FOTO VIDEO Ce se ştie despre suspiciunile de otrăvire a principalului critic al Kremlinului, internat în stare gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul opozant al Kremlinului, avocatul Aleksei Navalnîi, a fost internat într-un spital din Siberia cu simptome de otrăvire. Starea sa este gravă.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost internat de urgenţă într-un spital din Omsk, în sud-vestul Siberiei. Opozantul a ajuns la terapie intensivă şi a fost conectat la aparate după ce i s-a făcut rău în avionul cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova.

„Este într-o stare gravă”, a declarat medicul-şef al Spitalului din Omsk.

Pavel Lebedev, un pasager care s-a aflat în acelaşi avion cu Navalnîi, a relatat pe o reţea socială ce a văzut la bord: „La începutul zborului, el s-a dus la toaletă şi nu s-a mai întors. A început să se simtă cu adevărat rău. Au încercat să-l ajute să-şi revină, dar el striga de durere”.

Echipajul companiei aeriene S7, cu al cărei avion opozantul rus ar fi trebuit să ajungă la Moscova, a confirmat această mărturie. Navalnîi a început să se simtă rău la foarte scurt timp după ce aparatul de zbor a decolat şi căpitanul a fost cel care a decis să efectueze o aterizare de urgenţă pe aeroportul cel mai apropiat, la Omsk. Navalnîi nu a băut şi nu a mâncat nimic la bordul avionului, anunţă compania într-un comunicat citat de agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.

Navalnii in aeroportul din Tomsk inainte de a fi internat cu simptome de otravire FOTO Twitter

Navalnîi bând ceai înainte de a se îmbarca FOTO Telegram

Echipa lui Navalnîi afirmă că acesta a fost otrăvit înainte de decolare. „Presupunem că Aleksei a fost otrăvit cu ceva pus în ceaiul său. Este singurul lucru pe care l-a băut dimineaţa. Doctorii spun că toxina a fost absorbită mai repede odată cu lichidul fierbinte”, a declarat purtătoarea de cuvânt Kira Iarmiş. Potrivit ei, Navalnîi a băut o ceaşcă de ceai la o cafenea de la Aeroportul din Tomsk înainte să urce la bordul avionului.

Navalnii preluat de pe aeroportul din Omsk FOTO Daily Mail

Navalnîi, preluat de pe Aeroportul din Omsk FOTO Daily Mail

La rândul lor, proprietarii cafenelei spun că verifică camerele de supraveghere pentru a afla ce s-a întâmplat de fapt.

Pe de altă parte, un medic de la Spitalul din Omsk a declarat că este rezervat în privinţa faptului că opozantul ar fi fost otrăvit. Potrivit acestuia, intoxicaţia este unul doar dintre posibilele diagnostice luate în considerare.

Un critic vehement al preşedintelui rus Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi nu s-ar afla la prima tentativă de otrăvire.

Kira Iarmiş a amintit de un incident din iulie 2019, când opozantul a suferit o reacţie alergică acută pusă de un medic pe seama unei substanţe chimice necunoscute.

Momentul în care opozantul ţipă de durere

Alexei Navalnîi, avocat şi activist anticorupţie, a fost încarcerat de mai multe ori în ultimii ani pentru organizarea unor manifestaţii anti-Kremlin. El a fost agresat fizic şi pe stradă de către activişti proguvernamentali.

Recent, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că arestările lui Navalnîi în 2012 şi în 2014 au fost motivate politic şi au reprezentat o încălcare a drepturilor omului.

Actualul incident survine la nici două luni de la încheierea referendumului pentru modificarea Constituţiei Ruse, prin care Vladimir Putin şi-a găsit o portiţă pentru a rămâne la Kremlin până în 2036. Aleksei Navalnîi s-a opus cu tărie organizării acestui plebiscit.

Alţi opozanţi otrăviţi

Navalnîi nu este singurul opozant al lui Putin care a prezentat simptome de otrăvire. Jurnalista Anna Politkovskaia a fost victima unui incident similar, la 1 septembrie 2004, cu doi ani înainte de a fi împuşcată mortal într-un lift. Vladimir Kara-Murza, un colaborator al lui Navalnîi, a fost al rândul său internat cu simptome de otrăvire în două rânduri, în 2015 şi 2017.

Alte două cazuri de otrăvire legate de Rusia au avut implicaţii internaţionale, unul dintre ele ducând la cel mai mare val de expulzări diplomatice din istorie. Fost ofiţer FSB şi un critic al Kremlinului, Aleksandr Litvinenko s-a îmbolnăvit subit la 1 noiembrie 2006, la nici o lună de la moartea Annei Politkovskaia, şi a decedat 22 de zile mai târziu într-un spital din Londra. Medicii spun că a fost otrăvit cu poloniu. Ultima dată a fost văzut într-un restaurant. Într-o carte, Litvinenko afirma că FSB a reactivat Laboratorul toxicologic nr. 12 al KGB. La 4 martie 2018, fostul agent KGB şi colaborator MI6 Serghei Skripal a fost găsit inconştient pe o bancă din Salisbury, sudul Angliei, împreună cu fiica sa. Ancheta arată că cei doi au fost otrăviţi cu un agent neurochimic din familia Noviciok. Skripal şi fiica sa au scăpat cu viaţă, dar nu şi o femeie care a luat drept parfum sticluţa cu substanţa chimică folosită la Salisbury şi găsită de partenerul ei. 342 de diplomaţi au fost expulzaţi în întreaga lume în acest caz care a dus relaţiile ruso-britanice la cel mai jos nivel.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite