Georgia acuză Rusia că-i fură din teritoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Tbilisi acuză din nou Moscova că deplasează marcaje instalate la frontiera Georgiei cu regiunea separatistă prorusă autonomă Osetia de Sud, extinzând astfel teritoriul oset în detrimentul celui georgian, o „provocare“ care ar putea genera o „escaladare“ în zonă, relatează Le Monde.

Potrivit Georgiei, mai multe marcaje care delimitează teritoriul său de cel oset au fost mutate recent în apropierea a trei sate georgiene, astfel încât parcelele de teren ale unor locuitori sunt situate de-acum dincolo de linia de demarcaţie.

Un nou act de provocare

Ministerul georgian de Externe a acuzat că este voba de „un nou act de provocare al Moscovei, care ameninţă securitatea şi stabilitatea (zonei) şi încalcă drepturile fundamentale ale unor locuitori“.

„Georgia îndeamnă din nou Federaţia Rusă să-şi respecte angajamentele internaţionale şi să evite acţiunile care pot  genera o viitoare escaladare“, se arată într-un comunicat al diplomaţiei georgiene.

La rândul său, ministrul georgian al Apărării, Tina Kidaşeli, a afirmat că Guvernul „va trebui să-i ajute imediat şi cât mai eficient posibil pe locuitorii din zonă“.

„Inamicul ne testează răbdarea în fiecare zi“, a comentat luni preşedintele georgian Ghiorghi Margvelaşvili.

În iulie, Tbilisi avertiza că trupele ruse ar fi instalat marcaje în zona frontierei, încălcând suveranitatea Georgiei şi ameninţând „ pacea şi securitatea“ Caucazului de Sud. Potrivit unor rapoarte întocmite de statul georgian, marcajele instalate de trupele ruse au fost plasate cu cel puţin 300 de metri spre sud pe teritoriul Georgiei, extinzând astfel suprafaţa regiunii separatiste proruse Osetia de Sud.

Miezul problemei, un oleoduct

Tbilisi suspectează Moscova că intenţionează astfel să mute în teritoriul Osetiei de Sud un oleoduct care leagă Baku, capitala Azerbaidjanului, de portul georgian Supsa, la Marea Neagră. Acest oleoduct, care are o lungime de 883 de kilometri şi o capacitate de transport de aproximativ 145.000 de barili pe zi, este destinat pieţei europene.

În martie, Moscova a semnat o serie de acorduri cu Osetia de Sud care-i permit să-şi extindă controlul asupra acestui teritoriu de aproape 4.000 de kilometri pătraţi şi 50.000 de locuitori, ceea ce a stârnit furie la Tbilisi.

Rusia a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud la capătul unui scurt război cu Georgia, în august 2008. De atunci, Moscova a instalat baze militare în cele două regiuni separatiste care reprezintă aproximativ 20% din teritoriul georgian.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite