Kremlinul se laudă că Rusia e cu mult în faţa Statelor Unite în cursa înarmărilor nucleare, în ciuda recentului accident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat, marţi, că Rusia este cea care câştigă cursa dezvoltării de noi arme nucleare, după ce Trump a anunţat, pe Twitter, că S.U.A. deţine arme nucleare mult mai avansate. Declaraţia vine după ce, săptămână trecută, un accident nuclear a avut loc în nordul Rusiei, ducând la creşterea temporară a nivelului de radiaţii din zonă, relatează Reuters.

Agenţia nucleară a Rusiei, Rosatom, a anunţat că accidentul de pe 8 august a avut loc în timpul testării unui nou tip de armament nuclear pe o platformă din Marea Albă, 5 oameni fiind omorâţi şi alţi 3 răniţi. În ciuda accidentului, Rosatom a afirmat că Rusia va continua să dezvolte noi arme nucleare de ultimă generaţie şi i-a portretizat drept eroi naţionali pe cei 5 oameni care au murit în urma evenimentului.

Preşedintele Trump a anunţat, pe Twitter, că a aflat mai multe lucruri despre natura accidentului din Rusia şi a insistat că armata Statelor Unite posedă ”tehnologie similară, dar mai avansată”. Acesta a sugerat că explozia a avut loc în timpul testării unei rachete nucleare de croazieră cu care Vladimit Putin s-a lăudat anul trecut. 

Un oficial de la vârful administraţiei Trump a declarat, în condiţii de anonimitate, că Washingtonul nu este pregătit să anunţe deocamdată că explozia a fost una nucleară, dar că informaţiile indică elemente radioactive. Mai mult, acesta a spus că accidentul poate reprezenta un regres semnificativ pentru programul de înarmare al Rusiei.

Întrebat de comentariile preşedintelui Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că Rusia, nu Statele Unite, este cea mult mai avansată în dezvoltarea de armament nuclear de ultimă generaţie .

”Preşedintele nostru a spus în repetate rânduri că ingineria Rusiei în acest sector este, în prezent, cu mult peste nivelul atins de orice altă ţară”, a spus acesta.

În discursul său despre starea naţiunii din 2018, Putin a anunţat o întreagă gamă de noi arme nucleare descrise drept invincibile, printre care şi  o rachetă nucleară de croazieră şi o dronă nucleară subacvatică.

Cursa înarmărilor nucleare dintre cele două state este cu atât mai îngrijorătoare cu cât preşedintele Trump a retras Statele Unite, la începutul acestui an, dintr-un important tratat de controlarea a armamentului nuclear, fiind urmat, în ziua următoare, de preşedintele Putin. 

Situaţia continuă să fie serioasă în zona accidentului de pe 8 august. Agenţiile de presă din Rusia transmit că autorităţile au recomandat localnicilor dintr-un sat aflat în apropierea locului în care a avut loc accidentul să-şi părăsească locuinţele pentru o scurtă perioadă. Recomandarea ar fi fost ulterior retrasă. În oraşul Severodvinsk, nivelul radiaţiilor a depăşit, joi, de 16 ori nivelul normal al radioactivităţii, iar medicii care au venit în ajutorul celor răniţi de explozie au fost trimişi la Moscova pentru examinări medicale atente. Aceştia ar fi semnat, conform agenţiei de presă TASS, un acord prin care se angajează să nu divulge informaţii despre natura accidentului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite