INFOGRAFIE Occidentul pregăteşte un răspuns comun pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi cu noviciok

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnii bea un ceai
Aleksei Navalnii bea un ceai

Guvernele occidentale iau în considerare o acţiune coordonată împotriva Rusiei după ce Germania a anunţat că liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină. Este vorba despre noviciok, o armă chimică pe care Rusia a folosit-o în primăvara lui 2018 împotriva unui fost ofiţer GRU care a dezertat în Marea Britanie, Serghei Skripal, şi a fiicei acestuia.

Cancelarul german Angela Merkel a spus miercuri că Germania a notificat Uniunea Europeană şi NATO privind concluzile medicale pentru a putea decide privind „o acţiune comună potrivită".

Anterior, guvernul german a arătat că testele efectuate la un laborator militar au arătat „dovezi de necontestat" privind prezenţa unui neurotoxine de tip Noviciok.

Acest act reprezintă doar unul din lista lungă de atacuri asupra opoziţiei ruse şi criticilor Kremlinului care duc la creşterea tensiunilor din Vest şi Moscova. Rusia se loveşte de o reacţie unanimă de condamnare şi de solicitări pentru anchete transparente.

Angela Merkel a transmis că acum „există întrebări foarte serioase la care doar Rusia poate şi trebuie să răspundă".

Consiliul de Securitate Naţională din SUA a numit otrăvirea drept un act „complet condamnabil" şi a arătat că Washingtonul va lucra alături de aliaţii săii „pentru tragerea la răspundere a celor din Rusia, oriunde probele vor conduce, şi pentru restricţionarea fondurilor pentru activităţi vătămătoare".

În Congresul american, aleşii au cerut administraţiei Trump să impună sancţiuni Rusiei.

Alianţa NATO a transmis, de asemenea, că verdictul arată că Rusia trebuie să deschidă „o anchetă completă şi transparentă".

Înaltul Responsabilul UE pentru Afaceri Extere, Joseph Borrell, a numit otrăvirea lui Navalnîi drept „o tentativă de asasinat" şi a transmis că folosirea de arme chimice reprezintă „o încălcare a normelor internaţionale".

Franţa, Italia, Canada, Marea Britanie şi alte state au cerut, de asemenea, o anchetă şi au ameninţat cu un răspuns comun.

Peste o duzină de foşti agenţi ruşi, politicieni, jurnalişti şi opozanţi au fost otrăviţi în ultimele două decenii. O tehnică care oferă celor responsabili de aceste acte o anumită impunitate.

În ultimii 20 de ani, Rusia lui Vladimir Putin a cunoscut o duzină de cazuri suspectate de otrăvire. O particularitate uneşte toate aceste atacuri, efectuate în principal împotriva vocilor critice şi a foştilor spioni: autorităţile refuză deschiderea anchetelor penale, iar cei responsabili nu sunt găsiţi niciodată.

În cartea sa „Fabrica de Otravă a KGB. De la Lenin la Litvinenko”, fostul ofiţer de informaţii militare Boris Volodarski, care trăieşte acum în Marea Britanie, spunea că Rusia şi-a rafinat metodele de a descoperi noi agenţi chimici şi biologici într-un singur scop - pentru a-i folosi geopolitic şi pentru a-i elimina pe inamicii Kremlinului -, iar cercetătorii ruşi din laboratoarele KGB şi FSB au urmărit ca otrăvurile să păcălească medicii şi să îi inducă pe anatomopatologi în eroare. Să pară moarte naturală şi să nu lase urme!

„Arma” chimică folosită în otrăvirea lui Aleksei Navalni a fost dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii 1970 şi 1980. Trasformarea în armă a oricărei substanţe chimice este interzisă în temeiul Convenţiei privind armele chimice din 1997, a cărei semnatară este Moscova şi totuşi Rusia nu a declarat niciodată Noviciok (nou venit, în traducere din rusă) sau ingredientele sale către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice din Haga.

Agentul chimic este utilizat pentru o familie de agenţi foarte toxici, cu o compoziţie uşor diferită de gazele otrăvitoare mai cunoscute cum ar fi VX şi sarin. Substanţa chimică „determină încetinirea inimii şi restricţionarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere”, potrivit profesorului Gary Stephens, expert în farmacologie la Universitatea din Reading.

Acum activistul rus Aleksi Navalni este în comă la un spital din Berlin după ce, susţine guvernul german, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Noviciok.

Se crede că agenţii Noviciok sunt de cinci până la zece ori mai letali decât aceste substanţe, deşi nu există utilizări cunoscute înainte de 2018, când Noviciok a fost utilizat pentru otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei acestuia. Marea Britanie spune că Rusia a folosit Noviciok pentru a-l otrăvi pe fostul spion Sergei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia, în oraşul britanic Salisbury în urmă cu doi ani. Rusia a negat în repetate rânduri orice implicare în atac.

În noiembrie anul trecut 2019, membrii OPCW au fost de acord să extindă lista substanţelor chimice interzise pentru a include agenţii Noviciok. Această interdicţie a intrat în vigoare pe 7 iunie 2020.

Noviciok a fost realizat cu produse agrochimice, astfel încât producţia sa să poată fi ascunsă mai uşor, potrivit expertului american în arme chimice Amy Smithson.

Rezultatele analizelor efectuate într-un laborator al armatei germane au arătat aşadar că disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost intoxicat cu Novicioc, acelaşi agent chimic ce acţionează asupra nervilor şi care a folosit şi în încercarea eşuată de asasinare în Anglia a fostului agent dublu Serghei Skripal.

Unul din inventatorii toxinei ucigaşe Novicok, Vladimir Uglev, un savant de 73 de ani. Acesta are o altă teorie, şi anume că asasinii au putut stropi indetectabila toxină încă la hotel, pe lenjeria lui Navalnîi sau în valiză.

În hotelul din Tomsk în care el a petrecut ultima noapte, aceştia ar fi putut să lase să cadă în lucrurile lui Navalnîi, pe ciorapi de pildă, sau în chiloţi, o picătură minusculă. Savantul Uglev spune că o cantitate infimă, ceva fin, de 13 ori mai mic decât o picătură de apă, ar fi suficient pentru a-l omorî pe Navalnîi. Dimineaţa, trezindu-se, acesta şi-ar fi pus respectivii ciorapi sau chiloţi fără să simtă ceva, plecând apoi la aeroport. Substanţa operând prin piele, iar nu prin sistemul digestiv, ar explica de ce lui i s-a făcut rău abia în avion.

INFOGRAFIE Agentul neurotoxic Noviciok
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite