FSB l-a reţinut pe consulul Estoniei la Sankt-Petersburg. Moscova susţine că acesta primea „informaţii clasificate” de la un cetăţean rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoana arestata de FSB FOTO captura RFE/ RL / fotografie generică
Persoana arestata de FSB FOTO captura RFE/ RL / fotografie generică

Consulul Estoniei la Sankt-Petersburg, Mart Latte, a fost reţinut marţi, în timp ce primea „informaţii clasificate” de la un cetăţean rus, a anunţat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), conform Reuters.

„FSB a arestat în flagrant delict un diplomat estonian, consulul Estoniei la Sankt-Petersburg, în timp ce primea documente clasificate din partea unui cetăţean rus. Aceste activităţi sunt incompatibile cu statutul său de lucrător diplomatic şi au un caracter ostil faţă de Rusia. Măsuri conforme dreptului internaţional vor fi aplicate faţă de diplomatul străin”, a declarat FSB, citat de Interfax.

Conform normelor internaţionale, diplomaţii se bucură de imunitate în ţara în care lucrează. Cu toate acestea, ei pot fi privaţi de dreptul de a rămâne la post în caz de încălcare a legii sau de acţiuni ostile.

Estonia a denunţat arestarea consulului Mart Latte drept „o provocare” şi o acţiune „aranjată”. Ministrul de Externe al Estoniei a declarat că arestarea este un nou exemplu de situaţie în care Rusia caută o confruntare cu Uniunea Europeană, conform Radio Free Europe.

Cazurile de spionaj s-au înmulţit în ultimii ani între Moscova şi Occident, pe măsura creşterii continue a tensiunilor după criza ucraineană şi anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.

Rusia a fost acuzată în ultimii ani de numeroase afaceri de spionaj în mai multe ţări europene

În aprilie, consulul Ucrainei la Sankt-Petersburg, Aleksandr Sosoniuk, a fost arestat de FSB pentru că ar fi încercat să obţină informaţii secrete, fiind obligat să părăsească teritoriul Rusiei, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, Rusia a fost acuzată în ultimii ani de numeroase afaceri de spionaj în mai multe ţări europene, ceea ce de fiecare dată a dus la expulzări reciproce de diplomaţi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite