Gorbaciov: Situaţia economică din Rusia este foarte grea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia în economia Rusiei este foarte grea, fiind nevoie de un program coerent pentru depăşirea crizei şi mobilizarea societăţii, a declarat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, citat de RIA Novosti.

„Situaţia actuală din economie este foarte grea. Ne aflăm într-o astfel de situaţie care necesită eforturi uriaşe, inteligente şi constructive, pentru a ieşi la liman”, a afirmat fostul lider al URSS, în opinia căruia, principalul lucru acum este mobilizarea societăţii.

„Nicio clipă nu mai trebuie pierdută”, deoarece ţara este deja într-o situaţie dificilă, a afirmat el, atrăgând atenţia că guvernul nu a elaborat încă un program anticriză, fără de care „nu se poate prefigura un plan de acţiune”. De aceea nici nu se poate spune cât de mult timp va avea nevoie Rusia pentru a ieşi din criză, a explicat Gorbaciov.

Rusia pare să se afunde tot mai mult în criza generată de prabuşirea preţului petrolului şi regimul de sancţiuni economice impus  de Occident pentru implicarea Moscovei în criza din Ucraina.

Piaţa imobiliară din Moscova este sectorul care a resimţit cel mai mult condiţiile economice din ce în ce mai vitrege din Rusia, vânzările scăzând cu aproape o treime în cursul anului trecut, potrivit International Business Times.

Până acum doi ani, Moscova era cotată drept unul dintre cele mai scumpe oraşe ale lumii, preţul unei locuinţe în capitala Rusiei ajungând la sume exorbitante.

De la declanşarea crizei economice însă, Moscova a coborât abrupt de pe poziţia a noua pe locul 50 în clasamentul celor mai scumpe oraşe de pe glob.

Declinul a fost marcat şi de o scădere a tranzacţiilor pe piaţa imobiliară, anul trecut vânzându-se doar 113.000 de apartamente mai vechi, cu 49.000 mai puţine faţă de anul 2014.

Piaţa apartamentelor nou construite a înregistrat, de asemenea, o scădere de 18% în cursul anului trecut.

Prăbuşirea pieţei imobiliare din capitala Rusiei a survenit pe fondul deprecierii continue a rublei, în acest moment cursul de schimb rublă-euro fiind la un minim istoric.

Debitorii de credite ipotecare în valută din Moscova au declansat proteşte, miercuri, în sediile sucursalelor a două bănci -„Delta-Credit” şi „VTB 24”.

La „Delta-Credit”, câteva zeci de debitori, unii dintre ei încătuşati şi legaţi cu lanţuri de scaunele şi uşile sucursalei, au cerut revizuirea condiţiilor de plată a împrumuturilor din cauza prăbuşirii rublei.

Cu aceleaşi cerinţe au venit aproximativ 50 de protestatari şi în faţa sediului băncii „VTB 24”.

În incinta „Delta-credit”, poliţia a făcut arestări, fiind reţinuti sub acuzaţia de huliganism cinci „titulari de ipoteci”.

Miercuri, cursul dolarului a ajuns la 80 de ruble, iar euro – 88.  Debitorii de credite ipotecare în valută au început să lupte pentru renegocierea contractelor la sfârşitul anului 2014, atunci când rata de schimb a crescut brusc. Unele bănci au fost de acord să fixeze la un curs inferior plăţile în euro sau dolari, după ce Banca Centrală a recomandat revizuirea contractelor la un curs de 40 de ruble pentru un dolar.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit marţi în scădere până la un procent estimările privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) în 2016, după ce experţi ai organizaţiei apreciaseră anterior un declin de 0,6 la sută.

La 15 ianuarie, şeful Sberbank, Gherman Gref, vorbind la un forum economic la Sankt-Petersburg, a afirmat că Rusia nu doar că a pierdut în competiţia cu alte ţări în plan economic, dar că şi a căzut într-o „sclavie tehnologică” păguboasă.

Economia Rusiei a fost puternic afectată în ultimii doi ani de scăderea cotaţiilor la barilul de petrol, pe fondul unei deprecieri considerabile a rublei în raport cu dolarul şi al sancţiunilor economice occidentale, în replică la anexarea Crimeii în martie 2014.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite