FOTO Mii de ruşi au ieşit în stradă ca să protesteze faţă de restricţiile privind internetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Mii de persoane au ieşit în stradă la Moscova şi în alte două oraşe importante, duminică, pentru a protesta faţă de restricţiile din ce în ce mai mari privind internetul, în una dintre cele mai ample manifestaţii din capitala Rusiei, din ultimii ani, potrivit Reuters.

Luna trecută, parlamentarii au susţinut proiecte noi de lege care să controleze mai ferm acţiunile pe internet, despre care ei spun că sunt necesare pentru a preveni ingerinţele străine în problemele Rusiei. Însă unele canale media din Rusia au spus despre măsuri că sunt o „cortină de fier” şi criticii susţin că pot fi folosite pentru a reprima opoziţia.

Oamenii s-au adunat pe Strada Prospekt Sakharova din Moscova, au susţinut discursuri pe o scenă şi au rostit sloganuri ca „Jos mâinile de pe internet” şi „nu izolării, nu mai stricaţi internetul din Rusia.”

Mitingul a adunat în jur de 15.300 de oameni, potrivit White Counter, un ONG care numără participanţii de la proteste. Poliţia din Moscova a estimat numărul la 6.500.

„Dacă nu facem nimic, se va înrăutăţi. Autorităţile vor continua să-şi urmeze propria cale şi punctul de la care nu se va mai putea face nimic va fi depăşit,” a declarat Dmitri, un protestatar în vârstă de 28 de ani, care a refuzat să-şi dezvăluie numele complet.

Proteste internet rusia FOTO AFP

Activiştii din opoziţie au scris pe Twitter că poliţia a reţinut 15 persoane la mitingul din Moscova, confiscându-le pancartele şi baloanele. Autorităţile nu au anunţat reţineri.

Protestele din Moscova, oraşul din sud Voronezh şi Kabarovsk din estul extrem au fost autorizate. Câţiva activişti din Sankt Petersburg au ieşit pe străzi, fără acordul autorităţilor.

Proteste internet rusia FOTO AFP

Rusia a încercat în ultimii ani să limiteze libertăţile de pe internet prin blocarea accesului la anumite site-uri şi servicii de mesagerie precum Telegram.

Proiectul de lege care a trecut de Parlamentul rus în prima lectură presupune o redirecţionare a traficului şi informaţiilor prin puncte controlate de către stat şi propune crearea unui sistem naţional de nume de domenii pentru a permite internetului să funcţioneze, chiar dacă ţara este deconectată de la infrastructura externă.

Cea de-a doua lectură este programată în martie şi dacă va trece, legea va trebui semnată de către camera superioară a parlamentului şi apoi de către preşedintele Vladimir Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite