Facebook a destructurat o reţea de conturi false pe Instagram care manipulau în cazul protestelor din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţie anti-Putin la Sankt Petersburg FOTO EPA-EFE
Manifestaţie anti-Putin la Sankt Petersburg FOTO EPA-EFE

Facebook a destructurat o reţea de conturi false pe Instagram care încercau să descurajeze, în ultimele săptămâni, manifestaţiile pro-Navalnîi şi anti-Putin din Rusia.

Facebook a desfiinţat 530 de conturi false care erau urmărite de aproximativ 55.000 de utilizatori de Instagram şi care postau conţinuturi al căror mesaj viza să discrediteze opoziţia rusă.

Facebook denunţă o campanie de manipulare pe care o atribuie „unor indivizi din Rusia”.

„Este un exemplu interesant de tactici clasice din partea unor autori de spam sau actori motivaţi financiar, folosite aici pentru a înşela oamenii în timpul unor manifestaţii civice”, a declarat David Agranovici, directorul unei echipe de luptă împotriva campaniilor de manipulare care comit abuzuri asupra unor aplicaţii aparţinând Facebook.

Cu scopul de a ţinti audienţa „bună”, această campanie a „otrăvit” hashtaguri şi geolocalizări cu informaţii false şi alte mesaje de propagandă.

„Într-o tentativă de acoperi informaţiile pertinente, această reţea a recurs la sute de conturi şi conţinuturi postate în masă cu aceleaşi hashtaguri şi localizări ca cele folosite de către manifestanţi”, precizează David Agranovici.

Profilurile aveau fotografii generice şi identităţi false, dar şi fotografii „fabricate” cu ajutorul unor tehnici de inteligenţă artificială, „cu scopul de a se da drept activişti autentici care au îndoieli” cu privire la pertinenţa manifestaţiilor, precizează el.

Manifestaţii de amploare au avut loc în ianuarie şi februarie în Rusia ca urmare a încarcerării opozantului Aleksei Navalnîi. Incapabil de dialog, regimul Putin a răspuns în forţă, arestând peste 11.000 de protestatari.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite