Hrişca, barometrul statutului socio-economic al Rusiei: rubla îşi pierde valoarea, iar hrişca dispare de pe rafturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce rubla rusească pierde teren în faţa dolarului american, iar inflaţia din Rusia creşte, oare ce legătură ar avea vânzările de hrişcă cu starea de spirit a ruşilor, se întreabă BBC.

Legenda spune că în urmă cu 1.000 de ani, când călugării greci au adus creştinismul în Rusia, au adus cu ei nu doar Cuvântul lui Dumnezeu, ci şi o cereală, o sămânţă, atât de magică şi de hrănitoare şi de gustoasă încât a atins o coardă sensibilă în sufletul, dar şi în stomacul ruşilor, notează Steve Rosenberg pentru BBC.

Hrişca – adevărata identitate a ruşilor

Acea grână era hrişca. Şi pentru că primii oameni care au cultivat-o în regiune au fost grecii, ruşii au numit-o „grecika“. De atunci, ruşii o fierb şi o coc, fac terci şi clătite din ea, şi chiar şi pâine.

Uitaţi de vodcă şi de ciorba de sfeclă, hrişca este adevărata parte din identitatea ruşilor. Aceste bobiţe umflăţele, maronii, merită un loc de onoare pe steagul rusesc. Simbolul naţiunii, vulturul cu două capete, ar trebui detronat şi înlocuit cu două castroane de terci din hrişcă, scrie jurnalistul britanic.

„Iubesc hrişca, aşa că imaginaţi-vă dezamăgirea mea când, săptămâna aceasta am intrat în supermarketul local şi nu am reuşit să găsesc. De obicei sunt cinci rafturi pline de hrişcă, dar panica le-a lăsat complet goale“, spune jurnalistul britanic, ce locuieşte la Mocova.

Speculanţii ar fi creat o criză artificială de hrişcă

De ce panică? Preţurile hriştii din ultima săptămână au crescut enorm. În unele zone, hrişca costă acum mai mult cu 50%. Zvonurile spun că există recolte proaste şi lipsă de stocuri. Autorităţile ruse spun însă că nu există motive de îngrijorare. Ele au acuzat „speculanţii“ că încearcă să facă bani din hrişcă, dând naştere unei crize artificiale.

E posibil să fie adevărat, spune jurnalistul britanic, însă interesant este că hrişca nu este doar un pachet dintr-un supermarket. Este de fapt un barometru al statutului socio-economic a Rusiei.

Inflaţia creşte, ruşii îşi fac provizii de hrişcă

E ca atunci când cineva răceşte şi îşi face provizii de şerveţele. Atunci când ruşii simt o criză economică, primul lucru pe care îl fac este să facă stocuri de hrişcă. Şi acum, economia rusească se prezintă mai grav decât ca şi cum ar avea o simplă răceală. Inflaţia creşte, capitalul dispare, iar rubla şi-a pierdut o treime din valoare.

Scăderea preţului petrolului este o mare problemă pentru ţară, pentru că economia rusă este foarte dependentă de exporturile de energie. Sancţiunile occidentale joacă şi ele un rol şi fac dificil pentru băncile ruseşti să strângă valută. 

Însă cum afectează toate astea pe rusul obişnuit? Păi, la ultima expoziţie auto de la Moscova, de luna trecută, un vizitator i-a mărturisit jurnalistului britanic că, pentru prima dată după multă vreme, nu-şi mai poate permite o nouă maşină: creditele au devenit prea mari. 

Săptămâna aceasta, o profesoară i-a declarat lui Rosenberg că-şi va petrece vacanţa de iarnă în Rusia. Din cauza căderii rublei, nu-şi mai poate permite o vacanţă în Europa, cum făcea până acum.

Pe cine dau vina ruşii?

Şi aşa ajungem la eterna întrebare: „cine e de vină?“ Pe cine învinuieşte publicul rus de dispariţia hriştii, de preţurile mari şi de căderea monedei naţionale?  Pentru a afla, jurnalistul britanic s-a plimbat pe străzile Moscovei.

Pensionara Alla Ghiorghievna spune că din cauza sărăciei nu-şi mai cumpără haine noi şi cosmetice. „E vina Americii. SUA au organizat revoluţia din Ucraina şi acum ele pedepsesc Rusia“.

„Comunitatea internaţională ne vrea răul. Trebuie să lăsăm capul jos şi să trecem de asta“, spune şi Vera.

Apoi britanicul a vorbit cu Alexander, un constructor. El s-a plâns că salariul i se duce pe nimic. Nu ştie pe cine să dea vina şi nici nu se gândeşte la asta. „Tot ce vreau este să am o slujbă şi un salariu decent. Vreau stabilitate“.

Stabilitate este ceea ce le-a promis Vladimir Putin ruşilor, în urmă cu 15 ani, atunci când a ajuns la putere după o epocă de haos economic. Deocamdată, ruşii nu-şi învinuiesc preşedintele pentru probleme. Susţinerea pentru preşedinte rămâne foarte mare.

Însă, istoria Rusiei ne învaţă că, la fel cum rafturile unui supermarket pot fi pline de hrişcă într-o zi şi goale în următoarea, la fel şi un lider rus îşi poate pierde respectul poporului brusc şi pe neaşteptate. În cazul în care economia se prăbuşeşte. Dacă stabilitatea aceea de care vorbea Alexander dispare, conchide Steve Rosenberg pentru BBC.

image

Rafturi goale, pe care se afla hrişcă înainte FOTO BBC

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite