FOTO În timp ce tot mai multe capitale îl acuză pentru tragedia aviatică din estul Ucrainei, Putin se duce la mănăstire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin şi Patriarhul Kiril, bucuruşi după ce au stat de vorbă, vineri. FOTOGRAFII via „Daily Mail”
Vladimir Putin şi Patriarhul Kiril, bucuruşi după ce au stat de vorbă, vineri. FOTOGRAFII via „Daily Mail”

Tot mai mult voci, în frunte cu SUA, Marea Britanie, Olanda, Australia şi chiar Germania, i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să-şi asume răspunderea pentru instabilitatea din estul Ucrainei, situaţie care a dus la doborârea unui avion civil cu 298 de oameni la bord. Putin a preferat însă să arunce vina pe Ucraina şi SUA şi, în schimb, să meargă la o mănăstire pentru a discuta cu Patriarhul Kiril.

Toate cele 10 ţări care au pierdut oameni în tragedia aviatică din estul separatist al Ucrainei îi cer liderului de la Kremlin să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia instabilă din estul Ucrainei, pe care a iscat-o şi a alimentat-o constant după ce poporul a ieşit masiv în stradă pentru a cere îndepărtarea de Rusia şi apropierea de Uniunea Europeană şi valorile democratice. 

Vladimir Putin a recurs însă la vechea strategie care anunţă că apărarea cea mai bună este atacul. Iniţial, el a aruncat vina pe Kiev pentru că a demarat ofensiva asupra estului separatist al ţării, adăugând că „este evident că responsabilitatea aparţine guvernului din statul în care se petrece tragedia”. 

putin manastire dailymail
putin manastire dailymail

Apoi, Putin a transmis, prin diverşi oficiali de la Moscova, că vina aparţine, de fapt, Statelor Unite ale Americii, care i-au „instigat” pe ucraineni să protesteze faţă de apropierea Ucrainei de Rusia, aşa cum se întâmpla în timpul preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, ulterior înlăturat de la putere şi care a fugit în Rusia. 

Şi, în timp ce tot mai multe degete se îndreptau spre el, Vladimir Putin s-a retras vineri la o mănăstire din apropierea Moscovei, unde s-a sfătuit cu Patriarhul Kiril, un cunoscut apropiat al Kremlinului. 

Vineri, preşedintele american Barack Obama a trasat o linie clară între Kremlin şi tragedia aviatică din estul Ucrainei, explicând că armamentul folosit de separatişti pentru a doborî avionul şi a ucide 298 de oameni nevinovaţi a venit din Rusia, în ciuda insistenţelor îndelungi pentru ca Moscova să împiedice traficul de arme şi luptători prin graniţele Federţiei Ruse. 

„Ştim că separatiştii care s-au lăudat că au doborât un avion militar ucrainean au primit un sprijin constant de la Rusia. Este prea devreme pentru a şti care au fost intenţiile celor care au doborât avionul. Aşteptăm informaţiile care vor apărea. Avem încredere să spunem că avionul a fost doborât de o rachetă teroristă. Nu putem identifica în acest moment grupul sau individul care a ordonat atacul, dar avem informaţii care arată că racheta a fost trasă dintr-o zonă controlată de separatişti”, a spus Obama. 

„Nu ştim exact ce s-a întâmplat. Dar ceea ce ştiu este că am văzut o amplificare a violenţelor din Ucraina. În ciuda eforturilor guvernul ucrainean de a încheia un armistiţiu prin negocieri, separatiştii au respins discuţiile. Şi ştim că aceşti separatişti sunt puternic înarmaţi şi ştim că nu este un accident că sunt înarmaţi. Asta se întâmplă cu sprijinul Rusiei”, a spus preşedintele american.

În ton similar, Angela Merkel i-a cerut liderului rus să-şi asume responsabilitatea pentru criza din Ucraina. Şefa guvernului de la Berlin a cerut Rusiei să îşi asume responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina, în mod special pentru că a permis livrarea de arme şi tancuri pe teritoriul ucrainean, în zonele controlate de separatiştii proruşi. Merkel a declarat că a vorbit cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la telefon, joi seara şi că au avut „opinii foarte contrare“ în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina. 

„Aceasta este o crimă made in Moscova”, acuză şi premierul britanic David Cameron într-un editorial publicat astăzi în „The Sunday Times”. 

Premierul Olandei, Mark Rutte, i-a cerut preşedintelui rus, Vladimir Putin, să asume "responsabilitatea pentru insurgenţii susţinuţi de Moscova". La rândul lui, ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, s-a declarat "şocat" şi "indignat" de informaţii privind mutarea unor cadavre de la locul prăbuşirii avionului. La bordul avionului malaysian se aflau 192 de cetăţeni olandezi.

„Este o crimă abominabilă”, a reacţionat premierul Australiei, Tony Abbott, în contextul în care 27 de australieni au murit în incidentul aviatic.

„S-a întâmplat pe un teritoriu controlat de ruşi, rebelii sunt susţinuţi de ruşi, iar arma utilizată probabil este rusească", a spus Abbott, precizând că i-a transmis proteste ministrului rus al Comerţului, Denis Manturov, aflat în vizită în Australia.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Avion doborât în Ucraina. Comandantul SBU: „Prioritatea noastră este să aflăm care comandant rus a dat ordin ca avionul să fie atacat”

VIDEO Avion doborât în Ucraina. Mărturia unei femei care a ratat „cursa morţii“

      

Ministerul român de Externe: Pe lista pasagerilor avionului prăbuşit în Ucraina nu se aflau români

Presa din Rusia: Ucrainenii au vrut să doboare avionul lui Putin, dar au greşit ţinta şi au nimerit în avionul de linie Malaysia Airlines

Mulţi dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferinţă despre SIDA, în Australia

MH17. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden: Avionul prăbuşit în estul Ucrainei a fost aruncat în aer în timpul zborului

 FOTO VIDEO Avion malaysian cu 298 de pasageri, doborât lângă Doneţk. Nu există supravieţuitori

Ministerul Afacerilor Externe dispune activarea celulei de criză la nivelul instituţiei, în urma „catastrofei aviatice” din Ucraina

Reacţiile liderilor politici după tragedia aviatică din Ucraina

Avion doborât în Ucraina. Putin: Tragedia nu ar fi avut loc dacă Kievul nu demara ofensiva asupra separatiştilor

Malaysia Airlines MH17 zbura pe culoarul aerian L980, unul dintre cele mai aglomerate "drumuri" spre Asia

29 iunie: rebelii din Doneţk se lăudau pe Twitter că au pus mâna pe un lansator de rachete Buk. Tweet-ul a fost şters azi

Ruşii, fără milă pe timpul războiului rece: cum au doborât un avion sud-coreean cu 269 de pasageri

Senatorul John McCain: „Dacă Rusia a doborât avionul MH17, atunci trebuie să existe repercusiuni incredibile“

FOTO Malaysia Airlines MH17 doborât în Ucraina: olandezul care şi-a anticipat moartea pe Facebook

VIDEO Istoria se repetă: Boeing doborât în Ucraina. Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili. SUA le-a dat criminalilor medalii pentru curaj

Malaysia Airlines MH17, doborât peste Ucraina: cine este vinovat?

„Blestemul“ Malaysian Airlines: de ce e în pragul falimentului şi ce şanse sunt să pici cu avionul în ziua de astăzi

Cum arată şi ce poate face sistemul sol-aer Buk, care ar fi provocat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite