Kremlin: Berezovski era un „inamic neputincios”, cu „influenţă aproape de zero”

Kremlin: Berezovski era un „inamic neputincios”, cu „influenţă aproape de zero”

Berezovski trăia în Marea Britanie, unde a obţinut azil politic în anul 2000

Boris Berezovski, cândva cel mai puternic oligarh rus, care a fost găsit mort sâmbătă, era un „inamic neputincios”, a cărui influenţă era "aproape de zero", a declarat duminică Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

Ştiri pe aceeaşi temă

Criticile lansate de la Londra de Berezovski împotriva regimului rus îl lăsau pe preşedintele Vladimir Putin "indiferent", a declarat Peskov pentru postul de televiziune Dojd.

"Nu sunt critici constructive, critici pentru a propune ceva. Sunt criticile unui inamic neputincios", a declarat Peskov. Boris Berezovski a avut "un rol foarte important" în anii '90 în Rusia, înainte de sosirea lui Putin la putere şi de exilul lui la Londra, a admis Peskov.

"Aş evita să supraestimez rolul lui în anii 2000, el era mai degrabă minim. El nu avea nicio influenţă aici, iar interesul în privinţa lui în Anglia scădea iar rolul lui se reducea, pentru a fi din ce în ce mai aproape de zero", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Boris Berezovski a fost găsit mort sâmbătă de unul dintre agenţii săi de pază. În momentul de faţă, autorităţile nu exclud nicio variantă privind moartea sa. În presă au apărut speculaţii variate, de la varianta sinuciderii şi până la posibilitatea unui asasinat. 
 
Boris Berezovski i-a cerut iertare lui Vladimir Putin şi voia să se întoarcă în Rusia
 
Boris Berezovski, oligarhul rus care trăia în exil, în Marea Britanie, „i-a cerut iertare” preşedintelui Vladimir Putin şi voia să se întoarcă în Rusia, cu puţin timp înainte de moartea sa, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru televiziunea rusă Vesti 24.

Boris Berezovski, fostă eminenţă gri a Kremlinului, care a căzut în dizgraţie odată cu preluarea puterii de către Vladimir Putin şi care trăia în exil la Londra din 2000, i-a cerut preşedintelui rus ajutorul pentru a veni în Rusia, potrivit aceleiaşi surse.
 
Rusia a cerut de mai multe ori extrădarea lui Berezovski. Londra însă a refuzat de fiecare dată cererile şi i-a acordat miliardarului rus azil politic. Boris Berezovski era cercetat în Rusia pentru „tentativă de lovitură de stat", după ce în urma unor interviuri a pledat pentru înlăturarea regimului lui Vladimir Putin. 
 
 
La câteva luni, în mai 2012, Kremlinul demara o nouă anchetă asupra miliardarului. De data aceasta, Berezovski era anchetat pentru incitare la "tulburări masive" după publicarea a unui text care face apel la împiedicarea revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin. 

Născut în anul 1946, Boris Berezovski, a devenit celebru în anii '90 ai secolului XX, când era considerat unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Rusia. A făcut avere în momentul privatizărilor controversate şi care a fost o perioadă de timp foarte apropiat de administraţia de la Kremlin. Din anul 2000, el locuia la Londra, unde obţinuse azil politic. El a fost găsit mort sâmbătă, în casa sa din Londra. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: