FOTO VIDEO Cum arată baza militară construită de Putin în inima Arcticii

FOTO VIDEO Cum arată baza militară construită de Putin în inima Arcticii

FOTO EPA-EFE

Baza militară „Trifoiul Arctic” de pe insula Kotelny este una dintre cele mai noi avanposturi militare ale Rusiei, într-unul dintre cele mai vitrege medii de pe planetă.

 
Complexul construit în formă de trifoi, vopsit în culorile tricolorului rus, este construit pentru a găzdui până la 250 de militari şi are suficiente resurse pentru a le permite supravieţuirea şi funcţionarea pentru mai bine de un an, fără niciun ajutor venit din exterior, scrie CNN.
 
Situată deasupra Cercului Polar, baza Kotelny este mai aproape de Alaska, decât de Moscova. Este una dintre cele trei baze ruse de deasupra Paralelei 75, parte a unei strategii mai mari ale preşedintelui Vladimir Putin de a arăta muşchii armatei sale de-a lungul coastei arctice. Armata rusă a spus că a construit 475 de baze militare în ultimii şase ani, care se întind de la frontiera vestică a ţării cu NATO, până la Strâmtoarea Bering din est.
 
Flota Nordică a Rusiei s-a mutat în bază în 2016. Baza cu „ciclu închis” are blocurile rezidenţial şi de operaţiuni interconectate şi singura clădire izolată este o mică biserică ortodoxă, situată la aproximativ 20 de metri de centrul bazei. Atfel, personalul militar nu trebuie să îndure condiţiile vitrege, decât în cazul în care sunt în misiune.
 
„Baza noastră efectuează controale radar, monitorizează spaţiul aerian, supraveghează Ruta Mării Nordului şi elimină daunele făcute mediului,” a spus maiorul Vladimir Pasechnik, comandant al grupului tactic Trifoiul Arctic de pe insula Kotelny.
 
Baza este deja echipată cu sisteme de apărare antirachetă şi sisteme de rachete sol-aer cu rază intermediară Pantsir, adaptate zonei arctice, care pot opera la temperaturi de până la minus 50 de grade Celsius. Şi Armata rusă plănuieşte să-şi consolideze în continuare poziţia în Arctica prin testarea unei versiuni „polare” a sistemelor antiaeriene S-400.
 
Baza are scopul de a proteja interesele Rusiei în zona ce devine rapid un punct de interes geopolitic printre ţările care îşi dispută teritoriile din Arctica. Federaţia Rusă deţine în jur de 50 la sută din zona de coastă a Arcticii.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: