INFOGRAFIE „Ceainăria cu otrăvuri“ a serviciilor secrete ruse: cazuri celebre de asasinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Otrăvurile par să reprezinte arma predilectă a Kremlinului, deoarece cu greu pot fi detectate, scrie presa britanică, citându-l pe Bob Seely (51 de ani), membru în Comisia pentru afaceri externe a parlamentului britanic, care a trăit timp de patru ani în ţări din fosta URSS.

Afirmaţia oficialului britanic este întărită de drama unui fost colonel GRU, Serghei Skripal (66 de ani), şi a fiicei sale, Iulia (33 de ani), care au fost găsiţi fără cunoştinţă, duminică, pe o bancă dintr-un centru comercial din oraşul Salisbury, iar acum se află în stare gravă în spital. Publicaţia „The Guardian“ scria iniţial că bărbatul ar fi fost otrăvit cu fentanil, un puternic opioid, dar aceeaşi publicaţie cita miercuri seară surse apropiate anchetei care făceau referire la un gaz toxic, de tipul VX sau sarin.

Seely susţine că există dovezi că Rusia a dezvoltat noi toxine. Referindu-se la „surse bine informate“, parlamentarul britanic susţine că există un departament special în FSB în acest sens. „Noile otrăvuri nu lasă urme şi, prin urmare, sunt extrem de utile pentru desfăşurarea unor forme secrete de război şi pot fi folosite în mod deschis şi demonstrativ pentru a transmite un semnal“, a declarat el în interviul pentru „The Times“. 

Ce au ruşii în „meniul“ actual 

Seely a numit trei tipuri cunoscute de otrăviri, folosite, în opinia sa, de Moscova. Prima categorie include opioide puternice, cum ar fi fentanilul. Se crede că aerosolul pe bază de fentanil a fost folosit de forţele speciale ruse atunci când i-au neutralizat pe teroriştii ceceni care au luat 900 de ostatici în teatrul Dubrovka din Moscova, în 2002. Aproximativ 130 de ostatici au murit, se pare, pentru că nu au primit un antidot, a indicat acelaşi parlamentar britanic. 

Cea de-a doua categorie de otrăvuri sunt toxinele radioactive, cum ar fi poloniul- 210, cum a fost otrăvit mortal în 2006 fostul spion FSB Aleksandr Litvinenko.

A treia categorie sunt dioxinele, utilizate în tentativa de asasinare a fostului preşedinte ucrainean, Viktor Iuşcenko, în 2004. El a supravieţuit, dar faţa lui a fost desfigurată. 

Şi reţetele vechi au fost letale

În istoria asasinatelor a rămas celebru cazul „umbrelei bulgăreşti“, din 1978, când un disident bulgar a fost ucis după ce a fost înţepat în picior, pe Podul Waterloo, cu o umbrelă ce avea ataşat în vârf un minuscul proiectil care conţinea ricină, foarte toxică. Un bancher rus, Ivan K. Kivelidi, a murit din cauza otrăvirii cu cadmiu în 1995. Autorităţile spun că substanţa fusese răspândită pe telefonul său de la birou.

Şi taliul e un metal extrem de toxic, folosit în otrava pentru şobolani şi în insecticide. Cu această substanţă se crede că a fost ucis Nikolai Hohlov, un fost agent sovietic KGB care a fugit în 1953 în Statele Unite şi a furnizat preţioase mărturii şi informaţii despre operaţiunile KGB.

image
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite