FOTO Cine este Vladimir Potanin, cel mai bogat om din Rusia, prieten la cataramă cu preşedintele Putin

FOTO Cine este
Vladimir Potanin, cel mai bogat om din Rusia, prieten la cataramă cu preşedintele Putin

Vladimir Potanin FOTO Arhiva

În mod oficial, Vladimir Potanin este cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 22 de miliarde de dolari, potrivit Business Insider.

Ştiri pe aceeaşi temă

A doua cea mai bogată persoană din Rusia, potrivit Indexului Miliardarilor al lui Bloomberg, este Vladimir Lisin, cu o avere de 21,4 miliarde de dolari. Ceea ce rămâne neclar însă este câţi bani are preşedintele Vladimir Putin: Washington Post a scris că bancherul Bill Browder estima că averea lui Putin era în jur de 200 de miliarde de dolari în 2015.
 
Omul de afaceri în vârstă de 58 de ani şi-a făcut averea în industria nichelului, deschizând drumul pentru controversatul program, rus „împrumuturi pentru acţiuni“. Potanin este preşedintele Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de nichel rafinat.
 
 
Potanin a deţinut cel puţin trei iahturi de lux şi a cheltuit 10 milioane de dolari pentru nunta fiicei sale, de pe Coasta de Azur. Acesta a devenit şi un bine-cunoscut filantrop, aderând la „The Giving Pledge”, o organizaţie caritabilă înfiinţată de Bill şi Melinda Gates şi Warren Buffett, şi a promos că va dona cea mai mare parte din averea sa cauzelor caritabile, în loc să o lase moştenire copiilor săi.
 
Miliardarul rus are legături apropiate cu preşedintele Vladimir Putin-cei doi sunt chiar parteneri de hochei pe gheaţă-şi Potanin a fost inclus pe infama „listă Putin” a figurilor politice ruse proeminente şi a oligarhilor.
 
 
Compania lui Potanin, Norilsk Nickel, este responsabilă pentru aproape 22 la sută din producţia de nichel de înală calitate şi aproximativ 40 la sută din cea de paladiu. Din ianuarie 2018, Potanin a câştigat 4 miliarde de dolari doar din dividente de la companie, potrivit Bloomberg.
 
În afară de averea din industria metalelor, Potanin mai controlează şi compania farmaceutică NPO Petrovax Pharm şi are un portofoliu considerabil în imobiliare.
 
Născut la Moscova în 1961, Potanin este fiul unui diplomat şi unui medic. El a studiat relaţii 
internaţionale şi apoi şi-a petrecut opt ani lucrând pentru Ministerul sovietic al Comerţului Extern.
 
În 1990, Potanin a format Interros Foreign Trade Association, un conglomerat care acum deţine cote în industrii precum metale şi minerit, imobiliare, sport şi turism şi farmaceutică. Atunci când avea 30 de ani, Potanin l-a întâlnit pe Mihail Prohorov, care avea să devină viitorul său partener de afaceri. Cei doi au fondat Compania Internaţională pentru Finanţe şi Investiţii şi Banca Onexim, care a devenit cea mai mare bancă privată a Rusiei la acea vreme. Potanin a devenit preşedinte al băncii în 1991, la vârsta de 32 de ani.
 
 
Cât a fost la Ministerul pentru Comerţ Extern, Potanin a fost creierul din spatele programelor „împrumuturi pentru acţiuni“, în cadrul cărora antreprenori înstăriţi şi bănci împrumutau cu bani Guvernul rus în anii 1990, în schimbul acţiunilor la companiile de stat din domeniul resurselor naturale. Se întâmpla des ca statul să nu poată plăti împrumuturile, lăsând multe dintre aceste companii pe mâna unor indivizi bogaţi.
 
Prina acest program a achiziţionat Potanin Norilsk Nickel, care până la urmă l-a făcut cel mai bogat om din Rusia.
 
De fapt, programul „împrumuturi pentru acţiuni” a creat mulţi dintre oligarhii bogaţi au Rusiei, precum Roman Abramovici, care acum valorează în jur de 16 miliarde de dolari şi are şi el acţiuni la Norilsk Nickel.
 

Pe „lista lui Putin”

 
Potanin este pe infama „listă a lui Putin”, aşa cum mai este denumit documentul făcut public de către Departamentul Trezoreriei americane, unde se găsesc numele a 210 ruşi proeminenţi, care au legături apropiate cu preşedintele rus Vladimir Putin.
 
Lista a fost cerută de către Congresul SUA, care a adoptat în 2017 o lege care prevede sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2016. Administraţia Trump avea termen până pe 29 ianuarie 2018 să finalizeze lista persoanelor care au obţinut bani sau putere ca urmare a legăturilor cu preşedintele rus Vladimr Putin. Acest raport a fost denumit de către presă „Lista lui Putin", „Lista oligarhilor", „Raportul Kremlin".
 
Potanin a fost unul dintre miliardarii ruşi care au sponsorizat Olimpiada din 2014 de la Soci. Potrivit Forbes, el a investit 2,5 miliarde de dolari pentru o staţiune de ski.
 
La fel ca alţi oligarhi ruşi, Potanin este un colecţionar de iahturi de lux. Miliardarul rus a cumpărat iahtul de douăzeci de metri Anastasia în 2008 şi l-a vândut pentru 84 milioane de dolari în 2018.
 
Un alt hobby al miliardarului este hocheiul pe gheaţă. Potanin joacă acest sport de cel puţin două ori pe săptămână şi câteodată îl are ca partener pe Putin, potrivit unui interviu din Financial Times, din 2018.
 
 
Averea lui Potanin a crescut cu aproximativ 4 miliarde în ultimul an, potrivit Bloomberg. În aprilie 2018, afaceristul a pierdut 2,25 miliarde de dolari într-o singură zi, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat noi sancţiuni care vizau Rusia.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: