Experţi: La ce să ne aşteptăm de la Kremlin după 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin se apropie de finalul celui de-al treilea mandat de preşedinte al Rusiei şi de începutul celui de-al patrulea. În acest context, Europa Liberă în limba rusă a invitat mai mulţi experţi să descifreze „surprizele“ pe care le-ar putea pregăti Kremlinul pentru perioada 2018-2024.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a ameninţat deja că Rusia va pune lumea „în patru labe“ în caz de război nuclear, în timp ce liderul separatist Aleksandr Zaharcenko şi-a propus să înlocuiască Ucraina cu „Rusia Mică“. După ultimii şase ani cu Putin marcaţi de expansiune teritorială, militarizare şi generare de haos în zonele de interes ale Rusiei, următorii şase ani arată deschişi către orice evoluţie. La ce să ne aşteptăm de la Kremlin?

În opinia politologului Aleksandr Kânev, Kremlinul va opta pe o formulă hibridă între prezentarea Rusiei ca o cetate asediată, continuarea complezenţei dintre Putin şi garda veche şi încercarea preşedintelui rus de atragere a tineretului.

La rândul său, economistul Vladislav Inozemţev vede o Rusie stabilă. Problemele ar putea apărea odată cu apropierea anului 2024, când Putin va trebui să decidă dacă renunţă la putere sau să continue până la sfârşitul vieţii sale. Atunci ar putea apărarea rupturi din cadrul elitei care îl susţine, este de părere el.

Iurii Butusov, un jurnalist ucrainean, spune că este puţin probabil ca Rusia să declanşeze un război la scară largă în Ucraina în următoarele 12 luni. Kremlinul se va limita la operaţiuni locale, la provocări menite exercitării de presiuni asupra conducerii de la Kiev, a apreciat el, legându-şi predicţia de Campionatul Mondial de Fotbal din vara anului viitor, care va fi găzduit de Rusia.

Problemele Rusiei nu sunt ameninţările exterioare, ci scăderea calităţii educaţiei, serviciilor de sănătate şi a nivelului de trai, afirmă sociologul Gheorghii Satarov.

În opinia sa, nucleul dur al votanţilor lui Putin se ridică la 35%, restul votând din inerţie, un fenomen tradiţional în Rusia.

În această ordine de idei, Aleksandr Kânev atrage atenţia asupra schimbării generaţiilor în Rusia. Potrivit lui, generaţia pasivă şi demoralizată a anilor ’90 este urmată de o generaţie mai activă şi mai deschisă către lume.

Un regim precum cel instaurat de Putin se încheie doar odată cu plecarea liderului, conchide el.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite