Justiţia din Rusia nu îi iartă pe morţi. UE: „Pare o batjocură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În noiembrie 2009, Magniţki a decedat în închisoare, din cauza unei pancreatite, la vârsta de 37 de ani.
În noiembrie 2009, Magniţki a decedat în închisoare, din cauza unei pancreatite, la vârsta de 37 de ani.

La trei ani după ce a decedat în închisoare, „informatorul“ rus Serghei Magniţki, de profesie avocat, a fost găsit vinovat de evaziune fiscală de un tribunal din Moscova. Magniţki descoperise o fraudă de milioane de euro din visteria statului rus, declanşând un scandal internaţional, în care au fost implicaţi aproximativ 60 de diplomaţi ruşi.

Momentan, aceştia au interdicţie de a călători în Statele Unite şi Marea Britanie, în timp ce UE nu a reuşit să impună aceleaşi măsuri din cauza presiunilor administraţiei de la Kremlin.

Procesul post-mortem al lui Magniţki este considerat un capitol macabru dintr-un caz care a inflamat relaţiile dintre Moscova şi Washington şi a condus, în ultimii ani, la o serie de sancţiuni impuse de o parte  şi de cealaltă. SUA a acuzat Rusia de încălcarea gravă a drepturilor omului, în timp ce autorităţile ruse au votat legi care interzic adopţia copiilor ruşi de către cetăţeni americani şi mai nou, vizează închiderea tuturor ONG-urilor care primesc finanţare americană.

Serghei Magniţki era un avocat de naţionalitate rusă care lucra pentru investitorul britanic de origine americană William Browder.  În 2008, el a dezvăluit faptul că membrii unor grupări de crimă organizată au colaborat cu oficiali corupţi din Ministerul de Interne al Rusiei folosindu-se de sigla şi conturile Hermitage Capital (deţinută de Browder), fără ştirea companiei, pentru a obţine ilegal 230 milioane de dolari de la Ministerul de Finanţe al Rusiei.

Arestarea sa a venit la scurt timp după ce Magniţki depusese mărturie în acest caz, fiind suspectat că ar fi ajutat compania britanică de investiţii Hermitage Capital, al cărui avocat era la acel moment, să comită o evaziune fiscală care se ridica la 17,4 milioane dolari.

În noiembrie 2009, Magniţki a decedat în închisoare, din cauza unei pancreatite, la vârsta de 37 de ani. Moartea sa a declanşat un val de critici din partea activiştilor pentru drepturile omului, care în urma investigaţiilor derulate au scos la iveală faptul că avocatul a fost bătut şi i s-a refuzat tratamentul medical.

Avocatul a fost prima persoană din istoria legală a Rusiei judecată postum - în ciuda verdictului unei comisii prezidenţiale pentru drepturile omului, care a decis în vara anului 2011 că acuzaţiile împotriva lui Magniţki au fost fabricate.

Preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a declarat imediat după aflarea verdictului că este „uluit de condamnarea post-mortem a lui Serghei Magniţki. Seamănă cu o batjocură a justiţiei.“

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite