Fondatoarea trupei Pussy Riot: „Putin nu este aşa de puternic precum credeţi. Este o imagine construită. Totul este doar o bravadă hipermasculină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatoarea trupei punk Pussy Riot, o proeminentă activistă anti-Putin, a avertizat, într-un interviu cu jurnalistul american David Sirota, că mass media şi clasa politică americană au o imagine eronată a liderului de la Kremlin, atent construită chiar de către acesta.

Nadezhda Tolokonnikova, una dintre cele trei membre a trupei punk Pussy Riot, ce a fost închisă pentru proteste la adresa practicilor opresive ale guvernului rus, a declarat că imaginea lui Putin în Vest, aceea a unui lider autoritar dur, este una construită atent.

„Îl vezi exact aşa cum vrea el sa-l vezi, şi cred că acest lucru este o greşeală. Pentru că nu cred că vrei să intri în jocul lui. Această imagine a unui dur este un lucru interesant pentru că dacă citiţi cartea lui Masha Gessen despre Putin, „Omul fără o faţă”, îţi arată cum şi-a construit această imagine de dur, deşi în realitate nu a fost niciodată un dur... El a fost persoana care mânca bătaie în curtea şcolii tot timpul, aşa că s-a decis să orchestreze această mică răzbunare. Aşa că, literar, era un om fără o faţă atunci când a venit la putere. Ştia puţină politică, dar a fost crescut de către oligarhi şi numit doar din noroc. Aşa că nu este atât de puternic cum credeţi. Este important. Şi nu-l mai trataţi ca pe un dur sau ceva, cum vreţi să-l numiţi, pentru că în realitate este doar o mică persoană nesigură. Este o persoană cu mai multe nelinişti decât minie, doar că el încearcă să ascundă acest lucru sub o bravadă hiper-masculină”, a declarat aceasta.

Întrebată dacă Putin este o marionetă sau maestrul păpuşar, activista rusă a declarat că liderul rus a început prin a fi iniţial o marionetă, dar ulterior a reuşit să-şi întărească poziţia împărţind această putere cu un cerc de influenţă, precum Igor Sechin. „El nu este singurul din ţară care deţine puterea, dar ştie cum să facă înţelegeri cu oamenii influenţi - spre deosebire de Trump. În plus el nu este atât de nebun şi de prostănac. Nu cred că în viitorul apropiat va fi răsturnat de la putere ca urmare a unei lovituri de stat, chiar dacă în realitate nu este atât de popular precum o arată propaganda de stat”.

Întrebată dacă Occidentul ar trebui să se teamă de Putin, Nadezhda Tolokonnikova a declarat că media şi clasa politică americană exagerează ameninţarea pe care acesta o reprezintă pentru a-şi avansa propriile scopuri politice. „Mass media mainstream din SUA, ce devotă o grămadă de timp lui Putin, se folosesc de acest truc pentru că nu doresc să abordeze problemele interne americane. Media liberală caută un ţap ispăşitor, la fel cum pentru Trump aceştia sunt musulmanii şi lucrătorii mexicani, la fel pentru ei este Putin”.

Aceasta a detaliat acest aspect susţinând că narativul pe care media occidentală ar trebui să-l urmărească ar trebui să fie unul diferit. Acesta ar trebui să fie despre cum „oligarhii din toată lumea, care se unesc deşi deseori nu au multe lucruri în comun, nu au viziuni politice comune, au însă un singur lucru în comun pe care şi-l doresc şi anume să-şi protejeze avuţia. Cred că trebuie să vă uitaţi la Putin şi Trump din această perspectivă”.

Întregul interviu poate fi citit pe site-ul International Business Times.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite