Jocul de şah al lui Putin în Ucraina: tactici bune, dar strategie nepotrivită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regulile jocului de şah, aflat printre sporturile cele mai importante în Rusia, par să dicteze şi desfăşurarea evenimentelor legate de criza ucraineană. Potrivit unuia dintre experţii jocului de şah, preşedintele rus Vladimir Putin mută piesele pe o tablă de şah la nivel geopolitic, punând în mişcare o serie de evenimente cu o miză uriaşă. Tacticile sale sunt descifrate de un alt bine-cunoscător al secretelor şahului.

Keneth Rogoff, profesor la Harvard şi economist cu notorietate, este în acelaşi timp şi expert în jocul de şah. În timpul adolescenţei a fost recunoscut ca un adevărat fenomen în jocul de şah, iar până la 25 de ani era considerat expert, notează postul de radiodifuziune NPR pe pagina sa online.

„Putin joacă dintr-o poziţie foarte vulnerabilă”, a declarat Rogoff despre modul de joc afişat de Putin. „Dar este foarte bun în ceea ce face. Asta nu înseamnă că nu are şanse să câştige. Un jucător de şah cu adevărat bun nu are nevoie de o poziţie bună pentru a câştiga partida”, a declarat Roggoff.

În cazul de faţă, „poziţia vulnerabilă” este dată de economia slabă a Rusiei, dependentă de exporturile energetice, corupţia infiltrată adânc în sistemul de conducere şi de administrare a ţării, şi mediul de afaceri necompetitiv faţă de întreprinderile din vest.

„Va avea loc un război economic”, a declarat Rogoff, excluzând posibilitatea unui război convenţional.

Tactici şi strategii

Jucătorii de şah foarte buni sunt mereu atenţi la stilul de joc al partenerului de joc, ceea ce ar putea oferi avantajul anticipării mişcărilor pe tabla de şah. Iar experţii pot merge îndeajuns de departe încât să distingă strategiile şi tacticile oponenţilor lor.

Strategia se referă la rezultatele pe termen lung ale acţiunilor hotărâte. De exemplu, dacă este decisă preluarea controlului Ucrainei, care este beneficiul pe termen lung, cu ce îmbunătăţeşte situaţia actuală?

Pe de altă parte, tacticile pot fi definite drept „metode pe termen scurt pentru a recâştiga piese importante şi pentru a ocupa poziţii strategice pe hartă.

Vladimir Putin este „un maestru al tacticilor”, a subliniat Rogoff. „Cumva se află cu câţiva paşi înainte şi este foarte bun la asta”, a adăugat economistul, fost profesor de şah al lui Putin. „Dar care este strategia pe termen lung? Este greu de văzut.”

Anexarea Crimeei la Federaţia Rusă a fost o mişcare benefică şi dăunătoare, deopotrivă. În primul rând, a fost o decizie bună deoarece i-a adus lui Putin o popularitate uriaşă, fiind totuşi un beneficiu pe termen scurt.

Însă cel mai probabil este ca anexarea regiunii peninsulare să provoace pierderi serioase Moscovei, în condiţiile în care regiunea este dependentă de ajutoarele statului pentru a supravieţui. Moscova a promis că va substitui ajutorul Kievului şi că va ajuta Crimeea să evolueze. Astfel, Rusia şi-a asumat responsabilitatea de a finanţa Crimeea, ceea ce înseamnă o povară suplimentară pentru bugetul naţional, deja afectat de economia slabă.  

Nu este de neglijat că Occidentul a aplicat o listă de sancţiuni economice şi că pregăteşte o nouă rundă de interdicţii, din cauza nerespectării acordului încheiat la Geneva.

Mândria naţională

„Nu cred că există vreo îndoială în ceea ce priveşte sfârşitul acestui joc pentru Putin, este onoarea lui”. „Înţeleg că are în biroul său portrete cu Petru cel Mare şi cu Ecaterina a II-a, aşa că eu presupun că trebuia să restaureze măreţia Rusiei”.

Dacă economia ţării este slăbiciunea lui Putin, iar puntul lui forte este succesul restaurării amplorii împărăţiei, este indicat ca membrii comunităţii internaţionale să aplice neîntârziat măsuri mai dure decât până în prezent, potrivit recomandărilor făcute de Rogoff. Însă până şi liderii internaţionali stau în cumpănă şi încearcă să-şi dea seama care ar trebui să fie următoare mişcare pe această tablă de şah uriaşă. Timpul se scurge, iar tensiunile se perpetuă.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/vladimir-putin" target="_blank">View the story "Vladimir Putin" on Storify</a>]

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite