conflictelor în Orientul Mijlociu.

Conform unor surse militare, în baza aeriană siriană atacată de Statele Unite erau şi militari ruşi, iar Pentagonul a avertizat în avans Moscova în legătură cu lansarea rachetelor.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite