Fiica lui Boris Elţîn: "Putin l-a scos pe tata din sărite când a revenit la imnul sovietic"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Eltin si Vladimir Putin, primii doi preşedinţi ai Rusiei
Boris Eltin si Vladimir Putin, primii doi preşedinţi ai Rusiei

Fiica primului preşedinte al Rusiei, Boris Elţin, Tatiana Diacenko, a povestit într-un amplu interviu acordat unei reviste pentru bărbaţi de ce l-a ales tatăl ei pe Vladimir Putin să-i fie succesor la preşedinţia Federaţiei Ruse.

"Când Valentin Yumashev, ca şef al administraţiei prezidenţiale, l-a numit pe Putin adjunctul său, acest lucru a fost o oportunitate pentru tata şi Putin să se vadă mai des. Putin a redactat întotdeauna cu exactitate rapoartele sale, a fost clar, succint. El a avut de realizat o muncă complexă, ca prim-adjunct în administraţia prezidenţială, fiind responsabil cu regiunile de dezvoltare ale Rusiei. Nu a avut o sarcină uşoară. Dar a găsit rapid soluţii şi a fost eficient în situaţiile cele mai critice.

Văzând cât este de eficient, tata l-a numit directorul FSB (serviciul secret al Rusiei, continuatorul KGB). Astfel, numărul întâlnirilor dintre ei a fost şi mai mare

Îmi amintesc că atunci când Duma (Parlamentul Rusiei) l-a aprobat pe Putin în calitate de premier, tata a oftat uşurat. Şi acolo, pe al doilea post ca importanţă din ţară, Putin s-a dovedit capabil să conducă destinele Rusiei.

Tata a vrut să vadă că următorul preşedinte este un tânăr din noua generaţie. Acesta este primul motiv. Iar al doilea: voia un om cu un caracter puternic, capabil să îşi asume responsabilităţi", a declarat Tatiana Diacenko revistei pentru bărbaţi "Medved".

Dar Tatiana Diacenko a zis că după accederea lui Putin la preşedinţia Rusiei, multe lucruri făcute de el au început să-l irite şi să-l scoată din sărite pe Elţîn. "Unele lucruri pe care le-a făcut Putin l-au tulburat pe tata şi altele chiar l-au iritat. Cum ar fi revenirea la imnul sovietic", a zis fata lui Elţîn.

"Îşi dădea seama totuşi că noul preşedinte are o viziune proprie despre ce anume are nevoie ţara, populaţia rusă', a adăugat ea.

Fostul premier rus Mihail Kasianov, în prezent unul din liderii opoziţiei ruse, a scris în cartea "Fără Putin" că Elţin era îngrijorat serios pentru familia sa şi nu şi-a permis să critice unele decizii nedemocratice şi neconstituţionale ale lui Putin. Tatiana a negat în interviu că Putin a fost ales pentru că acesta ar fi oferit garanţii de securitate pentru Boris Elţin şi membrii familiei sale.

Tatiana a susţinut că tema securităţii familiei nu îl îngrijora pe tatăl său: el pur şi simplu nu vedea o astfel de problemă. "Dacă s-ar fi gândit la aceasta, l-ar fi lăsat în funcţie pe Viktor Stepanovici Cernomârdin, un om infinit de respectabil şi loial", a pretins fiica lui Elţîn.

Cum a receptat familia lui Elţîn demisia acestuia

"Am fost bucuroasă când tata mi-a spus că a fost demisionat. Aproape am plâns de bucurie. Pentru el a fost un loc de muncă nebun. Ducea lipsă cronică de somn. Timpurile erau şi foarte tensionate dacă vă aduceţi aminte: comuniştii, Duma, război, atacuri teroriste ... Fiecare zi trecută părea că este un test de supravieţuire.

Desigur, am fost îngrijoraţi că tata se va adapta la noua viaţă. El a fost mereu la locul de muncă, a dus o luptă permanentă. Şi dintr-o dată viaţa lui devenise mult mai liniştită. Probabil a fost foarte dificil pentru el, dar nu a arătat asta niciodată. Până la urmă a început o viaţă nouă: a început să călătorească şi să citească foarte mult", a mai spus Tatiana Diacenko.

  **   Boris Nikolaievici Elţin a devenit la 10 iulie 1991 primul preşedinte al Rusiei, fiind primul conducător din istoria acestei ţări care a fost ales în mod direct. El a condus Federaţia Rusă până la 31 decembrie 1999, când a demisionat din funcţie. A murit la 23 aprilie 2007, la vârsta de 76 de ani.

Traseul politic al lui Vladimir Putin către preşedinţia Rusiei:

În mai 1990, Putin a fost numit consilier al primarului Sankt Petersburg-ului în domeniul afacerilor internaţionale. La 28 iunie 1991 a fost numit şef al Comisiei pentru relaţii externe din cadrul primăriei din Sankt Petersburg, însărcinat fiind cu promovarea relaţiilor internaţionale şi a investiţiilor străine.

În martie 1994 a devenit Vice-primarul oraşului Sankt-Petersburg şi între 1995 - iunie 1997 a condus filiala locală a partidului de guvernământ din Sankt Petersburg. În acelaş timp el a fost şef al Consiliului Consultativ al ziarului Viedomosti din Sankt Petersburg.

În august 1999 Vladimir Putin a fost numit de către Boris Elţin în funcţia de prim-ministru. În această calitate a ordonat reluarea ostilităţilor cu forţele separatiste Cecenia. După demisia lui Boris Elţin, din decembrie 1999 a ocupat funcţia de Preşedinte interimar al Federaţiei Ruse.

La 31 decembrie 1999, Boris Elţîn se retrage din funcţia de Preşedinte al Rusiei, Putin devine preşedinte interimar, pentru ca, la alegerile prezidenţiale anticipate din 26 martie 2000, să fie ales cu o majoritate de 52,50% din voturile exprimate. Este reales în martie 2004.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite