Experţi ruşi: cum vor ajunge chinezii al doilea cel mai numeros grup etnic din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chinezii urmează să devină al doilea cel mai numeros grup etnic din Rusia până în 2050, pe fondul unui val migrator masiv din cauza şomajului, atrag atenţia experţii ruşi.

Rata mare a şomajului în China şi declinul demografic al Rusiei ar putea duce la creşterea exodului de chinezi în Siberia.

Numărul şomerilor din China este mai mare decât cel al întregii populaţii ruse, subliniază Janna Zaioncikovskaia, directoare ştiinţifică la Centru pentru Cercetarea Migraţiei din cadrul Institutului Naţional pentru Prognoze Economice al Academiei Ruse de Ştiinţe.

„Numărul şomerilor din China este mai mare decât întreaga populaţie a Rusiei. Dacă ne gândim la alte state de unde ar putea proveni muncitorii imigranţi, nu-mi vine în minte decât China. Până în 2050, chinezii ar putea deveni al doilea cel mai mare grup etnic de pe teritoriul rus, după ce vor depăşi populaţia migratoare din Asia Centrală. Rusia va avea nevoie de forţă de muncă străină pentru a asigura dezvoltarea economică“, a declarat Janna Zaioncikovskaia, citată de agenţia de presă Tass.

Potrivit ei, modificările efectuate în cadrul Legii pensiilor nu vor echilibra situaţia decimării populaţiei muncitoare.

„Creşterea vârstei de pensionare nu va egaliza valurile demografice, nici nu va rezolva problema lipsei forţei de muncă, ci doar problema Fondului de Pensii“, a declarat experta.

„Situaţia demografică va rămâne în continuare problematică“, a avertizat ea, potrivit agenţiei de presă Tass.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite