Investigaţii Pussy Riot: Cum mor deţinuţii în închisorile siberiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrele Pussy Riot Nadejda Tolokonnikova şi Maria Alehina au înfiinţat Media Zona, o organizaţie pentru investigarea poliţiei şi sistemul de închisori din Rusia
Membrele Pussy Riot Nadejda Tolokonnikova şi Maria Alehina au înfiinţat Media Zona, o organizaţie pentru investigarea poliţiei şi sistemul de închisori din Rusia

După experienţele din închisorile ruse, activistele din formaţia punk Pussy Riot au înfiinţat o nouă organizaţie pentru a investiga poliţia şi sistemul de închisori din Rusia. „MediaZona“ doreşte să facă lumină în cazul deceselor misterioase din puşcăriile aflate în zone îndepărtate ale Rusiei.

Deţinuţi torturaţi în secţia de poliţie

Oraşul Şilka se află la graniţa cu Mongolia. Localitatea găzduieşte aproximativ 13.000 de persoane şi se află la distanţă de aproape 200 de kilometri de capitala regiunii Zabaikalski Krai, Cita. Mare parte din rezidenţii oraşului s-au mutat aici în anii '30, atunci când guvernul sovietic a mărit capacitatea secţiunii locale a căii ferate transsiberiene. Totuşi, acum, doar trei trenuri pe zi intră în Cita, relatează „The Guardian“.

Oraşul Şilka este înconjurat de trei sate (Bogomiakovo, Kazanovo şi Holbon) cu o populaţie totală de aproximativ 5.000 de persoane şi cu un singur departament de poliţie. În septembrie 2014, un caz penal a fost deschis împotriva poliţiei, iar şefii departamentului şi-au pierdut slujbele. 

Harta rusia la granita cu mongolia foto the guardian

Detaliile acestui caz sunt neclare, însă organizaţia înfiinţată de activistele de la Pussy Riot, MediaZona, a aflat că între 2012 şi 2014, cadavrele a cel puţin doi deţinuţi, cu semne de tortură, au fost găsite în clădirea poliţiei. În Şilka există zvonuri şi despre a treia victimă, dar încă nu s-au obţinut dovezi.

Grupurile pentru drepturile omului acuză în mod obişnuit poliţia rusă de folosirea brutalităţii împotriva suspecţilor, susţinând că mulţi sunt torturaţi pentru a extrage mărturii false şi pentru a îndeplini cota de crime rezolvate. Aceste acuzaţii sunt foarte greu de dovedit, dar o investigaţie MediaZona dezvăluie multe despre decesele din închisorile ruseşti.

Moartea lui Vitali, un tânăr de 20 de ani

Primul cadavru a fost descoperit pe 24 noiembrie 2012. Dimineaţa devreme, Vitali Tortoiev, 20 de ani, rezident al satului Bogomiakovo , a fost adus la secţia de poliţie în stare de ebrietate şi a fost dus într-o celulă. Un alt deţinut, Hadjiev, se afla deja în aceeaşi celulă. În mai puţin de o oră, Tortoiev era mort.

Tânărul fusese crescut de bunica lui, Liudmila Şeveleva, după ce părinţii lui muriseră din cauza alcoolului. După ce a absolvit şcoala, el nu s-a putut înscrie în armată din cauza unei boli de inimă. De asemenea, era şomer. La fel ca şi părinţii lui, era alcoolic, însă nu avea cazier. Cu câteva luni înainte de moarte, Tortoiev se căsătorise cu o localnică şi se mutase la ea. 

Poliţia i-a transmis bunicii acestuia că Tortoiev s-a spânzurat. Însă femeia nu a crezut. „Când am vorbit cu rudele lui, ele mi-au spus că avea un semn în jurul gâtului şi că mâinile erau încleştate ca şi cum ar fi încercat să se elibereze de frânghia din jurul gâtului. Bunica lui spune că nu a reuşit să-i descleşteze mâinile şi că a trebuit să-l îngroape aşa. Părerea mea este că aceasta a fost o crimă. Fie că vinovat este colegul de celulă, fie că poliţia l-a ucis, cineva a fost implicat în moartea lui“, spune Roman Sukacev, un avocat pentru drepturile omului din Centrul Zabnaikalski.

Nu se ştie exact cum a murit tânărul Tortoiev. Investigatorii nu au cercetat cazul şi nu s-a făcut nicio autopsie. „La câteva zile după înmormântare, poliţia mi-a spus că Vitali s-a sinucis, dar nu au spus unde anume. Înainte de asta, nu-l auzisem niciodată pe băiat să vorbească de sinucidere. Acum ştiu că Vitali a murit la secţia de poliţie şi că a fost ucis“, spune bunica lui.

Al doilea cadavru în aceeaşi secţie de poliţie

După doi ani, un alt cadavru a fost descoperit în aceeaşi celulă. Pe 9 septembrie 2014, Alexander Lehanov, 42 de ani, rezident al Şilka, a fost descoperit spânzurat. Potrivit mamei sale, Nadejda Sokolova, el plecase să-şi ia soţia de la serviciu, tura ei terminându-se la ora 23.00.

„Cred că s-au certat. Poliţia a trecut pe lângă ei şi l-a văzut pe el stând în drum, ţipând şi dând din mâini. Aşa că l-au luat. Dimineaţă l-au chemat pe nepotul meu care a venit şi mi-a transmis că tatăl lui se sinucisese în celulă“, povesteşte mama lui Lehanov.

Dimineaţă, Sokolova s-a dus la secţia de poliţie să afle cum murise fiul său. Potrivit registrelor poliţiei, Lehanov fusese închis la 23.30, după un telefon la poliţie dat de soţia lui.

Mama lui Lehanov spune că un tânăr detectiv, care făcuse parte din echipa care l-a arestat, i-a povestit că bărbatul a fost calm spre secţia de poliţie şi că nu a scos niciun cuvânt. „Mi s-a părut ciudat, pentru că vânzătorii de la magazinul unde lucra nora mea spun că fiul meu era foarte agitat şi eu ştiam că atunci când bea este violent. Nu puteam să-mi închipui cum ar fi putut fi calm dacă l-au arestat noaptea şi l-au dus la secţie“, spune Sokolova.

Înmormântarea lui Alexander Lehanov a avut loc câteva zile mai târziu. Sokolova povesteşte că faţa fiului ei era schimbată, „neagră-albastră şi umflată, iar buzele lui arătau de parcă ar fi fost lipite. Mă uitam la el şi nu înţelegeam ce se întâmplă cu gura lui. Abia mai târziu mi-am dat seama că e posibil să-i fi spart dinţii şi apoi i-au lipit gura ca să nu i se deschidă. Acesta era motivul pentru expresia lui ciudată. Am îngropat mulţi prieteni şi rude, dar nu am mai văzut expresie ca aceea“, explică mama lui Lehanov.

Iar rănile lui era ciudate, ca şi cum ar fi fost împuns în faţă cu un cuţit mic şi ascuţit. Eu stăteam acolo, plângeam peste sicriul lui şi băteam câmpii despre un cuţit, iar prietenii lui se întrebau cine l-a împuns aşa în faţă. Şi semnul de pe gât era ciudat. Dacă s-ar fi spânzurat singur, ar fi fost un semn curat, echilibrat, dar era tremurat şi strâmb“, adaugă Sokolova.

Sokolova crede că fiul ei a fost ucis. Din cauza rănilor de pe corp, femeia se teme că acesta ar fi provocat poliţia. Totuşi, după înmormântare, un oficial, al cărui nume nu-l ştie, i-a arătat un fragment dintr-o înregistrare video care, aparent, îl arată pe Lehanov luându-şi viaţa. Însă Sokolova crede că filmul ar fi fost manipulat. „Dacă s-a spânzurat, de ce avea urme de lovituri peste tot, ce ce faţa era acoperită de răni? Şi vânătăile? Nimeni nu l-a lovit în film, nu-i aşa?“, spune ea.

Anchetă internă

Sokolova s-a întors la secţia de poliţie la scurtă vreme după moartea fiului ei şi a solicitat hainele acestuia. Însă i s-a spus că toate lucrurile personale ale deţinutului fuseseră trimise la comitetul de investigaţii. Atunci a fost pentru prima dată când a auzit de o investigaţie privind moartea fiului ei. Când MediaZona a încercat să obţină detalii, departamentul de poliţie a refuzat să confirme că are loc o investigaţie. 

Avocatul Sukacev crede că moartea lui Lehanov şi cercetările făcute de mama acestuia au dat naştere la o anchetă internă a ambelor cazuri de sinucideri. Cinci oficiali au fost concediaţi din cauza descoperirilor din aceste cazuri şi, mai târziu, s-a deschis şi un caz penal împotriva lor, sub incidenţa legii care acoperă „acţiuni ce depăşesc limitele puterii unui oficial şi care au consecinţe grave“, explică avocatul. Încălcarea acestui articol al legii poate fi pedepsită şi cu zece ani de închisoare.

Investigaţia celor de la Pussy Riot

MediaZona a avut acces la un document privind cazul care a început pe 19 septembrie 2014. În acest document, un detectiv numit Prapkov spune că suspiciunile au început din cauza unor circumstanţe ciudate ale primului deces, cel al lui Tortoiev, circumstanţe pe care poliţia locală încerca să le ascundă.

Raportul dezvăluie faptul că poliţia a primit instrucţiuni să îndepărteze cadavrul din secţie şi să-l ducă la morgă, unde un poliţist a inventat un raport prin care susţinea că Tortoiev a fost găsit spânzurat într-o clădire.

Între timp, ofiţerul de gardă a fabricat o înregistrare în documentele oficiale, modificând ora la care deţinutul a fost adus în secţie, de la 20.45, la 16.15. MediaZona a confirmat aceste detalii printr-o investigaţie separată.

Potrivit lui Sukacev, persoana care a dat ordinele a fost luată în custodie, însă ceilalţi doar şi-au pierdut slujbele. După două luni în care persoana a fost cercetată în custodie, şi după ce perioada de investigaţie ajungea la un final, curtea a decis să elibereze oficialul responsabil, dând ordin de neurmărire penală.

„Ei au considerat că cele două luni au reprezentat o pedeapsă suficientă. Aici, în secţia de poliţie, aproape niciun poliţist nu este ţinut în puşcărie înainte de sentinţă, maximum pe care îl primesc sunt două luni în custodie.

Cele două morţi n-ar fi singurele fără explicaţie

Între timp, rezidenţii din Şilka susţin că Lehanov şi Tortoiev nu sunt singurii deţinuţi care au murit în secţia de poliţie, iar Sukacev încearcă să dea de urma rudelor unei a treia potenţiale victime.

Anastasia Kopteieva, şeful centrului pentru drepturile omului, a declarat pentru organizaţia MediaZona că în cursul unui deceniu, centrul ei a reuşit să aducă în faţa legii un total de 45 de oficiali regionali. „Doar în ultimii trei ani, am deschis cazuri penale pentru 11 ofiţeri din departamentele districtuale Mogocisnski şi Zabaikalski Krai“, spune Kopteieva.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite