Google şi Apple au eliminat aplicaţia „Smart Voting” a lui Navalnîi după ce Rusia a acuzat de amestec în afaceri interne

Google şi Apple au eliminat aplicaţia „Smart Voting” a lui Navalnîi după ce Rusia a acuzat de amestec în afaceri interne

Foto Shutterstock

Google şi Apple au eliminat o aplicaţie concepută de opozantul încarcerat al Kremlinului Alexei Navalnîi, prin care votanţii din alegerile parlamentare care se desfăşoară în următoarele trei zile puteau vota tactic astfel încât să scadă şansele candidaţilor „Rusia Unită”, partidul ce îl sprijină pe Vladimir Putin.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei doi giganţi tehnologici au decis să elimine aplicaţia „Smart Voting„ de pe platformele lor după ce Rusia a acuzat companiile americane de amestec în afacerile interne, relatează Reuters.
 
Alegerile parlamentare au început vineri şi se vor desfăşura pe durata a trei zile.
 
Cu majoritatea candidaţilor opoziţiei şi disidenţilor hărţuiţi, închişi sau opriţi să participe la alegeri, e de aşteptat ca „Rusia Unită„ să iasă din nou învingătoare deşi probabil va fi o prezenţă scăzută la vot.
 
Aliaţii lui Navalnîi au îndemnat alegătorii să voteze nu partide ci acei candidaţi care aveau cele mai mari şanse să învingă Rusia Unită). Pe 15 septembrie, echipa opozantului rus a publicat o listă a candidaţilor care ar trebui votaţi. anunţând că susţine 1.234 de politicieni cu şanse să încurce socotelile partidului lui Vladimir Putin. Dintre aceştia, foarte mulţi candidaţi din 85 de regiuni sunt membri ai partidului comunist, potrivit The Moscow Times citat de Hotnews.
 
Rusia a cerut Apple şi Google să elimine aplicaţia, transmiţând că un refuz ar echivala cu amestecul în alegerile interne. Joi, în ajunul alegerilor, Rusia a mai transmis că a recurs la căi oficiale, fiind contactaţi chiar directorii executivi ai celor două companii americane.
 
Ivan Zhdanov, unul dintre aliaţii lui Navalnîi care trăieşte în diaspora, a declarat vineri, odată cu deschiderea primelor secţii de votare, că decizia Google şi Apple este cenzură politică.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările