Kremlinul ameninţă după obţinerea autocefaliei de către Biserica Ucrainei. Kievul răspunde că va acţiona dur în caz de „ostilităţi religioase“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia „va apăra interesele ortodocşilor” în cazul unor tulburări religioase în Ucraina, după ce Patriarhia Constantinopolului a recunoscut o biserică ucraineană independentă de tutela Moscovei, a ameninţat vineri Kremlinul. Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a atras atenţia asupra inadmisibilităţii actelor de extremism motivate religios ca urmare a lansării procesului de acordare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Potrivit ministrului Avakov, reacţia forţelor de securitate la eventuale provocări în acest sens va fi dură. „Fac apel la nepermiterea provocărilor şi a speculaţiilor pe această temă. Ministerul de Interne va asigura securitatea şi ordinea publică. Dacă va exista necesitatea de a face faţă extremismului şi ostilităţii religioase, vom acţiona dur“, a avertizat ministrul ucrainean de Interne, făcând apel la politicieni şi figurile publice să se abţină de la provocări şi tentative de destabilizare a situaţiei din Ucraina.

Menţionăm că Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri că ar putea avea loc revolte în Ucraina dacă o Patriarhie ucraineană independentă faţă de Moscova va fi recunoască de Constantinopol.

Patriarhia Moscovei şi a întregii Rusii califică decizia Patriarhiei de la Constantinopol în privinţa Bisericii din Ucraina drept o încalcare a teritoriilor canonice.

Declaraţii în acest sens a făcut şeful Departamentului pentru relaţia cu publicul din cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe ruse, Vladimir Legoida.

„Debandada canonică pe care a întreprins-o Patriarhia Constantinopolului va distruge toată construcţia canonică a Bisericii Ortodoxe. Altfel este greu de înţeles declaraţia Patriarhiei de la Constantinopol de a întemeia relaţii cu nişte schismatici care au fost alungaţi de către Biserica mamă“, a spus Vladimir Legoida.

Acesta a mai adăugat că intrepretarea Patriarhiei de la Constantinopol de a putea acorda Tomos unei biserici este înţeleasă doar de această Patriarhie.

Legoida a mai adăugat că Sinodul Bisericii Ortodoxe ruse se va reuni la 15 octombrie pentru a adopta o poziţie oficială şi pentru a da apreciere deciziei de joi.

Rusia va „apăra interesele ortodocşilor“ în cazul unor tulburări religioase în Ucraina, după ce Patriarhatul din Constantinopol a recunoscut o biserică ucraineană independentă de tutela Moscovei, a ameninţat vineri Kremlinul, citat de AFP.

Dacă au loc acţiuni ilegale, atunci, evident, la fel cum Rusia apără peste tot interesele ruşilor şi ale rusofonilor, va apăra interesele ortodocşilor. Este o poziţie globală şi de înţeles

, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

„Acţiunile Constantinopolului vor aduce un prejudiciu catastrofal, în primul rând pentru ortodocşii din Ucraina. Ceva teribil va începe“, a ameninţat joi purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, Aleksandr Volkov.

Sprijin din SUA

Statele Unite sprijină pe deplin dorinţa ucrainenilor de a avea propria biserică locală unificată, a declarat Kurt Volker, reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, citat de UNIAN.

Volker a menţionat că decizia Patriarhului Ecumenic Bartolomeu de a sprijini acordarea autocefaliei Bisericii ucrainene este o decizie religioasă.

„Din punctul de vedere al americanilor, singurul lucru pe care îl putem spune este că noi credem în principiul libertăţii religioase: ţara noastră se bazează pe acest lucru şi, prin urmare, susţinem dorinţa oricărui popor de a-şi mărturisi religia după cum doreşte, să aibă libertate şi recunoaştere şi să o facă în mod paşnic“, a spus reprezentantul special al SUA.

„Sper că nu vor exista proteste şi acţiuni violente organizate ca urmare a acestei decizii. Cred că va fi o tragedie dacă vom vedea acest lucru“, a subliniat el.

Volker a fost rugat să comenteze avertismentele reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Ruse că independenţa Bisericii ucrainene va duce la violenţă în Ucraina.

„Este o tragedie faptul că există lideri religioşi care vorbesc despre recurgerea la violenţă. Acesta va fi un eveniment teribil şi cu siguranţă nu vrem să îl vedem“, a spus reprezentantul special al Departamentului de Stat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite