Kremlinul comentează externarea lui Navalnîi: Este „liber” să se întoarcă în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin (în prim-plan) şi purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE
Preşedintele rus Vladimir Putin (în prim-plan) şi purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE

Kremlinul i-a transmis miercuri opozantului său Aleksei Navalnîi, care a supravieţuit unei otrăviri cu un agent neurochimic din gama Noviciok, că este „liber” să se întoarcă în Rusia „în orice moment”.

„În ceea ce priveşte întoarcerea sa la Moscova, el este liber, ca orice cetăţean rus, să o facă în orice moment”, a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informaţia cu privire la externarea lui Aleksei Navalnîi din spitalul de la Berlin unde a primit îngrijiri medicale în ultima lună.

„În orice caz, este foarte bine că pacientul este pe cale de a se vindeca. Îi urăm o recuperare rapidă”, a adăugat Peskov, refuzând din nou să pronunţe numele opozantului, aşa cum procedează şi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai comentat şi dezvăluirile cotidianului francez „Le Monde” potrivit cărora Putin a vorbit cu dispreţ despre Navalnîi în timpul unei discuţii telefonice cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Ziarul nu putea să aibă informaţii de încredere”, a spus Peskov. „Nu putem crede că Palatul Elysee a divulgat deliberat presei înregistrarea conversaţiei dintre cei doi preşedinţi. Franţa nu poate face asta, nici măcar nu vrem să credem”, a adăugat el.

După 32 de zile de tratament la Berlin, unde a fost transferat de urgenţă după ce intrase în comă în timpul unui zbor de la Tomsk către Moscova, Aleksei Navalnîi a fost externat miercuri. Opozantul intenţionează acum să revină în Rusia.

Presat să dea explicaţii în cazul Navalnîi, statul rus neagă că ar avea vreun rol în otrăvirea acestuia cu Noviciok - aşa cum au conchis trei laboratoare - şi refuză să deschidă o anchetă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite