„Hristos a Înviat“ e ştire falsă sau adevăr? Întrebarea pusă de jurnaliştii ruşi parlamentarilor care au votat o lege care îngrădeşte libertatea presei

„Hristos a Înviat“ e ştire falsă sau adevăr? Întrebarea pusă de jurnaliştii ruşi parlamentarilor care au votat o lege care îngrădeşte libertatea presei

Publicaţia online TochkaNews a expediat preşedintelui Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Veaceslav Volodin, o solicitare prin care îi cere lămuriri despre cum mass-media urmează să acopere subiectul sărbătorii de Paşte şi cel al învierii lui Hristos, în contextul în care parlamentarii au adoptat o lege cu privire la ştirile false.


Jurnaliştii din Ekaterinburg i-au cerut şefului Dumei de Stat din Rusia să le explice cum să abordeze tema sărbătorilor de Paşti, expediindu-i o solicitare în acest, scrie TochkaNews, citat de deschide.md.

Pe jurnalişti îi interesează dacă titlurile de ştiri cu sintagma „Hristos a Înviat” vor fi fake news sau nu şi le-au cerut deputaţilor să demonstreze cu probe învierea lui Hristos.
 
Jurnaliştii au scris: 
„Stimate Veaceslav Viktorovici
 
Redacţia „TochkaNews” pregăteşte un material cu tema „Noua lege despre ştirile false şi ce efect va avea asupra mass-media”. În legătură cu aceasta vă rugăm să ne răspundeţi la următoarele întrebări:
 
1. Cum să scriem ştiri la tema Paştelui: „Hristos a înviat!” - va fi o ştire falsă sau nu?
 
2. Din punctul Dvs. de vedere, învierea lui Hristos este un fals sau o realitate?
 
3. Ce amenzi vor primi mass-media pentru acoperirea fără scrupule a acestei sărbători fake în Rusia sau totuşi aceasta e reală?

4. Dumneavoastră veţi putea să demonstraţi învierea lui Hristos ca faptă împlinită sau totuşi acesta este un fals, şi cum consideraţi că ar trebui să acoperim acest eveniment în mass-media?”
 
Legislaţia care permite autorităţilor ruse să blocheze site-uri şi să impună pedepse pentru „fake news” (ştiri false), ca şi pentru materiale considerate ofensatoare faţă de stat, simbolurile de stat sau societate a fost înaintată preşedintelui Vladimir Putin spre promulgare. 
 
Legislaţia criticată chiar şi de consiliul prezidenţial rus pentru drepturile omului ca fiind dăunătoare libertăţii presei a fost aprobată de camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federaţiei, la 13 martie, cu 149 de voturi pentru şi 3 împotrivă. 
 
Criticii spun că noile legi, care au mari şanse să fie aprobate de Putin, fac parte dintr-o campanie mai largă a Kremlinului de a-şi mări controlul asupra internetului şi de a înăbuşi disidenţa.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: