„Idioţii utili ai lui Putin“ care fac jocurile murdare ale liderului de la Kremlin în apropierea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus recurge la diverşi lideri politici, numiţi de analişti „idioţi utili“, după o expresie atribuită lui Lenin, pentru a-i promova agenda în statele ex-sovietice care încearcă să se apropie de Occident. Cei mai zeloşi şi mai periculoşi sunt preşedintele Moldovei, Igor Dodon, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski şi liderul separatist din Doneţk, Aleksandr Zaharcenko. Aceştia au agitat apele, recent, în apropierea României.

De când s-a instalat în scaunul de preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon (foto jos) tot încearcă să devieze Chişinăul de pe traseul său european, spre Rusia. Şeful statului moldovean a avut mai multe deplasari la Moscova unde s-a întâlnit inclusiv cu liderul de la Kremlin căruia i-a promis că va aduce Moldova în Uniunea Euroasiatică şi va pune cruce Acordului de Asociere cu UE.

image

Ultimele demersuri ale lui Igor Dodon, încercările de a participa la a acţiunile organizate în stânga Nistrului cu ocazia aniversării a 25-a a misiunii de pacificare, de a oferi distincţii de stat pacificatorilor ruşi şi de a se întâlni cu controversatul vicepremier rus Dmitri Rogozin au atras guvernul de la Chişinău şi Bucureştiul într-un scandal diplomatic cu Moscova. Nici deplasarea lui Dodon la muntele Athos nu este o acţiune doar de imagine, ci ar avea şi alte scopuri. 

Surse politice de peste Prut, citate de agenţia de presă Karadeniz press, susţin că sub pretextul unui pelerinaj religios, preşedintele moldovean şi alţi politicieni din Partidul Socialiştilor au avut programate întâlniri neoficiale cu mai multe persoane apropiate Kremlin-ului, atât politicieni ruşi, cât şi cu oligarhul „orthodox“  Konstantin Malofeev, om de afaceri rus, care a oferit un important sprijin financiar şi politic pro-ruşilor din Republica Moldova şi Ucraina. Dodon ar dori obţinerea sprijinului, mai ales financiar şi politic, din partea acestuia pentru organizarea în 2018, la Chişinău, a lucrărilor celui de al 12-lea Congres Mondial al Familiilor (World Congress of Families), organizaţie acuzată de strânse legături cu Moscova.

Rogozin, curierul care duce banii Rusiei către forţele politice susţinute de Kremlin

Analistul politic din Federaţia Rusă Stanislav Belkovskii a explicatul la postul de radio Ecoul Moscovei că vicepremierul rus Dimitri Rogozin este un curier al Moscovei care are rolul de a duce banii către forţele susţinute de Kremlin de la Chişinău şi Tiraspol. Belkovskii susţine că Vladimir Putin este concentrate acum mai mult pe politica militară internaţională, decât pe cea internă, iar rezolvarea problemelor din „vecinătatea apropiată“ a Rusiei a fost delegată unor „oameni de încredere“. 

„Încercarea Mosovei de a se întoarce la planul Kozak din 2003, care presupunea crearea unei federaţii asimetrice în Republica Moldova cu includerea Transnistriei ca subiect al federaţiei cu atribuţii speciale, dar cel mai important integrarea Rusiei ca un garant miltar al întregii situaţii, dar şi legalizarea bazei militare ruse pe teritoriul Moldovei, teoretic, aceasta se poate întâmpla, mai ales că preşedinţia a fost luată de preşedintele prorus, Igor Dodon”, a subliniat analistul politic rus.

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, a fost declarat, miercuri, persona non grata în Republica Moldova, după ce ministrul de Externe de la Chişinău, Andrei Galbur, a făcut o solicitare în acest sens către Guvern.

rogozin

Decizia Guvernului a fost luată ca urmare a declaraţiilor ofensatoare ale lui Rogozin la adresa autorităţilor moldovene.

„În ultimul timp, viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, a făcut o serie întreagă de declaraţii şi comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator şi neprietenesc”, a menţionat Galbur.

Dmitrii Rogozin a adresat mai multe mesaje denigratoare la adresa autorităţilor de la Chişinău şi de la Bucureşti, după ce România i-a interzis acestuia survolarea spaţiului său aerian.

 Igor Dodon a decis să-i ia apărarea vicepremierului rus, Dmitrii Rogozin, chiar şi după ce acesta a fost declarat persona non grata de către Guvernul de la Chişinăul, calficân gestul respectiv ca fiind „mare stupiditate politică”.

Şi aşa-numitul minister de externe de la Tiraspol a criticat declararea lui Dmitri Rogozin persona non grata drept o „tensionare deliberate a relaţiilor din jurul Transnistriei” şi dovada că guvernul de la Chişinău ar dori „îndepărtarea definitive a Rusiei” din regiune. Potrivit Interfax, autorităţile de la Tiraspol au cerut „partenerilor internaţionali” să ia măsuri pentru a preveni „noi tensiuni”. Vicepremierul rus este emisarul special al Kremlinului pentru regiunea transnistreană.

Provocările liderului transnistrean Vadim Krasnoselski

image

Nici liderii de la Tiraspol nu stau cu mâinile în sân. Reprezentanţii structurilor de forţă transnistrene au sfidat din nou mecanismul existent al desfăşurării misiunii de pacificare. Preşedintele autoproclamatei republic Transnistrene, Vadim Krasnoselski, a discutat cu vicepremierul Dmitri Rogozin despre situaţia creată în jurul pacificatorilor ruşi din regiune, acuzaţi de Moldova de sprijinirea regimului separatist de la Tiraspol, scrie „Nezavisimaia Gazeta“. 

„În Transnistria, noi vom face totul pentru ca militarii ruşi să rămână în regiune, unde ei reprezintă garanţia păcii”, a declarat Krasnoselski pentru „Nezavisimaia Gazeta“. În plus, delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a reiterat îngrijorarea şi nedumerirea în legătură cu pregătirile pentru desfăşurarea neautorizată a unor exerciţii militare ce prevăd forţarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate. 

În regiunea separatistă din stânga Nistrului, la est de localitatea Ternovca, au loc pregătiri intense pentru desfăşurarea unor ample aplicaţii militare de „forţare” a râului Nistru de către Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) şi armata transnistreană. Potrivit portalului deschide.md, aplicaţiile vor începe pe 5 august . La est de localitatea Ternovca se desfăşoară lucrări de amenajare a teritoriului şi sunt instalate mai multe corturi. Tot acolo a fost observată o barcă cu inscripţia „Rossia” şi un autocamion de tip „Kamaz”, cu numere de înmatriculare ale Federaţiei Ruse, notează aceeaşi sursă. Efectivul concentrat la Nistru nu are semne distinctive, ceea ce face imposibilă stabilirea apartenenţei militarilor la o forţă sau alta.

Aleksandr Zaharcenko detonează Ucraina

Liderul autoproclamatei „republici populare Doneţk“ (DNR), Aleksandr Zaharcenko, a anunţat, la jumătatea lunii trecute, crearea unui nou stat menit să înlocuiască Ucraina, cu capitala în regiunile aflate sub controlul lor. Chiar dacă Moscova a anunţat că nu susţine proiectul, analiştii sunt sceptici. Noul stat ar urma să fie proclamat  în urma unui referendum organizat în toată Ucraina şi va fi numit „Mica Rusie“ (Malorussia), un termen care a desemnat în epoca ţaristă teritoriile ce corespund în mare Ucrainei moderne. 

aleksandr zaharcenko

Noul stat ar include Ucraina actuală, cu excepţia Crimeii, anexată în martie 2014 de Rusia, şi capitala sa ar fi Doneţk, unul din bastioanele separatiste, în timp ce Kievul ar avea statutul de „centru istoric cultural“. Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a ridiculizat pe Twitter acest „spectacol (...) al marionetelor Kremlinului“. 

Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) a condamnat proclamarea, la 18 iulie, de către separatiştii din Doneţk, a unui aşa-zis nou stat în estul Ucrainei, denumit „Mica Rusie“. „Acest act contravine, în mod flagrant, normelor de drept internaţional şi încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei“, a comunicat MAE, care a reamintit că România susţine ferm implementarea Acordurilor de la Minsk şi îndeamnă la o conduită în sensul implementării Acordurilor, acestea fiind singurul cadru viabil şi recunoscut care permite soluţionarea politică a conflictului din Donbas, subliniază ministerul român al Afacerilor Externe.

MAE a reiterate că România susţine necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite