FOTO Arme top secret ale URSS ce au îngrozit Serviciile Secrete americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planurile URSS au fost atent spionate de SUA. FOTO: Military Art Collection
Planurile URSS au fost atent spionate de SUA. FOTO: Military Art Collection

Atunci când relaţia între SUA şi Rusia a a cunoscut una dintre cele mai dificile perioade în anii 1980, între cele două puteri mondiale fiind Cortină de Fier, nu exista niciun dubiu că atât americanii, cât şi ruşii proiectau arme şi sisteme de atac capabile să învingă sistemul de apărare al celeilalte ţări. Pentru a afla secretele militare ale Rusiei, americanii au creat o unitate de specialişti care să identifice cu precizie ameninţările.

Această unitate secretă, Agenţia de Apărare a Informaţiilor (AAI), care era subordonată Agenţiei Cnetrale de Informaţii (CIA), a muncit contra cronometru pentru a descoperi proiectele în curd de dezvoltare ale armatei sovietice. Având în vedere că natura operaţiunilor era secretă, agenţia a angajat o echipă de artişti pentru a desena cât mai precis armele construite să atace Statele Unite, notează site-ul de ştiri gizmondo.com.

Între 1965 şi 1989, artiştii din cadrul AAI au creat mai mult de 1.000 de desene şi schiţe ale ameninţărilor sovietice, ce fac acum parte din Colecţia de Artă Militară a Statelor Unite. Unele dintre cele mai intimidante arme au fost:

1. Sistem Spaţial de Apărare (Soviet Space-Based Strategic Defenses)

Uniunea Sovietică nu era deloc mulţumită de planurile Iniţiativei de Apărare Strategică a preşedintelui american Ronald Reagan, supranumită şi „Star Wars”, dar asta nu înseamnă că a lucrat la propria versiune. Sistemul Spaţial de Apărare Strategică făcea parte dintr-un plan extins ce includea unităţi la sol, în aer şi spaţiu grupate împotriva rachetelor balistice inamice.

arme URSS

2. Satelitul cu fascicule de particule

În loc să folosească un laser de la sol pentru a ţinti un satelit aflat la mii de kilometri depărtare de Pământ, sovieticii au preferat să construiască propriul lor satelit care să fie lansat în spaţiu şi să îndrepte un fascicul laser între dispozitivul inamic. Planurile lor au rămas la nivelul proiecţiilor, însă, nefiind niciodată duse la capăt.

arme URSS

3. Elicopterul sovietic de asalt MI-24 HIND echipat cu gaz chimic

Elicopterul MI-24 HIND este intimidant chiar şi fără adaosul încărcăturii de arme chimice. Însă echipat suplimentar ar fi putut distruge orice formă de viaţă de pe suprafeţe extinse şi ar fi putut răspândi ucide zonele metropolitane. S-ar părea că sovieticii deţineau o cantitate aşa de mare de arme chimice, încât arsemnalul Siriei ar fi aproape neglijabil, notează gizmondo.com.

Arme top secret ale URSS

4. Staţia Spaţială Sovietică

Fiind un plan ce părea a se contura drept răspuns la aselenizarea americanilor şi o lovitură pentru mândria Statelor Unite, URSS a plănuit să creeze o staţie spaţială permanentă care să orbiteze în jurul Terrei. Constructorii sovietici nu au mai apucat să ducă la bun sfârşit acest proiect.

Arme top secret ale URSS

5. Lasere sovietice mobile

Din momenct ce laserele păreau să fie răspuns URSS la orice ameninţare în anii `80, le-a cerut specialiştilor să analizeze potenţialul acestei tehnologii. Aceste arme nu numai că sr fi orbit piloţii avioanelor inamice, aşa cum fac laserele din prezent, ci ar fi topit şi fuzelajul şi ar dat foc aeronavei.

Progresele sovieticilor au fost destul de importante, aşa încât analiştii acelei vremi se aşteptau să vadă în acţiune o astfel de armă în următorul deceniu. Însă regimul Uniunii s-a prăbuşit înainte să fie folosită această tehnologie.

Arme top secret ale URSS
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite