FOTO VIDEO Secretele temutelor maşini negre ale serviciilor secrete ruse. De la GAZ 4 la Batmobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile secrete sovietice şi ruse au beneficiat, de-a lungul timpului, de maşini mai puternice şi mai rapide decât cele ale cetăţenilor obişnuiţi, pentru a putea urmări autovehiculele occidentale ale diplomaţilor străini. Dar apariţia în trafic a  unei maşini neagre băga spaima şi în cetăţenii, scrie Russia Beyond.

GAZ- A

Imagine indisponibilă

În anii 1920, Ministerul de Interne al URSS a avut la dispoziţie doar maşini străine pentru urmărirea suspecţilor. Deoarece acestea erau rare pe străzile oraşelor, eforturile de supraveghere ale agenţilor erau aproape inutile. Problema a fost rezolvată în 1932 cu apariţia primului vehicul de serie sovietic, GAZ-A, o copie sub licenţă a modelului Ford A. Deşi a fost adaptat de sovietici, s-a dovedit a fi prea lentă, incomodă şi nesigură.

GAZ-M1

Imagine indisponibilă

În 1936, NKVD (predecesorul KGB) a înlocuit GAZ-A cu GAZ-M1 mai eficient. Din nefericire, aceste maşini au devenit un simbol trist al represiunii sovietice, deoarece au fost folosite pe scară largă pentru a aresta „duşmanii poporului“, în timpul Marii epurări.

GAZ-11-73

Imagine indisponibilă

Versiunea modernizată a modelului GAZ-M1, modelul GAZ-11-73, avea un motor puternic în  şase cilindri, în loc de patru. Începutul celui de-al doilea război mondial însă a împiedicat semnificativ producţia, deoarece motoarele acestei maşini au fost montate pe tancuri uşoare şi tunuri autopropulsate.

GAZ M-20G

Imagine indisponibilă

Timp de aproape 10 ani după război, agenţii sovietici au folosit maşini din Germania şi din America. Deşi erau rapide şi puternice aveau dezavantajul că nu puteau trece neobservate pe străzile sovietice. Până în 1956, când noul GAZ M-20G Pobeda părea să satisfacă nevoile serviciilor secrete. Arata exact ca un M-20 GAS obişnuit, dar putea ajunge la 132 km / h în loc de 105 km / h.

GAZ-23

Imagine indisponibilă

În anii 1960, modelul GZ M-20G a fost înlocuit de GAZ-23 Volga. Acest vehicul a fost conceput special pentru KGB şi serviciile secrete ale ţărilor aliate ale Pactului de la Varşovia. Nici oamenii obişnuiţi, nici liderii partidului comunist nu l-au putut cumpăra.

GAZ-24-24

Imagine indisponibilă

Apoi a urmat GAZ-24-24, care, atingea o viteza maximă de 170 km / h, fiind una dintre cele mai rapide maşini din Uniunea Sovietică. Arăta exact ca GAZ-24. Cu toate acestea, un cunoscător ar fi putut observa că automobilele KGB erau mai mici din cauza modificărilor aduse şi echipamentelor speciale ce i-au fost adăugate. Frica de KGB a dat naştere la multe legende în maşinii Volga. În anii 1960-1970, în Polonia şi Ungaria circula o legendă urbană despre "Volga neagră": se spunea că „sângerosul KGB“ răpea cu aceste maşini preoţi, călugări, satanişti, copii,  pentru a le vinde organele  occidentalilor şi arabilor bogaţi.

GAZ-31013

Imagine indisponibilă

Una dintre ultimele maşini de producţie sovietică a primit-o KGB la începutul anilor 1980: GAZ-31013. A fost folosită în mod activ nu numai pentru a urmări maşinile diplomaţilor străini, ci şi pentru deplasările liderilor sovietici.

Falkatus

Imagine indisponibilă

După destrămarea Uniunii Sovietice, Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB) a avut acces deplin la o gamă largă de autoturisme rapide şi puternice, importate din toată lume, iar nevoia de a îmbunătăţi autovehiculele de producţie naţională a dispărut. Astăzi, însă, FSB dezvoltă vehicule pentru unităţi speciale. 

Două noi tipuri de vehicule blindate au intrat de curând în dotarea forţelor speciale ale Serviciului Federal de Securitate, fostul KGB.

Primul seamănă foarte mult cu faimoasa maşină a lui Batman, Batmobilul. Aceasta a fost creată pe baza maşinii blindate Karatel şi poate atinge o viteză de 200 de kilometri pe oră în ciuda greutăţii sale de 12 tone.

Vehiculul, cu denumirea Falkatus, poate transporta până la zece persoane şi reprezintă o maşină universală a serviciilor speciale, dar este şi un blindat proiectat să fie eficient în condiţiile unui război urban. Este în formă de V pentru ca undele provocate de eventuale explozii sau proiectile să ricoşeze mai buni de pe el. În aprilie 2017, câteva Batmobile ruseşti au debarcat în Peninsula Crimea, pe care Rusia a anexat-o în 2014 de la Ucraina, unde au participat la unele exerciţii tactice.

Celălalt blindat uriaş, denumit Viking, a fost creat iniţial pentru raliurile internaţionale, precum Paris-Dakar. Unele dintre vehiculele noi dezvoltate pentru FSB sunt unicat în lume, iar presa locală scrie că tehnologiile după care au fost construite cele două tipuri de maşini blindate reprezintă secret de stat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite