FOTO Tensiuni religioase puternice în Rusia după ce extremiștii islamici au atacat doi clerici musulmani

FOTO Tensiuni religioase puternice în Rusia după ce extremiștii islamici au atacat doi clerici musulmani

Maşina capcană care l-a fost rănit liderul musulmanilor din Tatarstan FOTO: africanewslive.com

Liderul religios al musulmanilor din republica Tatarstan (Rusia) a fost rănit, joi, de o maşină capcană şi un alt cleric senior a fost împuşcat. Anchetatorii numesc aceste acte posibile atacuri ale separatiştilor salafiţi musulmani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest act de violență, care a șocat republica musulmană, a fost rezultatul unui an de divergențe între clericii musulmani moderați și salafiții conservatori, care practică o versiune puritană a Islamului, 15% din populația Rusiei fiind musulmană, potrivit „The Wall Streat Journal".

Atacul „este un semnal serios”, a declarat președintele Vladimir Putin.

Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea acestor acte de violență, care au avut loc în ajunul Ramadanului, luna sfântă islamică.

Tensiuni între separatiștii salafiți și clericii moderați

Tensiunea a crescut în republica federală rusă Tatarstan odată cu afluxul de clerici islamici din nordul regiunii caucaziane. Acolo, salafiții și alți musulmani separatiști au luptat timp de ani de zile pentru un stat independent, în conformitate cu legea religioasă care ar include Caucaz, Tatarstan și alte părți din Rusia. În epoca medievală, această regiune se pare că a fost condusă de o dinastie tartaro-mongolă.

Una dintre țintele atacului de joi, Ildus Faizov (foto dreapta), a dus o campanie împotriva radicalismului islamic după alegerea sa ca muftiu-șef în Tartastan, în aprilie 2011. El a respins predicatorii ultraconservatori și a interzis manualele școlare din Arabia Saudită, unde guvernul a aprobat doctrina religioasă a sectei salafite.

Cealaltă țintă a fost Valiulla Iakupov. Acestuia i se dăduse recent funcția de lider al educației religioase din provincie. Site-ul oficial al republicii federale Tatarstan l-a numit „strategul din spatele programului politic al lui Faizov care viza eradicarea extremiștilor religioși”.

Oficialii au declarat că una sau mai multe persoane au tras șase focuri asupra lui Iakupov în timp ce se îndrepta spre locuinta sa din capitala Tatarstanului, Kazan.

Ziua norocoasă a lui Iakupov 

Faizov a declarat că a primit un telefon în legătură cu împușcarea lui Iakupov în timp ce conducea și se afla în centrul localității Kazan. Când a oprit la semafor, mașina lui a explodat. Muftiul a fost spitalizat cu fracturi la ambele picioare.

Anchetatorii susțin că bomba a fost pusă în șasiul vehicului, pe partea pasagerului, de către cineva care cunoștea obiceiul muftiului de a călători cu șofer. Joi, el a fost singur la volan.


FOTO: WSJ

Oficialii ruși au declarat că separatiștii salafiți caucazieni reprezintă cea mai mare amenințare a țării. Aceștia au lovit ocazional Rusia, punând bombe în stațiile de metrou din Moscova și în cel mai mare aeroport al tării.

Putin a ordonat autorităților să facă totul pentru a-i găsi și pedepsi pe criminali. 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: