Ipotezele analizate de anchetatorii ruşi în cazul asasinării lui Boris Nemţov. Maşina folosită de asasini a fost găsită

Ipotezele analizate de anchetatorii ruşi în cazul asasinării lui Boris Nemţov. Maşina folosită de asasini a fost găsită

Rezultatele preliminare arată că politicianul a fost ucis cu un pistol Makarov FOTO AP

Asssinarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Moscova a fost plănuită atent, au declarat anchetatorii, care analizează o serie de ipoteze de la o provocare politică până la răzbunarea islamiştilor radicali, relatează Russia Today, în pagina electronică.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu există nicio îndoială că această crimă a fost atent planificată. Locul şi momentul în care a avut loc arată acest lucru. Ancheta a descoperit că Boris Nemţov mergea împreună cu o prietenă la apartamentul său, situat în apropierea locului crimei. Organizatorii şi executanţii par să fi ştiut traseul“, a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului de Anchetă, Vladimir Markin. El a precizat că au fost mobilizaţi cei mai buni detectivi şi experţi criminalişti pentru elucidarea acestui caz, considerat o prioritate pentru autorităţi, notează Mediafax.
 

Anchetatorii au în vedere cinci motive

 
Rezultatele preliminare arată că politicianul a fost ucis cu un pistol Makarov. Experţii au găsit cartuşe de 9 milimetri la locul crimei, acestea aparţinând unor producători diferiţi, a adăugat el.
 
În acest moment, ancheta se concentrează pe interogarea martorilor oculari şi studierea datelor privind convorbirile pe telefonul mobil în zona învecinată crimei, care ar putea oferi informaţii despre comunicaţiile dintre criminali. Înregistrările camerelor de supraveghere sunt, de asemenea, analizate.
 
Anchetatorii au în vedere cinci posibile motive ale acestui asasinat, a declarat Markin. „Crima ar putea fi o provocare pentru destabilizarea situaţiei politice în ţară. Nemţov ar fi putut fi ales ca un fel de «sacrificiu sfânt» de către cei care nu ezită să folosească orice metode pentru a-şi atinge scopurile politice“, a declarat el.
 
„Este un caz prioritar şi este important ca ancheta să ofere rezultate cât mai repede posibil. Nu le împiedicaţi activitatea, fiţi răbdători şi aşteptaţi“, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, pentru postul de televiziune Dojd.
 

Amentinţările la adresa lui Nemţov erau constante

 
Potrivit anchetatorilor, Nemţov a primit ameninţări în legătură cu poziţia sa în cazul atentatelor de la redacţia din Paris a săptămânalului Charlie Hebdo, care au avut loc la începutul lui ianuarie, a declarat Markin. „Există informaţii potrivit cărora Nemţov a primit ameninţări din cauza poziţiei sale cu privire la atacurile de la Charlie Hebdo din Paris“, a declarat Markin.
 
Un avocat al familiei, Vadim Prohorov, a declarat, de asemenea, că opozantul a primit ameninţări pe reţelele de socializare înainte de a fi ucis, sugerând însă că această crimă are motivaţii politice. „Ameninţările şi diversele provocări erau constante“, a adăugat el, enumerând, între altele, faptul că a fost atacat cu ouă sau amoniac. 
 
Cred că motivul (crimei) a fost activitatea lui politică“, a declarat Prohorov, adăugând că Nemţov nu avea niciun fel de probleme personale sau legate de afaceri. Într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant, Prohorov a afirmat că opozantul ar fi putut fi ucis de „cei care s-au întors din zonele fierbinţi din sud-estul Ucrainei“.
 
Comitetul rus de Anchetă a confirmat că una dintre ipotezele pe care le analizează o reprezintă posibila legătură cu evenimentele din Ucraina. „Legătura cu evenimentele din Ucraina este, de asemenea, analizată. Nu este un secret că există figuri extrem de radicale de ambele părţi ale conflictului care nu se supun legii“, a declarat comitetul.
 

Poliţia a găsit maşina folosită de asasini

 
Maşina folosită de asasinii opozantului rus Boris Nemţov ar fi fost găsită de poliţie, sâmbătă, a anunţat postul de televiziune REN TV, citat de Russia Today, în pagina electronică. Vehiculul, o maşină marca Lada Priora, a fost găsit în apropiere de locul crimei. Acesta avea plăcuţe de înmatriculare în Inguşetia, republică rusă din Caucazul de Nord.
 
Şoferul maşinii, intervievat de poliţie, a declarat că a parcat în centrul Moscovei sâmbătă după-amiază şi că nu are nimic de-a face cu asasinarea lui Nemţov, susţine cotidianul Komsomolskaia Pravda, citat de Mediafax.
 
Potrivit informaţiilor preliminare, Nemţov a fost împuşcat dintr-o maşină de un atacator necunoscut în timp ce se plimba pe podul Bolşoi Moskvoreţki, situat în apropiere de Kremlin. Comitetul pentru Investigarea Crimelor din Rusia a deschis o anchetă penală pentru elucidarea circumstanţelor în care a fost ucis acesta.
 
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Interne, Elena Alekseieva, a declarat sâmbătă că au fost descoperite şase cartuşe la locul crimei. "Şase cartuşe au fost găsite în apropierea locului crimei. Patru gloanţe l-au lovit pe Boris Nemţov", a precizat ea.
 
Nemţov va fi înhumat marţi la Moscova, în cimitirul Troiekurovskoie.
 
Între timp, numeroase persoane i-au adus un omagiu politicianului rus, venind cu flori şi lumânări la locul unde a fost asasinat acesta. Un tribut public, la care au participat zeci de persoane, a avut loc şi la Nijnîi Novgorod, unde a studiat opozantul şi unde a fost guvernator la mijlocul anilor '90. Buchete de flori au fost depuse la universitate şi la locuinţa acestuia.
 
Şi locuitorii Kievului au adus flori pentru opozantul rus Boris Nemţov, pe care le-au depus la ambasada Rusiei, potrivit Ukrinform, în pagina electronică. Astfel, pe gardul ambasadei ruse în Ucraina, lângă mesajul "#Eliberaţi-o pe Savcenko", a apărut sâmbătă dimineaţă un altul: "El a spus adevărul. RIP (Odihnească-se în pace)" şi un portret al lui Nemţov.
 

Mitingul opoziţiei de la Moscova va fi înlocuit duminică de un marş funerar

 
Mitingurile opoziţiei ruse din afara capitalei vor avea loc aşa cum s-a stabilit, însă cel de la Moscova va fi înlocuit cu un marş funerar în memoria lui Boris Nemţov, asasinat în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunţat copreşedintele partidului RPR-PARNAS, Mihail Kasianov, citat de Sputnik.
 
„În legătură cu uciderea (lui Nemţov), marşul din Mariino a fost anulat, un marş funerar va avea loc în centrul Moscovei la 1 martie ... În regiuni, mitingurile şi marşurile primăverii vor fi organizate conform programului stabilit anterior“, a declarat Kasianov.
 
„Cei care vor să aducă un omagiu memoriei lui Boris vor putea să facă acest lucru mâine pe podul (peste Zamoskvoreţkii)“, a declarat Kasianov.
 
Marşul pentru comemorarea lui Nemţov a fost autorizat de primăria Moscovei, a scris pe Twitter opozantul Leonid Volkov, relatează Russia Today. El a declarat că marşul va pleca de la staţia de metrou Kitai-Gorod către podul Bolşoi Moskvoreţki, unde a fost asasinat politicianul.
 
Contactat de RIA Novosti în cursul nopţii, Kasianov a declarat că nu ştie care sunt motivele pentru care a fost ucis Nemţov, dar a subliniat că cei responsabili trebuie să plătească. Partidul RPR-PARNAS, din care făcea parte opozantul, a organizat o reuniune de urgenţă sâmbătă noaptea, după asasinarea acestuia. La reuniune a participat şi Ilia Iaşin, membru al partidului şi una dintre primele persoane ajunse la locul crimei, conchide Mediafax.

 Boris Nemţov a fost împuşcat mortal la Moscova, la vârsta de 55 de ani FOTO AP    

Imagini din aceeasi galerie
  •  Boris Nemţov a fost împuşcat mortal la Moscova, la vârsta de 55 de ani FOTO AP    
  •  Boris Nemţov a fost împuşcat mortal la Moscova, la vârsta de 55 de ani FOTO AP 
  •  Boris Nemţov a fost împuşcat mortal la Moscova, la vârsta de 55 de ani FOTO AP   
  •  Boris Nemţov a fost împuşcat mortal la Moscova, la vârsta de 55 de ani FOTO AP   
  •  Boris Nemţov a fost împuşcat mortal la Moscova, la vârsta de 55 de ani FOTO AP   
  •  Boris Nemţov a fost împuşcat mortal la Moscova, la vârsta de 55 de ani FOTO AP   
  •  Boris Nemţov a fost împuşcat mortal la Moscova, la vârsta de 55 de ani FOTO AP    
  •  Boris Nemţov a fost împuşcat mortal la Moscova, la vârsta de 55 de ani FOTO AP   
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările