Iahturile oligarhilor ruşi, vânate peste tot INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Amore Vero”, iahtul oligarhului Igor Secin
„Amore Vero”, iahtul oligarhului Igor Secin

Sancţiunile dictate împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei vizează şi averile miliardarilor ruşi din jurul lui Putin, inclusiv iahturile de lux ale acestora, pe care oligarhii au încercat deja să le pună la adăpost de sechestru.

Mai multe iahturi ale unor oligarhi ruşi au fost imobilizate de autorităţile portuare din Franţa şi Germania în porturi şi şantiere navale din cele două ţări, în contextul în care se analizează posibilitatea confiscării lor ca parte a sancţiunilor împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei de către această ţară.  Administraţia americană a format un grup de căutare care cuprinde agenţi FBI şi ai Fiscului pentru a urmări averile oligarhilor ruşi. Are şi un nume: „Klepto-capture“. Agenţii vor căuta case, iahturi, avioane, orice poate fi pus sub sechestru.

Fuga de sechestru

Miliardarii ruşi din jurul lui Putin au încercat deja să-şi ducă iahturile departe de mâna lungă a puterilor occidentale, către ţări care nu au acorduri cu SUA, Maldivele şi Seychelles fiind destinaţiile cele mai căutate. De asemenea, multe dintre aceste nave au fost văzute ultima dată ancorate în porturile din Orientul Mijlociu, la începutul anului.

Înainte de invadarea Ucrainei, aşa-numitul iaht al lui Putin pleca dintr-un şantier german, iar ultimele informaţii îl dădeau intrat într-un port din enclava Kaliningrad. Super-iahtul „Clio“ al lui  Oleg Deripaska a ajuns, miercurea trecută, în Maldive,  potrivit serviciilor de localizare  MarineTraffic, citate de Digi24.ro. Iahtul „Titan“, deţinut de Aleksandr Abramov, co-fondator al companiei producătoare de oţel Evraz, a sosit pe 28 februarie.

Alte trei iahturi deţinute de miliardari ruşi au fost văzute, săptămâna trecută, în apele Insulelor Maldive, potrivit MarineTraffic. Printre acestea se numără „Nirvana“, care are o lungime de 88 de metri şi este deţinut de unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Rusiei, Vladimir Potanin. Oligarhul Potanin este al doilea cel mai bogat rus, după Vladimir Lisin, şi ocupă locul 78 în topul Forbes al miliardarilor, cu o avere evaluată acum la 20,3 miliarde dolari. La începutul lunii, averea lui era cotată la 27 de miliarde dolari şi era tot al doilea în Rusia, depăşit însă de Alexei Mordaşov.

Super-iahtul de 600 milioane $

Multe iahturi ale oligarhilor ruşi au picat însă în năvodul autorităţilor. Trei iahturi au fost imobilizate în şantierul naval Blohm+Voss (B+V) din Hamburg, Germania, printre ele - iahtul „Dilbar“, considerat de mass-media de specialitate cel mai mare iaht privat din lume, relatează agenţia EFE. Oligarhul rus Alişer Usmanov a cumpărat acest vas în 2016, cu 600 de milioane de dolari, de la constructorul german Lurssen, care a construit iahtul în mai mult de 52 de luni, scrie news.ro. Super-iahtul Dilbar, cu o valoare actuală estimată de Forbes la 594 milioane de dolari, se afla în şantierul B+V pentru lucrări de reamenajare. Cu o lungime de 156 de metri, vasul de 16.000 de tone este deservit de obicei de un echipaj format din 96 de persoane. Potrivit revistei de specialitate Float, „Dilbar“ are cea mai mare piscină amplasată pe un iaht, două heliporturi, o saună, un salon de înfrumuseţare şi o sală de sport, precum şi 12 apartamente pentru eventualii oaspeţi. Usmanov ar avea o avere de peste 15,4 miliarde de dolari, ceea ce-l situează pe locul 6 în Rusia şi pe locul 117 în topul Forbes al miliardarilor.

Tentativă de evadare dejucată în Franţa

O încercare de fugă a fost dejucată şi în Franţa, unde serviciul vamal a anunţat joia trecută că a imobilizat un iaht al oligarhului rus Igor Sechin, şeful companiei petroliere de stat Rosneft. Agenţii au procedat la confiscarea iahtului „Amore Vero“ de pe şantierul portului La Ciotat, pe ţărmul francez al Mării Mediterane, care ajunsese aici la 3 ianuarie pentru o serie de reparaţii, scrie hotnews.ro. În principiu, iahtul trebuia să rămână în şantier până la 1 aprilie, însă autorităţile franceze au decis să-l confişte după ce s-a aflat că vasul se pregătea să părăsească portul, existând riscul să iasă din apele aflate sub jurisdicţia statului francez.

Italienii s-au mişcat rapid

La rândul lor, autorităţile italiene au pus sub sechestru super-iahtul „Lady M“, ancorat în Imperia, pe coasta Liguriei, în nord-vestul Italiei, deţinut de Alexei Mordaşov. Oligarhul Alexei Mordaşov, preşedintele conglomeratului metalurgic şi energetic Severstal, care deţine şi o treime din acţiunile celei mai mari agenţii de turism din lume, TUI, avea o avere de 29,1 miliarde de dolari la începutul lunii martie, fiind cel mai bogat om din Rusia, conform topului Forbes. Acum, averea lui ar fi scazut la 20,2 miliarde şi a coborât pe locul trei în Rusia (locul 80 în top Forbes).

Ulterior, un alt mandat a fost emis şi executat şi împotriva iahtului „Lena“ al lui Ghennadi Timcenko, aflat în portul San Remo (nord-vest), cu o valoare estimată la aproximativ 8 milioane de euro, potrivit aceloraşi surse. Cu avere evaluată la 14,2 miliarde dolari, Timcenko ocupă locul 9 în Rusia şi locul 132 în topul mondial Forbes. Timcenko este fondatorul Grupului Volga, cu investiţii cheie în economia rusă, şi este considerat de UE drept „unul dintre confidenţii lui Putin“, cu care are o relaţie personală strânsă încă din anii 1990.

594 milioane $ ar costa super-iahtul „Dilbar“, al oligarhului rus Alişer Usmanov, potrivit Forbes

Infografie iahturi
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite