Experţii sirieni în bombe de baril ajută armata rusă să lupte în războiul din Ucraina. Luptătorii sirieni sunt recompensaţi cu până la 4.000 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă / Profimedia
FOTO Arhivă / Profimedia

Tehnicieni sirieni specializaţi în folosirea bombelor de baril, care au provocat probleme în mare  parte a ţării lor, au fost dislocaţi în Rusia pentru a ajuta armata să se pregătească pentru o campanie similară în războiul din Ucraina, susţin oficialii europeni.

Membri ai serviciilor de informaţii secrete spun că peste 50 de specialişti, toţi cu o vastă experienţă în fabricarea şi livrarea explozivului brut, se află în Rusia de câteva săptămâni şi lucrează alături de oficiali din armata lui Vladimir Putin.

Sosirea lor este considerată un factor care i-a determinat pe oficialii americani şi europeni să avertizeze că armata rusă ar putea să se pregătească pentru utilizarea armelor chimice în conflictul din Ucraina.

Bombele de baril – containere cu materiale explozive aruncate dintr-un elicopter – au fost folosite pe tot parcursul războiului din Siria şi au avut un efect devastatator. De asemenea, regimul a fost acuzat în mod regulat că a umplut recipientele cu clor şi le-a aruncat în oraşele opoziţiei, provocând sute de morţi.

Fără arme antiaeriene, opoziţia anti-Assad a avut puţine şanse pentru a contracara supremaţia aeriană a armatei siriene, care a fost un factor important ca regimul să recupereze anumite părţi ale ţării după 10 ani de război.

Totuşi, situaţia este foarte diferită în Ucraina, unde trupele ucrainene sunt înarmate cu rachete letale şi pot doborî avioanele şi elicopterele ruseşti, blocând avansurile şi expunând forţele terestre la focul de artilerie.

„Probabil acesta este motivul pentru care nu i-am văzut trecând graniţa”, a spus un oficial european. „Ştim că există capacitatea, dar dacă o folosesc, ei pierd; vom şti cine a făcut-o şi probabil că vor fi ucişi oricum.”

Specialiştii în bombe de baril se aflau în avangarda forţelor pe care guvernul sirian le-a trimis în Rusia pentru a-l sprijini pe Putin, care la rândul lui a sprijinit Siria în război.

Sirienii sunt recompensaţi cu salarii de până la 4.000 de dolari

Oficialii europeni cred că între 800 şi 1.000 de militari sirieni au călătorit în Rusia, unde Kremlinul le-a promis salarii între 1.500 şi 4.000 de dolari – de până la 20 de ori sumele pe care le-ar primi în Siria, unde un colaps economic a devastat valoarea monedei locale, scrie The Guardian.

Guvernul sirian a stabilit patru centre principale de recrutare pentru Rusiei, la Damasc, Latakia, Hama şi Homs. Recruţii sunt transferaţi în baza unui contract cu Wagner Group, organizaţia militară privată rusă, care a jucat un rol principal în angajarea de mercenari.

Wagner a avut o activitate proeminentă în Libia şi estul Siriei, sprijinind interesele Rusiei. Cu toate acestea, nu întotdeauna a fost o relaţie de cooperare cu Kremlinul. La începutul lui 2018, forţele sale au fost angajate într-o luptă brutală cu forţele americane şi kurde în provincia siriană Deir Azzour, în care au fost ucişi peste 140 de mercenari, în principal de armata americană. Oficialii europeni spun că guvernul rus a dat undă verde pentru atac.

De atunci, însă, Wagner a fost o grupare esenţială pentru acţiunile Rusiei. Forţele sale au fost printre primele ajunse în Ucraina şi sunt acuzate că au comis atrocităţi în Bucea, unde până la 1.000 de oameni au fost ucişi în câteva zile la începutul lunii aprilie.

O rudă a unui locotenent al armatei siriene care s-a înscris pentru a lupta în Ucraina a negat că unchiul său  este mercenar. „Ei merg acolo ca o unitate obişnuită a armatei”, a spus el. „Călătoreşte cu un pluton plin. Doar patru dintre ei nu au vrut să meargă. Putin a făcut multe pentru noi şi îl putem ajuta acum”.

La sfârşitul lunii aprilie, guvernul ucrainean a susţinut că până la 25 de luptători libieni sau sirieni au fost ucişi în oraşul Popasna, deşi acest lucru a fost negat atât de oficialii sirieni, cât şi de membrii opoziţiei.

„L-am întrebat pe unchiul meu”, a spus ruda care a ales să rămână anonimă. „A spus că nu sunt ei, dar ar putea fi libieni. El insistă că niciunul dintre ei nu a trecut graniţa.”

Se crede că Wagner a desfăşurat până la 500 de oameni ca elemente de recunoaştere în Ucraina. Mulţi au fost transportaţi cu avionul din Africa de Nord şi Centrală

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite