Fost apropiat al preşedintelui rus: Vladimir Putin nu are altă opţiune acum decât să rămână la putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afaceristul rus Serghei Kolesnikov a fugit din Rusia în 2010 după ce a publicat o scrisoare adresată lui Dmitri Medvedev dezvăluind construcţia unui palat la Marea Neagră finanţat de miliarde de dolari din fonduri deturnate ilegal FOTO rferl.org
Afaceristul rus Serghei Kolesnikov a fugit din Rusia în 2010 după ce a publicat o scrisoare adresată lui Dmitri Medvedev dezvăluind construcţia unui palat la Marea Neagră finanţat de miliarde de dolari din fonduri deturnate ilegal FOTO rferl.org

„A trecut multă vreme de când l-am văzut pe Vladimir Putin faţă în faţă. Dar chiar şi atunci cel mai puternic om al Rusiei dădea semne de oboseală“, spune Serghei Kolesnikov, fost apropiat al preşedintelui rus, într-un interviu realizat de „Radio Europa Liberă“.

„Şi atunci – dar şi acum, după câte înţeleg – toată lumea încerca să transfere toată responsabilitatea pe umerii lui“, spune Serghei Kolesnikov, un biofizician transformat în om de afaceri şi care a făcut parte din anturajul lui Putin. „O singură persoană, pur şi simplu, nu poate lua o grămadă de decizii într-o perioadă limitată“.

În cazul în care puterea lui Putin ar fi o companie, sugerează Serghei, aceasta începe să sufere de un management prost. „Există oameni mai jos ca el care ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru anumite lucruri, dar n-o fac. Este o consecinţă a sistemului pe care l-au creat“, spune Kolesnikov.

Serghei Kolesnikov, 66 de ani, ştie totul despre sistemul rusesc, dar şi despre consecinţele lui. El a fugit din Rusia în 2010, după ce a publicat o scrisoare adresată preşedintelui rus în exerciţiu, Dmitri Medvedev, dezvăluind construcţia unui palat la Marea Neagră, solicitat de Putin şi finanţat de miliarde de dolari din fonduri deturnate ilegal. 

Kolesnikov, care a acordat un interviu „Radio Europa Liberă“, ţine secret locul unde se află acum, însă continuă să urmărească maşinaţiile cercului lui Putin – un club corupt care şi-a îmbogăţit liderul până la un punct, când „banii deja nu mai au niciun înţeles“, spune el.

Banii lui „Mihail Ivanovici“

Unul dintre subiectele sale de interes este Banca Rossia, cea pe care un oficial american a numit-o „banca personală a oficialilor de top ai Rusiei“. Şi banca, dar şi unii acţionari au fost sancţionaţi de SUA şi UE pentru a pedepsi acţiunile ruse din Ucraina.

Chiar Kolesnikov a avut acţiuni acolo, fiind co-proprietar al Petromed, o companie farmaceutică ce a câştigat multe contracte guvernamentale în anii în care Putin era şeful relaţiilor externe din Sankt Petersburg, sub conducerea primarului de atunci, Anatolie Sobciak.

Petromed a îndeplinit funcţii legale, manufacturând echipamente medicale importante şi remobilând sălile de operaţii din mai multe spitale regionale. Însă Kolesnikov şi partenerul său, Nikolai Şamalov (acum cel de-al doilea mare acţionar al Băncii Rossia şi unul dintre cei sancţionaţi), erau solicitaţi încontinuu pentru a ajuta la deturnarea fondurilor printr-o reţea complicată de companii-prietene şi conturi offshore. Solicitările veneau din partea lui „Mihail Ivanovici“, aşa cum este cunoscut Putin printre partenerii săi de afaceri.

O parte din acei bani au fost folosiţi pentru ca Şamalov să cumpere acţiuni în Banca Rossia. Sute de milioane au ajuns să fie folosiţi pentru construcţia aşa-numitului „Palat al lui Putin“, o vilă spaţioasă aflată pe malul Mării Negre. 

Putin a negat mereu orice legătură cu Palatul, care se pare că mai târziu a fost achiziţionat de afaceristul Alexadr Ponomarenko. Kolesnikov spune că proprietatea aparţine acum unei companii cipriote care, la rândul ei, este deţinută de o firmă înregistrată în Insulele Virgine britanice. „Nimeni nu ştie cine este cu adevărat beneficiarul palatului“, spune el.

Strategie de supravieţuire

Aşadar, Putin se va bucura vreodată de moşia de la Marea Negară sau de alte rezultate ale presupusei sale corupţii?, întreabă jurnaliştii „Radio Europa Liberă“. Kolesnikov spune că această întrebare este principala preocupare a cercului intern de la Kremlin.

Kolesnikov, care a publicat în 2012 un articol în publicaţia „Vedomosti“ intitulat „Putin pentru totdeauna“, spune că cel de-al treilea mandat controversat al liderului rus l-a convins că după ani întregi în care s-a îmbogăţit, singurul mod de a scăpa de acuzare este să rămână la putere.

Întregul lanţ de comandă al lui Putin este construit pe corupţie. Să vezi că puterea ajunge în mâinile altui partid sau la altă persoană, înseamnă să te supui unui risc imens de investigaţii criminale şi de o pedeapsă inevitabilă“, explică el.

Aşa că, în timp ce Putin a respins de curând ideea unui mandat pe viaţă, Kolesnikov spune că el şi aliaţii săi caută cu siguranţă o ieşire din toate astea. Nu se mai concentrează pe bani şi pe putere. „Acum se gândesc la viaţa lor“, spune Kolesnikov.

Campania Rusiei din Ucraina ar putea fi chiar motivată nu de nostalgia imperialistă, ci de disperarea lui Putin de a ţine criticii distraşi de la corupţia sa masivă, sugerează Kolesnikov.

Dacă liderul rus se simte ameninţat, adaugă el, ar putea recurge chiar la forţa nucleară. „În urmă cu doi ani, orice sugestie de război care ar putea izbucni în centrul Europei şi mii de oameni ar putea muri părea un adevărat nonsens. Astăzi, aceasta este o realitate obiectivă. Şi putem spune acelaşi lucru şi despre folosirea armelor nucleare. Poate că nu e probabil, dar nu mai este nici nonsens“, conchide Kolesnikov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite