Human Rights Watch denunţă violenţa poliţiei ruse: „Calcă în picioare drepturile fundamentale ale omului”. Reuniune a miniştrilor europeni de Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia/ TASS
FOTO Profimedia/ TASS

ONG-ul Human Rights Watch (HRW), care militează pentru apărarea drepturilor omului, a criticat luni intervenţia în forţă a poliţiei ruse împotriva manifestanţilor care au cerut sâmbătă eliberarea opozantului Alexei Navalnîi, apreciind că este vorba de normă, nu de o excepţie în Rusia.

„23 ianuarie nu a fost o excepţie”, afirmă Damelia Aithojina, reprezentanta HRW pentru Rusia, citată într-un comunicat emis la două zile după ce peste 3.300 de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor masive desfăşurate în întreaga Rusie la apelul lui Aleksei Navalnîi.

Zeci de mii de ruşi au manifestat sâmbătă de la Vladivostok până la Moscova. Poliţia rusă a intervenit în forţă, arestând 3.324 de persoane (1.320 la Moscova şi 490 la Sankt Petersburg), potrivit ONG-ului OVD-Info. Este vorba de cel mai mare număr de arestări în cursul unei manifestaţii a opoziţiei înregistrat în istoria Rusiei post-sovietice.

Ciocniri între participanţii la proteste şi forţele de ordine s-au înregistrat în mai multe mari oraşe, inclusiv la Moscova, unde manifestanţii au răspuns cu bulgări de zăpadă la loviturile de bastoane aplicate de poliţişti.

„Autorităţile îşi cunosc obligaţiile de a respecta drepturile fundamentale ale omului, dar aleg nu doar să le ignore, ci să le calce în picioare”, se mai arată în comunicatul Human Rights Watch, preluat de DPA.

Noi sancţiuni Rusiei?

Luni, Uniunea Europeană este aşteptată să anunţe noi sancţiuni împotriva regimului Putin.

Există o „schimbare de atmosferă în Rusia” pe care UE trebuie să o susţină, a apreciat, înainte de reuniunea şefilor diplomaţiilor europene, ministrul lituanian Gabrielius Landsbergis.

„UE trebuie să transmită un mesaj clar şi hotărât prin care să spună că acest lucru este inacceptabil”, a subliniat el, îndemnând la impunerea de noi sancţiuni.

Ţările baltice - Lituania, Letnonia şi Estonia - pledează în favoarea sancţionării unor oficiali din cercul lui Putin, prin înscrierea numelor acestora pe o listă neagră. Italia şi România s-au declarat pregătite să susţină aceste sancţiuni, relevă Reuters.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a denunţat duminică „deriva spre autoritarism” a Rusiei. Omologul său german Heiko Maas a cerut eliberarea imediată a manifestanţilor arestaţi.

Aleksei Navalnîi, 44 de ani, este în prezent în închisoarea Matrosskaia Tişina din Moscova. Opozantul a fost arestat acum opt zile la punctul pentru controlul paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, după ce a revenit de la Berlin, unde fusese spitalizat din 22 august anul trecut în urma otrăvirii cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. O anchetă jurnalistică internaţională arată că Navalnîi a fost vizat de o echipă specială a Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). Aflat în arest preventiv până cel puţin la 15 februarie, principalul adversar politic al lui Putin este acum în aşteptarea mai multor proceduri judiciare. El contestă toate dosarele deschise împotriva sa, afirmând că sunt fabricate în scopuri politice. Mai mult, opozantul spune că a fost otrăvit la ordinul lui Putin. Deşi neagă acuzaţiile, Kremlinul refuză să deschidă un dosar penal în acest caz.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite