Ideologii din spatele propagandei Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin într-un grafitti din oraşul Sevastopol, Peninsula Crimeea, 13 mai 2014 FOTO:Reuters
Vladimir Putin într-un grafitti din oraşul Sevastopol, Peninsula Crimeea, 13 mai 2014 FOTO:Reuters

Oleg Makarenko e hotărât să spună lucrurilor pe nume. Website-ul pe care l-a fondat, www.ruxpert.ru, un fel de Wikipedia pentru diseminarea „adevărului în războiul informaţional cu Occidentul”, e din ce în ce mai popular în rândul internauţilor ruşi.

În timp ce Putin se îndreaptă din ce în ce mai mult către o ideologie naţionalist-expansionistă, cu dovezi clare în acţiunile recente din Crimea, website-ul lui Makarenko a devenit din ce în ce mai popular, reflectând practic ideologia Kremlinului.

Cu materiale diverse, începând de la Crimeea, Noua Rusie, „miturile liberalismului” sau sexualitate, ruxpert.ru susţine că spune adevărul despe Rusia, „fără propagandă sau exagerări”. Toate numai bune pentru a echipa „patrioţii ruşi” cu argumente infailibile.

Rusia tradiţionalistă

Makarenko sau Fritz Morgen, aşa cum este cunscut în comunitatea bloggerilor ruşi, a început acest proiect anul trecut: „Rusia are o ideologie bazată pe conservatorism şi tradiţie. Oamenii au de ales- pe de o parte să se uite spre Occident, unde individualismul este dus la extrem iar toleranţa este la rândul ei dusă la extrem- parade gay, lipsa familiilor tradiţionale. Rusia este o ţară cu valori tradiţionale. Nu ştiu dacă acest drum oferă un viitor mai luminos, dar cu siguranţă nu este înfundătura cu care liberalismul Occidental se confruntă momentan”.

Putin se inspiră din istorie 

O analiză a discursurilor publice ale lui Putin, întreprinsă de jurnalista Elizabeth Piper,  a dezvăluit cel puţin „trei şcoli de gândire ruseşti din ultimele două secole, perioadă caracterizată de o dezbatere aprinsă despre identitatea rusească”.

Multe din discursurile lui Putin sunt asezonate cu citate din gândirea filosofului politic Ivan Ilyin care, la începutul secolului 20, i-a acuzat pe ruşi de lipsa unei mândrii naţionale, motiv pentru care s-a întâmplat „tragedia Revoluţiei Bolşevice”.

Doi academicieni, Igor Panain şi Alexander Dugin(foto), au jucat un rol important în propagarea ideei de "conflict cultural" la nivelul mentalului colectiv. În seminariile lor, cei doi vorbesc despre o „bătălie geopolitică între est şi vest." 

Dugin, un suporter ardent al unificării teritoriilor unde se vorbeşte limba rusă, predă la Universitatea de Stat din Moscova, pe când Panarin predă la la Insitutul Diplomatic din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. 

dugin

Leontyev, un critic dur al societăţii consumeriste occidentale a secolului trecut, figurează şi el printre lecturile favorite ale elitelor Bisericii Ortodoxe din Rusia.

Pentru răspunsuri cu privire la istoria recentă, Putin a lecturat câte ceva din Lev Gumilev, un gânditor ce susţinea că Rusia nu e un stat european ci unul euroasiatic, la graniţa dintre două continente.

In discursul din 18 martie, Putin a folosit un cuvânt destul de controversat, a observat istoricul Valery Solovei. “A folosit cuvântul ruski de 27 de ori. Asta nu s-a mai întâmplat niciodată”, a declarat acesta. Rusky” e un cuvânt ce denotă etnicitatea şi în locul său, de cele mai multe ori, este folosit rosiski, termen ce defineşte mai degrabă cetăţenia.

„Nu vorbim de o unificare a Uniunii Sovietice, mai degrabă este vorba despre unirea tuturor ruşilor într-un fel de comunitate. Întrebarea e în ce context interpretăm asta? Cultural, etnic sau biologic?”, a declarat Solovei. 

Citeşte şi:

Putin ştie ce înseamnă puterea în lumea modernă

Dacă trăim într-o lume civilizată trebuie să avem răbdare şi cu punctele de vedere exprimate de partea cealaltă, răsăriteană, aflată dincolo de frontiera estică a NATO. Din această perspectivă, interviul acordat unor jurnalişti francezi, cam nerăbdători şi oarecum panicarzi, de către preşedintele Rusiei, merită şi o altă lupă de evaluare publică.

Vladimir Putin: Putem opri gazele Ucrainei. Rusia nu intenţionează să reconstruiască URSS

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ar putea sista livrarea de gaze către Ucraina şi că Statele Unite nu ar putea face concurenţă Rusiei pe piaţa energetică europeană. Liderul de la Kremlin a   vorbit despre livrarea gazelor către China în paralel cu contractele din Europa, într-o conferinţă de presă susţinută după participarea la Forumul Economic anual din Sankt Petersburg.

Republica Moldova, următorul obiectiv al lui Vladimir Putin?

Publicaţia americană „The Daily Beast“ a prezentat o analiză a situaţiei din Republica Moldova, plecând de la ultimele evenimente din partea răsăriteană a Europei şi interpretând declaraţiile fostului prim-ministru de la Chişinău, Vlad Filat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite